De voor- en nadelen van een thuisbatterij

Share.

Een thuisbatterij of niet? Het is een vraag die heel wat eigenaars van zonnepanelen vandaag de dag bezighoudt. Op papier ziet zo’n thuisbatterij er alvast veelbelovend uit, maar is het anno 2019 al een investering waard?

Een thuisbatterij is een extra aanvulling op een zonnepaneleninstallatie. Hoe het werkt? Simpel. Het productieoverschot van je zonnepanelen kun je met zo’n thuisbatterij opslaan en gebruiken op de momenten waarop je panelen te weinig of zelfs geen energie opwekken. Klinkt goed, maar is het dat ook? We zetten de voor- en nadelen van een thuisbatterij op een rij.

De voordelen

 • Met een thuisbatterij draag je zorg voor het milieu, want je maakt gebruik van groene energie, die je trouwens helemaal zelf opwekt met behulp van je zonnepanelen.
 • Je energiefactuur zal aanzienlijk lager zijn, omdat je nog minder energie van het net gebruikt. Niet alleen goed voor het milieu, maar zeker ook voor je portemonnee.
 • Een dreigend energietekort? Geen stroom door een storing? Daar heb je met een thuisbatterij geen last van. Een thuisbatterij slaat stroom op die kan gebruikt worden als je zonnepanelen niet genoeg opwekken, of als er geen stroom van het net voorhanden is.
 • Sinds 1 augustus 2019 kun je een premie aanvragen voor een thuisbatterij. De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur, en dat met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt, of 35 procent van de totale investeringskost.
 • Heb je een meter met dag- en nachttarief? Dan kun je goedkope elektriciteit, aan nachttarief, opslaan om die tijdens de dag te gebruiken.
 • Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan sta je voor zo’n 30 procent van je elektriciteitsverbruik in. Met een thuisbatterij loopt dat op tot zo’n 75 procent.

De nadelen

 • Een thuisbatterij is op dit moment nog steeds vrij duur in aanschaf. Je betaalt al snel tussen 6.000 en 10.000 euro. Een hele investering.
 • Het zou natuurlijk leuk zijn om helemaal onafhankelijk te zijn van het net, want pas dan betaal je niets voor de energie die je verbruikt. Maar dat is zelfs met een thuisbatterij niet mogelijk. En je moet ook rekening houden met een klein energieverlies. Bij het opslaan van zonne-energie gaat altijd een paar procent verloren.
 • Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je meer groene energie gaat gebruiken, wat goed is voor het milieu. Maar sommige batterijen bevatten dan weer grondstoffen die vandaag de dag schaars zijn, wat dan weer minder goed is voor onze aarde. Bovendien zijn bepaalde thuisbatterijen erg moeilijk te recycleren.
 • Is je woning nog geen tien jaar oud? Dan betaal je 21 procent btw, terwijl eigenaars van een woning die ouder is dan tien jaar maar 6 procent moeten betalen.
 • De overheidspremie geldt alleen voor milieuvriendelijke batterijen, zoals eentje op basis van zoutwatertechnologie. Kies je voor een loodbatterij, dan heb je geen recht op de premie.

Een thuisbatterij is erg nuttig, maar de prijs is vandaag nog net te hoog. De subsidie helpt uiteraard al een beetje. Het rendement is vandaag echter nog niet zo hoog als de investering in zonnepanelen zelf. Bovendien moet je al een grote zonnepaneleninstallatie hebben en overschotten produceren om echt iets aan een thuisbatterij te hebben.

Auteur: EM
Foto’s: Tesla

Share.