De meest gehate interieurs

Share.

Alles komt terug – geldt dat voor alles? Wat interieurtrends betreft hopelijk niet, want de voorbije vijftig jaar waren we vaak getuige van opmerkelijke, gedurfde en soms doodleuk foeilelijke fenomenen die onze interieurs tentoonstelden. Een onderzoek van het Amerikaanse Empire Today bracht aan het licht welke hypes we zéker niet graag zien terugkomen. Een overzicht van de voorbije vijf decennia, en hun meest gehate interieurtrends.

De jaren ‘70

Ah, de 70’s. Terwijl we buiten genoten van het goede leven, de liefde en de vrijheid, genoten we binnen van popcornplafonds. Popcorn… wat? Je las het goed: popcornplafonds. Je weet wel, van dat ‘creatief’ stucwerk waar een ballon zo tegen kapot zou springen. Wie nu een huis koopt met zulke plafonds kan niet wàchten om ze te (laten) egaliseren.

Ook in de badkamer waren de jaren ’70 de spreekwoordelijke hoogmis: wie herinnert er zich de langharige wc-bril-covers nog? Welk nut die hadden, dat vragen we ons nog steeds af. Ook erg geliefd in die periode: houten panelen aan de muren, avocadogroene deuren en hoogpolige tapijten.

De jaren ‘80

De kleurrijke jaren ’80 werden ook in onze interieurs gekenmerkt door kleur. Meer bepaald: door kleurrijke bloemenprints. Kussens, gordijnen, behangpapier, tafelkleden: o-ver-al, en tot vervelens toe.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Melanie Garros
(@melgdesign)


Bedenk daarbij interieurs met horizontale ‘Luxaflex’-jaloezieën aan de ramen, veel spiegels aan de muren, en – we vergaten ze bijna – overal rieten meubels. Absoluut niet comfortabel, maar ongelofelijk trendy in de eighties.

De jaren ‘90

De nineties brachten ons legendarische foute pophits (Barbie Girl, anyone) en ditto interieurtrends. We verfden onze muren niet met verfborstels or -rollers, maar met sponzen. SPONZEN. Gebatikte stoffen maakten voor de zoveelste keer hun come-back, stoffen met Damask prints maakten furore en we installeerden allemaal een gigantische geluidsinstallatie in de woonkamer. Als dat nog niet genoeg was, waren we ook allemaal gek van opblaasbare meubels, beige tapijten en kralengordijnen.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ninja Kahlo
(@ninjakahlo)

De jaren ‘00

In de jaren ’00, de zogeheten nillies, kregen we ons verstand een beetje terug. De kleuren werden neutraler, en we kozen voor duurzamere materialen. In de plaats kregen we andere vreemde interieurtrends te zien, waarvan onze favoriet de ‘Keep Calm and Carry On’ posters waren. Die had werkelijk ie-de-reen thuis hangen.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pauline Nash
(@paulinenash34)

We begonnen ook grote flatscreen TV’s aan de muur te hangen en namaak-hertengeweien boven onze open haarden te etaleren. In de keuken kozen we voor granieten werkbladen en in de woonkamer voor decoratiemateriaal met vogels. Last but not least: in de nillies vonden we hangende stoelen leuk. Hangende. Stoelen.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door anettetalstad
(@aanettetalstad)

De jaren ‘10

De jaren ’10 zijn nog maar net voorbij, maar ook daar zijn er bepaalde interieurtrends die we moeilijk kunnen vergeten. Wat had iedereen in zijn huis in de jaren ’10? Mason jars – die typische glazen voorraadpotten. Onze keukens zagen eruit als een pop-up Dille & Kamille winkel (maar de pannenkoeken maakten we nog steeds uit een kant-en-klaar pakje hoor).

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tink Fisher
(@cleanhouse.tink)

Ook in de top tien van de jaren ’10 staan posters met motiverende spreuken op (YES YOU CAN!), krijtbordverf, roze decoratie-items, de industriële look en afgedrukte Instagram-fotogalerijen aan je muur. Ook de zelfklevende muurletters (‘Live, Laugh, Love’) mogen ondertussen plaats maken voor iets anders.

Welke van deze interieurtrends ergerde jou het meeste? En welke trend van 2020 mag voor jou meteen weer verdwijnen?

Auteur: MP

Share.

Leave A Reply