Zo ontwerp je de perfecte inloopkast

Share.

Is er in jouw woning nog een kamer of plaats die (nog) geen doel heeft? Je kan er misschien een inloopkast van maken? Met de volgende tips en ideeën maak je de inloopkast van je dromen.

Welke vrouw/man droomt er niet van: een plaats met daarin je kledingcollectie, schoenen en allerlei accessoires mooi en overzichtelijk geordend! Misschien is één van de kinderen intussen het huis uit en staat de kamer leeg? Of is een deel van de zolder onbenut? Van een (kleine) kamer kun je al met enkele eenvoudige ingrepen een praktische inloopkast maken. Maar het kan net zo goed achter het bed, wanneer je bijvoorbeeld een grote slaapkamer hebt. Zelfs in een brede gang kan je een inloopkast integreren.

Eens de plaats gekozen is, kan je gewoon wat legplanken hangen, kapstokken voorzien en opbergdozen kopen. Dat kan. Maar de kans dat het binnen de kortste keren een rommelboel gaat worden is groot. Tenslotte kan je veel meer dan kleding en accessoires opbergen in zo’n dressing. Je zou er bijvoorbeeld ook paraplu’s, tennisrackets, reiskoffers, handdoeken, knutselmateriaal et cetera kunnen opbergen. Het is daarom beter om eerst even na te denken over alles, nog voor je start met de werken.

Om te beginnen moet de ruimte natuurlijk groot genoeg zijn. Het is vrij zinloos om een inloopkast te maken waar je amper kan in bewegen. Je zou toch minsten een ruimte van 2 bij 3 meter moeten hebben. Perfect voor één persoon. Wil je met twee personen binnen kunnen, een middenconsole hebben, een spiegel,… dan zal de ruimte vanzelfsprekend toch wat groter moeten zijn.

De inloopkast kan je in verschillende vormen maken. Gewoon recht of je kan kiezen voor een U- of L-vorm. Allemaal een beetje in functie van de beschikbare ruimte, waarbij een rechte inloopkast bijvoorbeeld beter zal zijn voor een kleinere ruimte. Denk ook even na of je kasten op maat zal laten maken of het allemaal zelf in elkaar zal steken met kasten uit een woonwarenhuis?

Zoals we eerder al schreven is het ook van belang om op voorhand te bepalen wat je allemaal zou willen opbergen. Voor een zakenpersoon zal er bijvoorbeeld voldoende ruimte moeten voorzien worden om maatpakken op te hangen en een rek of schuif om stropdassen kreukvrij en overzichtelijk op te bergen. Denk ook na over het feit dat een lang kleed meer plek in de hoogte nodig heeft dan een hemd, om te voorkomen dat het voor een stuk op de vloer ligt. Ga je de kleding voor een ander seizoen ook in de inloopkast laten hangen of ergens anders opbergen? Ook koffers, beddengoed, handdoeken en sportmateriaal kunnen veel plaats innemen.

Tracht de verticale ruimte maximaal te benutten. Zo kan je de spullen die je minder vaak gebruikt wat hoger opbergen, maar heb je ze wel bij de hand.

Zorg voor goede verlichting! Zeker wanneer er geen raam aanwezig is, is verlichting essentieel. Keuze en mogelijkheden genoeg: spots (al dan niet dimbaar), LED stroken of zelfs verlichting in de achterwand van de kasten. Naast verlichting is ook verluchting van belang. Is in de ruimte een raam aanwezig, dan kan je gebruik maken van natuurlijke ventilatie. Anders zal je op een andere manier voor luchtcirculatie moeten zorgen om vocht en geurtjes te verdrijven. Een eenvoudige ventilator zoals die vaak ook in badkamers terug te vinden is, kan volstaan.

Wat de kleur van de inloopkast betreft, kan je ook alle richtingen uit. Zwart kan stijlvol zijn. Maar je kiest beter voor een heldere, neutrale kleur. Die zal de ruimte ook groter laten ogen en het is ‘s morgens misschien ook net iets vrolijker om in te staan…

Wie voldoende plaats heeft, kan een middenconsole voorzien om bijvoorbeeld ondergoed en kleine accessoires in op te bergen. Maar het is ook handig wanneer je een wasmand wil leegmaken of kledingstukken wil opvouwen. Heb je écht veel plaats, dan kan je kiezen voor een versie op wieltjes die je zo gemakkelijk kan verplaatsen. Een stoel of zetel kan ook gemakkelijk zijn. Kleren passen kan tenslotte vermoeiend zijn 😉 maar wankele hoge hakken aantrekken zal zo ook eenvoudiger worden. Of gewoon om tijdelijk wat kleding over te hangen. Ook een paspop is een mogelijkheid. Je kan tenslotte zo ver gaan als je zelf wenst. Al is er natuurlijk nog zoiets als een beschikbaar budget

Auteur: HS – Foto’s: California ClosetsHouzzClosetmaidRubbermaidHome and Garden Design Ideas, Pinterest

 

Share.

Leave A Reply