Wanneer je op het punt staat om de badkamer in te delen, komt ongetwijfeld de keuze tussen bad of douche aan bod. Aan de hand van enkele parameters wegen we af of een douche of bad dat plekje in jouw badkamer verdient.
Lig je na een lange werkdag graag languit in je bad, of geniet je van een verkwikkende douche na een sportsessie, dan weet je mogelijk welke keuze te maken. Toch zal de keuze tussen een douche of bad iets meer omvatten dan deze korte afweging.
Gezinsbehoeften: wellness voor iedereen
Een bad is heel handig voor een gezin met jonge kinderen. Zo kunnen de kinderen gemakkelijk gewassen worden. En toch, als er alleen ruimte is voor één van beide, dan haalt de douche de bovenhand. Net omdat de kinderen ouder worden en dan de douche toch vaker gebruikt wordt. Het oudere publiek verkiest de douche. En dat terwijl een bad nemen wel gelijk staat aan ‘me time’.
Welke leeftijd de badkamergebruiker ook heeft, ieder weet het gevoel van wellness in de eigen badkamer te appreciëren. Die behoefte kan je zowel met een douche als bad invullen. In de douche neem je plaats onder de regendoucheset, in een bad zijn bubbeltjes toe te voegen.
Ruimte: optimaal benutten
Een bad neemt mogelijk meer plaats in dan een douche. Een standaardbad is 170 x 70 cm of 180 x 80 cm. Afhankelijk van jouw badkamer kan je spelen met de grootte van je bad. Meet daarom je badkamer eerst goed op. Hoe groter de badkamer, hoe meer ruimte je natuurlijk aan je bad kan besteden. Dat wil niet zeggen dat een ‘klein maar fijne badkamer’ niet kan in baden in luxe. Met een hoekbad of inbouwbad maak je optimaal gebruik van je ruimte. Ook een schuine wand is een ideaal plekje. Zo win je ruimte en heb je een mooi en knus plaatsje voor je bad.
Douches nemen qua vloeroppervlakte evenveel ruimte in als een bad, zeker wanneer je een inloopdouche kiest. Waar vroeger de standaard 90 x 90 of 100 x 100 was is dat vandaag bijna minimum 120 x 90 cm tot maximum 180 x 90 cm. Qua hoogte is de douche dan wel gemakkelijk 2 meter hoog. Niet gemakkelijk om te integreren in een badkamer met ramen.
Installatie
Onder een bad is er wat meer keuze met betrekking tot waar de afvoer zich bevindt. Bij ‘muurbaden’ of vrijstaande baden is er de keuze om de afvoer flexibel aan te sluiten waardoor het bad indien nodig van plaats kan verschoven worden. Dat is uiteraard niet mogelijk bij een douchebak. Ook voor de vulling van het bad kan je tegenwoordig systemen vinden met vulling via de overloop of zelfs via de afvoer waarbij leidingen ook makkelijk onzichtbaar onder het bad zitten. Bij een douche moet je of met inbouwkraanwerk en een hoofddouche aan de wand of het plafond werken of met een meer traditioneel opbouwkraanwerk bestaande uit verschillende losse onderdelen of doucheleidingen of -systemen waarbij je met één eenheid alles tegelijk aan de muur kan monteren.
Afwerking: ruimte keuze
Om de douche af te werken is er keuze te over. De douchewandpanelen vervangen de tegels van weleer. Twee panelen bedekken de muren van je volledige doucheruimte. Ze zijn beschikbaar in onder meer solid surface, keramiek of leisteen. Renoveer je? Dan zijn douchewandpanelen ideaal om over bestaande tegels te plaatsen of een verouderde wand te verbergen. Voor het douchekraanwerk kijken we graag weer naar de regendouche. Qua kraanwerk heb je verder nog voldoende keuze.
Een vrijstaand bad kies je in materialen zoals het gladde acryl of matte ‘solid surface’. Met een inbouwbad kan je heel wat kanten uit omdat het gemakkelijk te integreren is in je badkamer. Werk af met tegels, natuursteen, kurk of zelfs parket. Er bestaan ook plug’n play baden: deze schuif je tegen de muur, afvoer en watertoevoer aansluiten en klaar.
Voor het badkraanwerk heb je de keuze tussen en vrijstaande kraan en een kraan aan de muur gemonteerd.
Onderhoud: zo min mogelijk
De badkamer poetsen, daar staat niemand om te springen. Hoe minder onderhoud, hoe beter dus. Naar onderhoud toe is een bad minder intensief. Gelukkig beschikt de douche vandaag ook over onderhoudsvriendelijke oplossingen zoals antikalkglas en wandbekleding in plaats van tegels. Je hoeft geen voegen meer te schrobben en ook het installeren verloopt veel makkelijker.
Duurzaamheid troef
Zowel een douche als bad zijn beide even duurzaam waardoor je best vooraf goed afweegt of nu de douche of het bad het meeste comfort zal geven doorheen de jaren.
Prijs: van budget tot luxe
Alles draait uiteindelijk rond je persoonlijke voorkeur, maar zeker ook om budget. Een douche is – op massagebaden na, de duurdere oplossing. Het duurste zijn de glaswanden en douchedeuren.
Uiteraard zijn er goedkopere douche-oplossingen voorhanden. Bij een douche met nisopstelling plaats je een douchedeur tussen twee muren. Een douchecabine is compact en past in zo goed als elke badkamer. Dé all-in-one oplossing. Met zowel de douchebak als de vier wandpanelen inbegrepen, kan je een douchecabine overal in je badkamer plaatsen.
Opgelet: laat je de badkamer volledig installeren, dan moet je uiteraard de werkuren aan de badkamerspecialist meerekenen.
Energiekosten: zoveel mogelijk besparen
Zoals wel geweten verbruiken we met een douche minder water dan met een bad, tenminste wanneer je er geen half uur onder staat. Wil je de natuur een handje helpen en minder water verbruiken? Laat het water dan minder hard stromen of installeer een elektronische kraan die het waterdebiet automatisch vermindert wanneer je je bv. inzeept.
Bad en douche: ook ineen?
Je partner neemt liefst een douche maar jij gaat graag in bad? Een bad-douche combinatie geeft je het beste van 2 werelden! Met een badscherm of glazen deur transformeer je jouw bad tot een douche. Of je kiest voor een vast scherm of eerder een beweegbaar badscherm, die keuze ligt geheel bij jou.
Een specifieke vorm voor een bad is niet vereist. Zelfs wanneer het bad al geplaatst is kan er nog een badwand opkomen.
Zet voor jouw badkamer alles op een rijtje en bekijk de vele mogelijkheden die er zijn. Een badkamerspecialist weet je te zeggen hoe je het bad of de douche het beste in jouw badkamer opneemt.
Auteur: KC
Met medewerking van Duravit, Van Marcke en X2O