Inspiratie voor je nieuwe badkamer

Share.

De badkamer anno 2020? Een oase van rust, waar kleur een must is. Er mag ook wat levend groen zijn en hout is niet langer taboe. Massieve meubels hebben hun beste tijd gehad en worden waar mogelijk vervangen door lichte rekjes.

Natuur

Natuur is een ding in de badkamer, en dan bedoelen we niet alleen de natuurlijke producten in je zeepjes, gels en shampoo, maar ook doodgewoon natuur. Planten dus. Maar kijk uit, niet alle groen houdt het uit in afwisselend tropische en dan weer iets koelere omstandigheden. Aloë vera vind je terug in heel wat huidverzorgingsproducten, maar het is ook een plant die – over het algemeen – goed standhoudt in de badkamer. Let op, deze oorspronkelijke woestijnplant heeft niet veel water nodig. Begiet hem dus zeer spaarzaam. Dat geldt trouwens ook voor de sanseveria of vrouwentong, nog zo’n plant die veel kan overleven, behalve te veel water. Varens houden van hoge luchtvochtigheid en gedijen goed in badkamers. Kleine badkamer en toch nood aan planten? De compacte graslelie met zijn typische witte streep in het blad geraak je overal kwijt. Hij heeft aan één keer water per week genoeg.

Marmer

Natuursteen is van oudsher een geliefd materiaal in badhuizen en ook in huis is marmer helemaal terug. Het materiaal leent zich zowel voor vloerbedekking als voor de muren, de doucheruimte en zelfs de afwerking van meubels. Het neusje van de zalm is een badkamer die volledig in dezelfde soort natuursteen is uitgevoerd, dus zowel de vloer als de wand en de wastafel. Door het gebruik van grote formaten en bleke tinten zorg je er voor dat de badkamer groter oogt.

Doe beroep op een vakman, want er zijn wel een aantal aandachtspunten wanneer je voor natuursteen kiest in een vochtige ruimte. Voor vloeren zijn gepolijste natuursteen-tegels te mijden wegens te glad. Er zijn genoeg afwerkingen mogelijk met anti-
slipwerking (gevlamd, satino, geborsteld…) zodat je pijnlijke uitschuivers vermijdt. Let zeker in de douche op een goede waterdichte afwerking. Hier hoort een waterdicht materiaal te zitten tussen de wand en de bekleding in natuursteen om insijpeling te vermijden.

Lichte frames en rekjes

De badkamer van 2020 is behoorlijk minimalistisch en zen. Als je er plaats voor hebt, voorzie je kasten met de voorraad handdoeken en ondergoed dan elders – in de dressing, de slaapkamer, in een ingemaakte kast op de gang – en beperk je in de badkamer tot het hoogstnodige. Dit is de trend: massieve badkamerkasten maken plaats voor lichte frames en rekjes die je uiteraard niet volstouwt met wat er mogelijk vroeger allemaal in je kasten zat maar daarentegen spaarzaam en smaakvol ordent. Maak het geheel af met warm en aangepast licht – denk lichtstrips en spiegels met geïntegreerde verlichting.

Kleur in de kraan

De hedendaagse mens wil graag zijn hoogstpersoonlijke smaak in zijn woninginrichting weerspiegeld zien en daar spelen interieurmerken gretig op in. Voorbij is dus de tijd dat kranen enkel in zilverkleurig chroom verkrijgbaar waren en wasbakken en badkuipen vooral in wit. Kleur is baas, dat hebben ze ook bij Axor goed begrepen. Het luxemerk geeft je de keuze tussen 15 verschillende kleuren, gaande van schaamteloos luxueus goud tot mysterieus zwart. Die kleurtjes zijn trouwens niet zomaar een toevoegsel. Ze zijn aangebracht via een speciaal procedé dat bijzonder robuust is en bestand tegen schoonmaakproducten en corrosie. Zo kan je een leven lang genieten van originele kleuren – of tot je toe bent aan een andere kleur, natuurlijk.

Hout komt terug

Hout in de badkamer was lange tijd een no go, maar vandaag weten we beter: hout kan ook in vochtige ruimtes, zo lang je maar de juiste houtsoort kiest en ze correct plaatst. Hout kan zelfs in de douche, maar gebruik dan enkel de meest harde en niet-poreuze houtsoorten. Dat brengt je algauw bij tropisch hardhout, genre afrormosia, ipé of teak. Bezorgd over duurzaamheid? Kies dan FSC-gelabeld hout, zodat je zeker weet dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Voor de vloer buiten de douche kan hout uiteraard ook. Kies voor een stabiele houtsoort die van nature weinig krimpt of uitzet. De hierboven genoemde houtsoorten zijn hiervoor geschikt, net als padoek en iroko bijvoorbeeld. Let wel dat er geen vocht tussen de voegen van de badkamervloer kan sijpelen, want dat is vragen om probleem. De afdichting en de verlijming (met waterafstotende lijm) moeten dus extra zorgvuldig gebeuren. De ruimte tussen de houten vloer en de plint wordt best met siliconen afgekit. Let er tenslotte op dat er geen stilstaand water op de houten vloer blijft staan en dat de badkamer goed geventileerd wordt, idealiter met een automatisch afzuigsysteem.

 

Share.

Leave A Reply