Kies je beter voor een kookeiland of een schiereiland?

Share.

Een eilandkeuken lijkt al verschillende jaren niet alleen een trend, maar eerder de norm te zijn. Toch zijn er verschillende redenen om het schiereiland als keuken van naderbij te kijken. Het eiland geeft ruimte, het schiereiland scheidt een ruimte in twee. Met welke keuken maak je de beste keuze?

Het keukeneiland

Een keukeneiland zorgt ervoor dat je makkelijk kan rondlopen. Het leuke eraan is dat je met je gasten kan aperitieven rondom het eiland. Het is ook de meest natuurlijke opstelling voor een woning met grote ramen, én in een grote keukenruimte.

Vormen

Eilandkeukens zijn tegenwoordig bijzonder populair, in al hun vormen. Zo zijn er kookeilanden:

  • waarbij het kookvlak midden in het eiland ligt;
  • met enkel een afwasgedeelte;
  • met zowel kook- als afwasgedeelte;
  • met of zonder zitgedeelte.

Oppervlakte

Kies je voor een keuken met een eiland in het midden, dan moet je er wel de ruimte voor hebben. Je moet er langs alle kanten omheen kunnen bewegen. Reken toch minimum op één meter doorgang. De ruimte die je nodig hebt om doorgang te creëren, resulteert in minder opberg- en werkruimte.

Eilandkeukens komen het best tot hun recht in een open keuken of in grote ruimtes. Een eiland midden in je keuken trekt alle aandacht naar zich toe. Zorg daarom voor effen kastenwanden erachter die rust brengen in de keuken.

Technische aandachtspunten

Denk aan de nodige aansluitingen op het eiland voor elektriciteit en de dampkap, de toe- en afvoer van water voor de spoelbak en vaatwasser. Wil je je oude L-keuken inruilen voor een moderne eilandkeuken? Hou dan zeker rekening met dit bijkomende financiële plaatje.

Als je een kookplaat op het eiland wil, moet er een elektrische aansluiting via de vloer onder het eiland zijn. Voor deze configuratie moet de lucht van de dampkap eveneens afgevoerd worden via een plafondcassette, of via een vals plafond. Een alternatieve oplossing hiervoor is de plaatsing van een dampkap met filter in plaats van afzuiging.

Het schiereiland

Een schiereiland maakt het mogelijk om twee ruimten echt van elkaar te scheiden. Een schiereiland kan aangepast worden aan de grootte van de ruimte.

Vormen

Ook een schiereilandkeuken kent verschillende vormen. Het schiereiland:

  • staat aan één kant tegen de muur en is parallel met de kastenwand erachter;
  • kan vastzitten aan een keukenblok;
  • kan haaks staan op een keukenblok;
  • met enkel kookgedeelte of met afwasgedeelte;
  • om aan te ontbijten;
  • met een verlaagde tafel eraan vastgemaakt, als verlenging van je werkruimte.

Schiereilandkeukens zijn meestal iets praktischer dan eilandkeukens, al hangt dat hoofdzakelijk af van de indeling van je keuken. Omdat een schiereilandkeuken compacter is dan een eilandkeuken, is de afstand tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast (de zogenaamde werkdriehoek) ook kleiner. Dat betekent dat er minder verplaatsingen nodig zijn van de spoelbak naar het kookgedeelte. Het is dus handiger werken.

Oppervlakte

Elke keukenruimte is anders. Wanneer je keuken te smal is voor een kookeiland, is een keuken met schiereiland een logische keuze. Dit neemt minder ruimte in beslag. Je profiteert bovendien van de luxueuze uitstraling van een eilandkeuken maar met net iets meer werk- en opbergruimte.

Technische aandachtspunten

Als het schiereiland aan een keukenblok of muur grenst, dan is het handiger om de aansluitingen om te leiden of weg te werken. Denk bijvoorbeeld maar aan de elektrische aansluitingen voor de kookplaat of de afvoer van de dampkap.

Wil je de kookplaat of spoelbak op het eiland plaatsen, maar is er geen stroom- of watertoevoer voorzien via de vloer onder het eiland in het midden van de ruimte? Dan is er een handige oplossing: deze kan voorzien worden via de muur waartegen het eiland is ingewerkt.

Het budget voor beide keukens

Situeren eilandkeukens zich omwille van hun grootte in een hogere prijsklasse dan schiereilandkeukens of L-keukens? Niet noodzakelijk, alles hangt af van de gekozen materialen en de inrichting van de keuken. Het keukeneiland is een beetje duurder dan het schiereiland, omdat het aan alle vier de zijden afgewerkt moet worden. Bij het schiereiland zijn er maar drie zijden af te werken. De plaatsingsprijs van de keukenspecialist is identiek.

Weet je nog steeds niet goed welke keuken te kiezen? Raadpleeg dan best een keukenspecialist die je meteen de mogelijkheden laat bekijken.

Auteur: KC
Met medewerking van Dovy, Eggo en SieMatic

Share.

Leave A Reply