4 (bijna) gratis tips voor gezonde binnenlucht!

Share.

Wist je dat … de lucht binnen in huis vaak slechter is dan de buitenlucht, zelfs als je in een stad woont?! Maar maak je geen zorgen, het is erg eenvoudig om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, en dat zonder veel geld uit te geven. Lees hier onze vier belangrijkste tips.

Tip #1: Verluchten, verluchten en nog eens verluchten

We beginnen meteen met de meest logische tip: verlucht wanneer je kan! Tijdens de warme zomermaanden zet je je ramen sowieso regelmatig open, maar ook in de winter doe je dat het best minstens dertig minuten per dag.

De twee ruimtes die je extra goed moet verluchten, zijn je badkamer en je keuken. Na een douchemoment laat je het ventilatiesysteem bijvoorbeeld nog zo’n twee uur draaien. Zo loop jij zeker geen risico op vieze schimmels in huis. En ook je dampkap laat je beter nog even aan staan nadat je hebt gekookt. Werkt het afzuigsysteem niet goed genoeg? Dan zet je gewoonweg een raam open.

verluchten voor een betere luchtkwaliteit

Tip #2: Zorg voor de perfecte luchtvochtigheid

Je herkent dit ongetwijfeld: je hebt je verwarming op 22 graden staan, maar toch zit je te rillen in de zetel. Een mogelijke oorzaak is de luchtvochtigheid. De kamer is dus ofwel te vochtig, ofwel net niet vochtig genoeg. Vaak is ook hier voldoende verluchten de oplossing.

Blijf je desondanks last hebben van een droge keel en prikkende ogen? Zet dan eens een volle emmer water in de kamer of leg een natte handdoek op de radiator. Zo heb jij van die droogte al snel geen last meer!
Raam openen na het douchen

Tip #3: Zet luchtzuiverende planten in huis

Jij hebt ongetwijfeld al wat planten in huis staan, ze zorgen natuurlijk voor heel wat extra gezelligheid. Maar buiten een leuk decoratiestuk, zijn ze ook gewoonweg nuttig. Alle planten produceren zuurstof, maar er is ook een kleine groep die echt luchtzuiverend is: luchtzuiverende planten halen schadelijke stoffen en het teveel aan waterdamp uit de lucht. En zo is de lucht in huis alweer wat gezonder. Ontdek in dit artikel alvast de tien mooiste exemplaren.

Luchtkwaliteit in huis tips

Tip #4: Droog de was buiten

Natuurlijk kun je de was moeilijk in de regen laten hangen, maar van zodra de zon schijnt, hang je de was het best buiten op de wasdraad. Zo vermijd je dat het binnen te vochtig wordt of dat er een muffe geur in de bergplaats hangt. Gebruik je de wasdraad in plaats van de droogkast? Dan geniet je meteen ook van een lager energiefactuur.

Droog de was buiten

Waarom is de luchtkwaliteit binnenshuis zo belangrijk?

Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te letten op de luchtkwaliteit in huis? Dat is eenvoudig: omdat goede luchtkwaliteit beter is voor de gezondheid. Zo slaap je beter in gezonde lucht, waardoor je ook overdag meer energie hebt en minder snel ziek bent. Kwaaltjes waar je last van hebt bij ongezonde binnenlucht? Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs misselijkheid. Die luchtkwaliteit op peil houden is dus de boodschap!

Auteur: inspirerend-wonen.be

Share.

Comments are closed.