Samenwonen zonder ruzie! Zo combineer je 2 interieurstijlen het best

Share.

Samenwonen: het is een belangrijke stap in elke relatie. Maar wat als je elk van een andere stijl houdt? Of nog erger: wat als je elk een eigen set meubels en decoratie hebt? Er zit niets anders op dan compromissen te sluiten. In een relatie is het belangrijk om rekening te houden met elkaar, maar toch je eigenheid behouden. Het inrichten van een gemeenschappelijke woonst is daar een perfecte illustratie van.

Duidelijke afspraken

Alles begint met duidelijke afspraken. Kom overeen dat je allebei evenveel inspraak hebt in de inrichting van de woning, dat je moeite zal doen om elkaars mening te begrijpen én dat je de stijl van de ander respecteert. Enkel zo kan de inrichting van de woning zonder kleerscheuren verlopen.

Besef ook dat niets lukt als je geen water bij de wijn doet. Probeer je in de plaats van de andere persoon te zetten als het gaat om meubels met een betekenis. Bij minder gevoelige zaken kan je altijd proberen om er een weddenschap aan te koppelen. Winnen met een gezelschapsspel = het schilderij mag toch op de slaapkamer hangen? Of je kan elkaar omkopen met aantal afwasjes. Houd het luchtig en leuk!

Moodboard

Een leuke manier om te starten is een moodboard/ Pinterest te maken. Het is belangrijk om dit samen te doen. Welke kleuren, decoratieve elementen en meubels vinden jij en je partner leuk? En komen jullie daarin overeen? Communiceer ook zeker over wat je niet in je huis wil.

Ontwerp je woning op een plattegrond

Een plattegrond tekenen en daarmee werken is de ideale methode om samen een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden van de woning. De keuze en de schikking van de meubelen doe je best op basis hiervan.

Selecteer samen de beste meubels

Als je allebei nog geen meubels hebt, is dit een relatief eenvoudige opdracht. Ga samen naar verschillende meubelwinkels en doe zoveel mogelijk inspiratie op. Neem catalogi mee en knip de meubels die jullie leuk vinden op een moodboard. Bespreek samen wat de mogelijkheden zijn in jullie woning.

Als je allebei al meubels hebt, wordt dit moeilijker. Wellicht kunnen jullie niet alle meubels houden en het is vrij zeker dat niet alles bij elkaar zal passen. Ga dus samen op zoek naar goede combinaties van meubels die matchen. Combineren van verschillende stijlen kan verfrissend zijn, maar maak er geen kakofonie van.

Denk samen na over de juiste decoratie

Een nieuwe woning is een schone lei. Op het vlak van decoratie kan je dus van een leeg blad beginnen en samen komen tot een gemeenschappelijke stijl. Niet alles moet meteen perfect zijn. Wellicht volgen er meer decoratiestukken doorheen de tijd. Geniet van het proces.

Conclusie

Samenwonen is samen beslissingen nemen, water bij de wijn doen en tot een goed compromis komen. Een eerste gemeenschappelijke woonst inrichten is vaak een goede vuurdoop. Als dat goed verloopt, kan je relatie niet meer stuk.

Share.