Met deze soorten glasramen ben je klaar voor de nieuwe wetgeving

Share.

Een nieuw jaar, brengt vaak ook nieuwe wettelijke regels met zich mee. Zo is het sinds begin 2020 in Vlaanderen verplicht om in elke woning dubbel glas te voorzien in alle leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers.

Vanaf 1 januari 2021 zal er bovendien rekening moeten worden gehouden met de energiescore van de woning, vastgesteld in een energieprestatiecertificaat (EPC). Om aan de dubbelglasnorm te voldoen, zal die energiescore lager moeten liggen dan de grenswaarden die de Vlaamse regering heeft vastgesteld:

  • 600 kWh/m2 voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m2 voor een halfopen bebouwing
  • 500 kWh/m2 voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m2 voor een appartement

Foto: Ijsselglas

Uit welke soorten glas heb je nu de keuze? In dit artikel zetten we ze op een rijtje.

1. Isolatieglas

Bij isolatieglas wordt er lucht tussen twee of meer glasplaten geperst. Het gevolg? Een betere U-waarde (waarde voor thermische isolatie), wat wijst op een betere isolatie en dus ook een lagere energiefactuur.

2. Hoogrendementsglas

Is een laagje lucht niet voldoende qua isolatie? Kies dan voor hoogrendementsglas (HR++). Bij dit type glas wordt er argon- of kryptongas tussen de twee glasplaten geperst waardoor je een U-waarde haalt van 0,8W/m2K  tot 1,3 m2K, afhankelijk van de dikte van de tussenspouw en de keuze van gasvulling. Hoogrendementsglas is tegenwoordig de norm voor nieuwbouw en renovatie. Voor dit type glas kan je trouwens onder bepaalde voorwaarden nog een energiepremie kijken. Wil je hier meer info over? Surf dan naar www.energiesparen.be

3. Triple glas

Bij triple glas wordt dit isolatiegas niet tussen twee maar – je raadt het – drie glasplaten geperst, waardoor je twee tussenspouwen gevuld met gas krijgt. Hierdoor is dit glas nog beter isolerend. Dit type glas heeft een U-waarde van 0,4 tot 0,7 W/m2K. Nadelen? Ze zijn zwaarder dan dubbel glas, waardoor ze niet zomaar in elke woning kunnen geplaatst worden. Ze hebben dan ook stevigere frames en schroeven nodig. En ze laten het zonlicht iets minder helder door dan dubbel glas.

Bron foto: ijsselglas.nl

4. Andere verschillen

De isolatiesterkte is natuurlijk maar één aspect waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een type glas. Ook voor andere noden werden er speciale types glas ontworpen.

Denk hierbij in de eerste plaats aan akoestisch glas. Woon je langs een treinspoor of een drukke (autosnel)weg, dan kan dit zeker een meerwaarde bieden voor je levenskwaliteit. Voor de beste akoestische isolatie kies je voor isolatieglas met glasbladen van verschillende diktes. Ook samenstellingen met gelaagd glas, of met gelaagd akoestisch glas (gelaagd glas met speciale geluidsdempende transparante folie(s)) verbeteren sterk de akoestische isolatie van je glas.

Heb je veel ramen aan de zuidkant van je woning? Overweeg dan zonwerend glas. Zo hou je de warmte buiten in de zomer en binnen in de winter. Bijkomend voordeel: dit glas heeft een donkerdere tint, waardoor je pottenkijkers minder kans geeft om binnen te kijken.

Wanneer je tenslotte graag een zeer veilig gevoel hebt in huis, overweeg dan veiligheidsglas. Deze term wijst zowel op de veiligheid van de bewoners, als op het inbraakwerende karakter van het glas. Veiligheidsglas is zelfs verplicht wanneer je een glazen deur of een raam tot op de grond (of tot onder 90cm van de vloer) hebt. Er zijn twee types veiligheidsglas: gelaagd glas en gehard glas. Bij gelaagd glas worden er op de glasplaten een of meerdere transparante PVB-folies aangebracht. Samengesteld met één of meerdere gelaagde glasbladen, wordt het isolatieglas een inbraakvertragende beglazing. Bij gehard glas werd het glas thermisch behandeld tijdens de productie om het sterker te maken dan gewoon glas. Bovendien komen er geen scherpe glasscherven vrij bij glasbreuk.

Dubbel-, hoogrendements- of triple glas: je moet het natuurlijk nog steeds ophangen in een frame dat even isolerend is. Welke materialen je hiervoor best kiest, lees je in dit artikel.

Auteur: PJG

Bron: wonenvlaanderen.be

Share.