Wonen we straks allemaal in een modulair huis?

Share.

We zijn geboren met een baksteen in de maag. En dat zorgt in de meeste gevallen voor zware bouw- en verbouwtrajecten. Kan dat ook sneller, duurzamer en makkelijker? Volgens Skilpod, die al 7 jaar modulaire woningen in België ontwikkelt, wel. We spraken met Skilpods zaakvoerder Filip Timmermans over de wereld van modulair bouwen.

Wat is het verschil met klassiek bouwen?

Filip: “Circulair bouwen gaat in de eerste plaats over de materialen. We gebruiken zoveel mogelijk duurzame grondstoffen die gerecycleerd of recycleerbaar zijn, zoals hout en speciale gyprocplaten. Ook op het niveau van de volledige woning denken we circulair: wanneer een modulair huis zijn functie op een bepaalde locatie vervuld heeft, kan het ergens anders een tweede leven krijgen. De woningen zijn verplaatsbaar.”

“Onze modulaire woningen verschillen van traditionele huizen omdat we ze bouwen in een fabriek en maar één dag nodig hebben om ze te plaatsen op hun bestemming. Dat is volgens ons de beste manier om een antwoord te bieden op de huidige uitdagingen in de bouwsector.”

Over welke uitdagingen gaat het dan?

“Er zijn steeds meer gezinnen van één of twee personen. Zij hebben kleinere woningen nodig, en die zijn ideaal te bouwen in een fabriek. Daarnaast is er in heel Europa een groot tekort aan woningen. Dat tekort moet razendsnel worden aangevuld, maar uit Europese statistieken blijkt dat we vandaag niet sneller bouwen dan 70 jaar geleden. Elke traditioneel gebouwde woning is uniek en het bouwproces dat erbij komt dus ook.”

“Tel daar nog de stijgende eisen en normen in de bouwsector bij op en het hoeft niet te verwonderen dat de doorlooptijd zo lang is. Een klassieke nieuwbouwwoning bouwen kan al snel 1,5 tot 2 jaar duren. Voor een modulaire woning neemt de productie maar 2 weken in beslag.”

Zijn er ook nadelen?

“Onze woningen zijn gestandaardiseerd en dat maakt de keuzevrijheid beperkter. Onze klanten kunnen kiezen uit types van woningen waarbij enkele opties aanpasbaar zijn. Dat gaat dan over de positie van de ramen, de gevelmaterialen en het interieur. Ik vergelijk het graag met een auto: je kiest een lijn en de opties die je erin wilt. Maar bij een auto ga je ook geen extra deuren plaatsen of de koffer voorin zetten.”

“Modulaire woningen lenen zich ook het best tot kleinere woningen, want die kunnen we relatief eenvoudig produceren in onze fabriek. Hoe groter de woning, hoe complexer. Onze nieuwe lijn heeft woningen vanaf 40 m² tot 110 m² en met 1, 2 of 3 slaapkamers.”

Voor wie is een modulaire woning ideaal?

“Onze klanten zijn mensen die ontzorgd willen worden, zoals jonge starters of ouderen die op zoek zijn naar een kleinere woonst. Zij willen graag snel een mooie en degelijke woning die voldoet aan al de geldende eisen, zonder veel rompslomp. Wij nemen het hele bouwproces in handen.”

Hoe verloopt de productie van een modulaire woning?

“Het productieproces zelf duurt ongeveer 2 weken. Daar gaat natuurlijk een traject aan vooraf. Net als bij een traditioneel huis moeten wij materialen bestellen en ramen en deuren laten maken. Ook de vergunningen moeten in orde zijn. Wij bouwen de volledige woning in onze fabriek, compleet met badkamer, keuken en verwarmingstoestellen. De hele woning gaat in 1 of 2 delen de vrachtwagen op en wordt op 1 dag geplaatst.”

Wat is het gemiddelde prijskaartje?

“Een modulaire woning van 100 m² kost ongeveer 150.000 euro inclusief btw. Maar staar je niet blind op die prijs, want vaak geldt: hoe groter de woning, hoe lager de prijs per vierkante meter.”

Gaat een modulaire woning even lang mee als een traditionele woning?

“Zeker en vast. Het is vergelijkbaar met een klassieke houtskeletbouwwoning, met het verschil dat het huis in zijn geheel de vrachtwagen opgaat en soms honderden kilometers aflegt. Daarom zijn er nog sterkere houtsoorten en constructies nodig. De materialen zijn daardoor ook iets duurder.”

Staan mensen vandaag meer open voor modulaire woningen dan vroeger?

“Ja, de vraag is sterk gegroeid. Vroeger maakten we vooral modulaire bijgebouwen of poolhouses. Vandaag richten wij ons op echte woningbouw voor particulieren. Wij waren er als een van de eerste in België bij. En we zijn ervan overtuigd dat – op termijn – de hele bouwsector zal overschakelen op modulaire productie.”

 

Zie jij jezelf al in een modulair huis wonen? Laat het ons weten in de reacties.

 

Auteur: BEC

Share.