Traprenovaties, 4 mogelijkheden en tips!

Share.

Heb je een stijlvolle, oude trap die je wilt herstellen? Of ben je op zoek naar een efficiënte manier om een oude trap eruit te laten zien als nieuw? Een trap renoveren kan op verschillende manieren. Je kunt zelf het een en ander doen, of je kunt het werk uitbesteden. Laten we kijken naar de vier meest gebruikte manieren voor traprenovatie.

1.    Overzettreden

De makkelijkste manier om een oude trap eruit te laten zien als nieuw is door de bestaande treden te voorzien van nieuwe, ‘valse’ treden. Dit wordt ook wel trede-over-trede genoemd. Je gebruikt hiervoor overzettreden. De overzettreden zijn op maat te zagen, zodat ze perfect passen voor jouw trap.

Overzettreden: materialen en opties

Overzettreden zijn er in allerlei soorten en maten. Populaire materialen zijn laminaat en vinyl, dit zijn ook de goedkoopste materialen. Wil je liever een warme uitstraling, kies dan voor hout, zoals beuk of eik. Met overzettreden kun je het zo gek maken als je zelf wilt, zelfs een betonlook is een optie.

Zelf overzettreden plaatsen

Het is prima te doen om zelf overzettreden te plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelfzaken. Gemiddeld genomen kost een trede ongeveer €75,- per stuk.

Het nadeel van werken met overzettreden uit zelfbouwpakketten is dat het vaak niet mogelijk is om de trapbomen (zijkanten van de trap) mee te nemen in hetzelfde materiaal. Het is om die reden aan te raden om eerst zelf de trapbomen te schilderen in een passende kleur.

Overzettreden laten plaatsen

Liever overzettreden laten plaatsen? Vakmannen kunnen vaak ook de trapbomen en leuningen renoveren binnen dezelfde stijl. Het materiaal is regelmatig beter dan wat je vindt in de doe-het-zelfwinkels. Het vergt minder onderhoud en nazorg.

De gemiddelde prijs voor een complete overzet-trap begint vanaf €125,- per trede. Het is natuurlijk altijd aan te raden om verschillende offertes op te vragen zodat je een goed vergelijk kunt maken.

2.    Een oude trap herstellen met zandstralen

Een oude, houten trap kun je renoveren door deze te zandstralen. Hierbij wordt een straal onder hoge druk tegen het trapoppervlak gespoten. Hierdoor worden alle oneffenheden, zoals hoeken, kieren en gaatjes, schoon en egaal gestraald. Trappen die zijn voorzien van een laag vernis of verf krijgen hierdoor zelfs hun originele houtstructuur weer terug.

Mogelijkheden met zandstralen

Glasparels, keramische parels en mineraalzand zijn verschillende materialen die voor het zandstralen worden ingezet. Welke korrelgrootte en welk materiaal je nodig hebt hangt af van de houtsoort en de afwerking van de trap. Zoals je zult begrijpen hebben het gekozen materiaal en de zandkorreldikte invloed op het uiteindelijke resultaat.

Houd er rekening mee dat zandstralen enkel geschikt is voor hardere houtsoorten (beuk, eik) en niet voor zachtere houtsoorten (den), deze kunnen door de stralen namelijk beschadigen.

Trap zandstralen prijs

Een richtprijs voor het laten zandstralen van de trap is ongeveer €30,- tot €40,- per m² (incl. btw)

3.    (Her)schilderen

Een likje verf doet wonderen. Soms kan het (her)schilderen van je trap al voldoende zijn om deze als nieuw te laten ogen. Het is aan te raden om een slijtvaste verf te kiezen, aangezien de trap veel wordt gebruikt. Een lak op basis van vloerverf of (poly)urethaan alkydhars wordt vaak gebruikt.

Voordat je je trap kunt schilderen moet eerst de oude verflaag worden verwijdert. Olie- of beitslagen kun je het beste wegschuren. Oude verflagen kun je het beste verwijderen met een afbijtmiddel. De trap dient volledig geschuurd te zijn, alsook droog en stofvrij. Dan kan de eerste grondlaag worden aangebracht. De trap moet vervolgens nogmaals worden opgeschuurd voordat de tweede verflaag kan worden aangebracht. Tenslotte kan de definitieve verflaag worden aangebracht.

Als je jouw trap wilt (her)schilderen is enige handigheid wel vereist. Wil je dit liever niet zelf doen, schakel dan een vakman in met de nodige expertise.

Prijs om trap te (her)schilderen

Een globale richtprijs voor het laten (her)schilderen van de trap is €15,- à €20,- per trede (incl. btw).

4.    (Her)stofferen

Tot slot is het mogelijk om je trap te renoveren door deze te bekleden met tapijt. Dit is de perfecte methode om oude of beschadigde traptreden uit het zicht te houden. Een gestoffeerde trap voelt warm en zacht aan. Een ander voordeel is dat gestoffeerde trappen nauwelijks geluid maken bij het belopen ervan.

Stofferen van een trap kan op twee manieren:

  • Traploper-effect, hierbij wordt enkel het midden van de traptreden voorzien van stof.
  • Volledige stoffering, waarbij de traptreden geheel worden bekleed.

Stofferingsopties voor de trap

Je kunt natuurlijk allerlei soorten tapijt kiezen om je trap mee te bekleden. Het is aan te raden om te kiezen voor een tapijt met hoge pooldichtheid. Deze zijn makkelijk te buigen, zonder dat de onderlaag te zien is. Het tapijt op de trap zal veel worden belopen, daarom is het handig om voor een stevige garenstructuur te kiezen (voorbeelden hiervan zijn frisé of bouclé).

Trap stofferen prijzen

Het stofferen van de trap is een goedkope manier om je trap te renoveren. Houd rekening met een richtprijs van ongeveer €45,- per traptrede (incl. btw) voor het materiaal. Dit is uiteraard afhankelijk van het gekozen tapijt.

Hoe zou jij je trap het liefst (laten) renoveren? Laat het weten in de reacties!

 

Bron: traprenovatie-expert.nl,  HomingXL.nl

Auteur: Sander Touw

Share.