Maak nieuwjaar nog gezelliger met een vuurkorf

Share.

Nu het nog niet extreem koud is tijdens deze eindejaarsperiode kan het best nog leuk zijn om buiten te zitten. Toch een koukleum? Dan zijn daar oplossingen voor. Een vuurkorf bijvoorbeeld! Ze geven een zalige sfeer en zo mis je niets van het vuurwerk.

Hoe werkt het?

Eigenlijk werkt een vuurkorf exact hetzelfde als een barbecue. Je kan ze makkelijk aansteken door middel van vuuraanmakers. Denk hier wel aan je veiligheid, gebruik handschoenen en zorg dat je een brandblusser in de buurt hebt staan. Wind is niet de beste vriend van je vuurkolf en is bovendien zeer moeilijk te voorspellen. Gooi nooit een houtblok bovenop het brandende hout, hierdoor kunnen sintels alle kanten opvliegen en nieuwe vuurtjes veroorzaken. Je kan wind en opvliegende sintels tegengaan door te werken met schermen of roosters.

Verschillende materialen

Vuurkorven bestaan uit verschillende materialen: gietijzer, cortenstaal, aardewerk of cement. Hou er wel rekening mee dat een vuurkorf uit gietijzer veel langer zijn warmte behoudt dan een vuurkorf uit aardewerk. Online vind je zelfs heel wat do-it-yourself tips over hoe je zelf een vuurkorf kan maken. Zo vonden we dit zeer uniek exemplaar gemaakt uit een oude wastrommel!

Opgelet!

Voor je een vuurkorf in je tuin plaatst is het handig om even de wetgeving van je stad na te gaan. In sommige steden is het namelijk verboden en kunnen er boetes volgen. Ook is het in België verboden om zomaar alles wat je in huis hebt liggen op te branden. Zo mag droog onbehandeld hout wel maar papier, restafval en ander huisvuil niet. Hou ook steeds een mooie afstand van minimum 100 meter tussen de korf en gebouwen, bossen en bomen. We willen het gezellig houden.

De vuurkorf doven

Je kan de vuurkorf doven met water, maar dit is enkel aan te raden wanneer je geen grote vlammen meer ziet. Blijf water gieten tot er geen rook meer uit de kolen komt, anders kan het toch terug opwakkeren. Een deksel op je vuurkorf leggen werkt het best. Zo ben je niet alleen gerust dat er geen nieuwe vlam ontstaat, de assen zullen ook niet in het rond vliegen bij de volgende windopstoot. Uiteraard kan je het vuur ook altijd blussen met een brandblusser.

Unieke vuurkorven

Een vuurkorf brengt heel wat sfeer met zich mee. Wanneer de kolen rood gloeien kan je er zelfs op bakken of wat marshmallows roosteren. Klinkt als een zalige avond, vind je niet? Om je nog meer inspiratie te geven vonden we nog enkele mooie exemplaren op Pinterest, wat een kunstwerken!

Bron: Pinterest,Actief wonen,Politie.be

Share.