Met deze 7 tips verf je vlotjes je binnendeuren

Share.

’t Is weer voorbij, die mooie zomer. De herfst is sinds deze week officieel in het land. We zien maar weinig mensen in deze periode nog een ganse dag in de tuin werken. Wil je toch graag actief blijven in huis? Overweeg dan eens je binnendeuren een vers likje verf te geven. Met deze 7 tips begin je voorbereid aan de klus en zijn ze zo weer als nieuw.

Bepaal het vorige verftype

Kijk voor je een nieuwe laag aanbrengt of je eerst moet primen, door te bepalen welk type verf er momenteel op de deur hangt. Bevochtig een doek met ontsmettingsalcohol en wrijf deze tegen de deur. Zit er verf op de doek? Dan werd de deur indertijd geverfd met een op latex gebaseerd product en is priming niet nodig. Als er geen verf op de doek zit, dan werd ze geverfd met verf op olieverf en moet je wel primen. Overweeg ook een loodtestkit te kopen om te checken of er geverfd is met loodverf (vaak in huizen voor 1980), en verwijder indien nodig.

Overweeg verrassende kleuren

Traditioneel worden deuren in dezelfde tint als de omliggende muren geverfd. Het is tegenwoordig echter in om onverwachte accentkleuren te gebruiken die impact geven aan een kamer. Dit werkt vooral goed wanneer de deur zelf een originele lambrisering en lijstwerk heeft, die kunnen bijgewerkt worden met een laagje felle kleuren of een industriële neutrale kleur zoals leigrijs of zelfs zwart.

Maak de deur correct los

Een deur schilderen terwijl ze in haar hengsels hangt, is zeker mogelijk als je de vloer onder en rond de deur kan beschermen. Voor een vlot resultaat haal je de deur echter best uit het frame, dat schuurt en verft een stuk makkelijker, geeft je de ruimte die je nodig hebt en vermijdt verfvlekken op de vloer. Om de deur los te maken, tik je best met een hamer en een spijker de scharnierpennen los. Normaal glijdt de deur dan automatisch van zijn scharnieren. Plaats de pennen op een veilige plaats, zodat je ze zeker niet kwijtspeelt. En oh ja, verwijder zeker ook de deurknop. Dit doe je met een schroevendraaier. Heeft je deurknop geen schroeven? Zoek dan naar een kleine, met metaal bedekte gleuf aan de zijkant van het handvat en gebruik een pen of paperclip om dit stuk in te drukken.

Vul gaten en scheuren op, en schuren maar

Oude deuren hebben al een heel leven achter zich. Kleine gaatjes of scheuren, vul je best voor het verven op met een hoogwaardige houtvuller, gipspleister en zelfklevende vulmassa.

Hierna schuurt u de gehele deur met schuurpapier (korrel 220) of een elektrische schuurmachine. Veeg de deur af met een doek met ontsmettingsalcohol en droog met een andere zachte doek om stof te verwijderen.

Plaats je deur trouwens niet rechtstreeks op je werkoppervlak, maar til hem met een paar pootjes een paar centimeter op. Dit vergroot de ventilatie en verkleint de kans dat een verflaag blijft plakken.

Verf zonder pauze

Verf de deur in één keer, zonder te pauzeren. Zelfs een paar minuten verschil in een laag kunnen ongelijkheden en een vlekkige afwerking veroorzaken. Latexverven zijn na ongeveer vier uur droog en klaar voor een tweede laag. Bij olieverf duurt dit 24 uur. Professionals zweren bij het opnieuw schuren na de eerste verflaag, met een stevig schuurpapier (korrel 320). Verwijder eventueel stof met een schone doek, en breng een tweede laag aan.

De juiste volgorde

Een platte deur is simpel: gebruik hiervoor lange, soepele penseelstreken of verticale rollerstreken. Maar binnendeuren hebben vaak panelen, en worden best in de volgende volgorde geverfd:

  1. Verf eerst de randen rond de deur, bovenkant, zijkanten en onderkant.
  2. Verf vervolgens de binnenpanelen. Meestal zijn er twee vierkante panelen bovenop, twee rechthoekige panelen in het midden en onderaan, voor een totaal van zes panelen.
  3. Verf daarna de verticale stroken tussen de panelen
  4. Verf de horizontale stroken aan de boven- en onderkant van de deur
  5. Verf tenslotte de verticale stroken aan de zijkanten van de deur.

Wil je graag tijd besparen? Overweeg dan een verfsproeier te gebruiken.

Optimaal drogen

Om de droogtijd tot een minimum te beperken, breng je de verf best aan in lichte, gelijkmatige lagen. Gebruik je een borstel? Dep de haren dan half in de verf en verijder het overtollige tegen de rand van de pot. Bij een verfrol verdeel je de verf best geleidelijk en gelijkmatig over de rol, zonder te weken. Gebruik je een nieuwe verfrol? Laat deze dan een minuut rusten na het coaten, zodat de verf volledig in de vezels kan worden opgenomen.

Vervolgens? Ventilators aanzetten, de ramen en deuren openen en laten drogen maar. Waarschuw je medebewoners ook dat ze de deur niet aanraken of sluiten!

Auteur: PJG
Bron: Bobvila

Share.