Dé perfecte geluidsinstallatie voor jouw woonkamer

Share.

Tegenwoordig kijken we thuis met zijn allen tv op een flatscreen. De beeldkwaliteit van deze televisies is een stuk groter dan die van de vroegere beeldbuizen. High Definition. Helaas kan niet hetzelfde gezegd worden van de geluidsweergave. Deze is immers erg afhankelijk van de grootte van de klankkast. In flatscreens zeer klein dus. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven om je woonkamer ook op vlak van geluid om te toveren tot een echte cinema …

Genieten van een beter geluid in een kleine ruimte

De meest eenvoudige en ruimtebesparende oplossing is een soundbar. Deze wordt onderaan de televisie geplaatst of opgehangen en vervangt het geluid van het toestel zelf. Quasi alle modellen hebben een ingebouwde versterker. Hierdoor heb je enkel nog een blu-rayspeler of mediacenter nodig om films te beginnen kijken. Voordelen?

 • Beter geluid
 • Gemakkelijk te installeren
 • Weinig bekabeling
 • Compact
 • Ideaal wanneer je in een kleine ruimte toch wil genieten van volwaardig geluid.

Voordelen Soundbar Beter geluid met een soundbar

Liever een echt topgeluid?

Stel zelf een systeem samen met stereoluidsprekers. Denk aan de vroegere geluidsinstallaties waarmee je naar muziek luisterde. Je hangt twee luidsprekers aan een versterker, en waar je vroeger een cd- of cassettespeler gebruikte als input, gebruik je nu je tv. Je kiest alles zelf: je eigen luidsprekers (van kleine “bookshelf”-boxen tot grote vloerstaanders) en versterker (met genoeg aansluitingen voor al de componenten). Misschien kan je op deze manier zelfs je oude stereo-installatie nieuw leven inblazen. Voordelen?

 • Weinig bekabeling
 • Flexibiliteit
 • Ideaal wanneer je in een kleine ruimte toch wil genieten van topgeluid

Zimmo - stereo stysteem
Eigen systeem met stereoluidsprekers – © Flatpanels HD

Heb je de ruimte, ga dan voor surround

Een soundbar en een systeem met stereoluidsprekers schieten echter in één aspect tekort: ze zorgen niet voor de surroundervaring die zo belangrijk is bij het bekijken van films in de bioscoop. Een deur achter je horen opengaan, een auto ook hóren voorbij zoeven in een achtervolgingsscène, middenin de vreugde-uitbarsting in het stadion zitten wanneer de Rode Duivels scoren,… zonder surround mis je het allemaal.

Er zijn twee soorten surroundsystemen, vergelijkbaar met het verschil tussen de soundbar en het systeem met stereoluidsprekers:

Een all-in-one surroundsysteem

Hiermee koop je een totaalpakket met een aantal luidsprekers en een controlecenter. In dit controlecenter is een versterker en quasi altijd ook een blu-rayspeler ingebouwd. Afhankelijk van je behoeften zijn er ook modellen met bijvoorbeeld iPod-docks, radiotuners, wificonnectiviteit, Netflix en draadloze luidsprekers. Voordelen?

 • Budgetvriendelijk
 • Ruimtebesparend
 • Weinig bekabeling
 • Ideaal voor kleine tot middelgrote kamers

Zimmo - All in one surroundsysteem
All-in-one surroundsysteem – © Sony

Of stel alles zelf samen

Ga all-the-way met je eigen samengesteld surroundsysteem. Je kiest je surroundversterker, je luidsprekers en andere componenten. Je surroundversterker wordt een A(udio)V(ideo)-receiver genoemd en fungeert als controlecenter voor je surroundsysteem. Standaard bestaat dit systeem uit vijf luidsprekers maar je kan ook voor 7 luidsprekers gaan voor een wel zeer authentieke filmervaring (zie schema).
Je bepaalt zelf voor welke kwaliteit je gaat en welk prijskaartje je eraan hangt. Let op: het wordt al snel een prijzige verslaving die je om de paar jaar wel je installatie doet upgraden. Een echte audiofiel is immers nooit helemaal tevreden. Voordelen?

 • Superieure geluidskwaliteit mogelijk
 • Flexibiliteit
 • Creativiteit
 • Ideaal voor een grote kamer

5 of 7 luidsprekers in eigen samengesteld surroundsysteem? – © Howstuffworks

Bas is belangrijk

Welk systeem je ook gebruikt, installeer er een subwoofer bij. Een subwoofer is een soort luidspreker die gespecialiseerd is in zeer lage tonen. De bas, in de volksmond. Niet om je buren te pesten of de kat de stuipen op het lijf te jagen, maar wel om die explosies, achtervolgingen en andere intense filmmomenten echt tot hun recht te laten komen.
Subwoofer

Subwoofer voor de zeer lage tonen – © SVsound

Andere essentials voor een optimale ervaring?

Een goede beeldbroncomponent (zenders in HD, een blu-rayspeler, mediacenter, pc, spelconsole, …), audio- en HDMI-kabels en aangepast meubilair: een tv-opbergsysteem, luidsprekerstanden of muurbeugels voor beiden. En als je echt zeer fancy wilt gaan: een speciaal voor cinema ingerichte ruimte, inclusief akoestische muurbekleding, bioscoopzeteltjes en popcornmachine.

Fancy surround systeem

Of een thuisbioscoop inrichten?

Auteur: PJG

Share.