De meerwaarde van crepi voor je gevel

Share.

Bepleistering of crepi levert een huisgevel een beschermingslaag op, maar de keuze voor crepi gebeurt vaak omdat het mooi oogt. Beschouw pleister dan ook gerust als make-up voor je woning.

Gevelpleisters zijn populair bij nieuwbouwwoningen. Een pleister levert dan ook een strakke look op. Toch draagt het ook bij pastoriewoningen zijn authentieke steentje bij. Wacht bij nieuwbouw ongeveer een jaar na de bouwwerken om de pleisterlaag te laten zetten. Uiteraard is het ook bij renovaties een aan te raden oplossing. Meer en meer verschijnt pleister ook als gedeeltelijke gevelafwerking, in combinatie met gevelsteen. Met mooie contrasten als resultaat.

Waarom bepleisteren?

Het grote voordeel van pleister moeten we bij ons kwakkelweer zoeken. Regenwater sijpelt de pleister namelijk niet zomaar binnen, en toch is die waterdoorlatend. Verder blijven gevels niet allemaal gevrijwaard van schade zoals vocht of te sterk afgebrokkelde geveldelen. Pleisteren kan mogelijke schadebeelden maskeren. Zeker wanneer je eerst de buitengevel wil isoleren, is bepleisteren een optie.
Pleisters kunnen bij elke type metselwerk worden toegepast, ongeacht de toestand van de gevel. Mogelijk is een reinigingsbeurt nodig, of een impregnatie bij vochtproblemen. Doorgaans plaatst een pleisterfirma zo’n pleister in drie lagen: een voorbereidende laag, een onderlaag en afwerkingslaag.

Waterdicht versus dampopen

Gevelbepleistering bestaat in twee soorten: minerale en kunsthars. De gladde kunstharspleisters hebben kunsthars als bindmiddel. Bij de ruwe minerale pleisters zorgt kalk – mogelijk samen met cement voor de binding.
Omwille van de waterdichtheid wordt de kunstharspleister vooral bij nieuwbouwwoningen gebruikt. De minerale pleister daarentegen doet het vocht net naar buiten voeren. De pleister is dus een aanrader voor bestaande woningen. Let dan wel op dampopen binnenmuren, zodat het vocht nog weg kan. Aan kleurkeuze is er qua pleisterafwerking geen gebrek. De ene ziet graag een knalwitte pleister contrasterend met zwart buitenschijnwerk. De andere opteert voor donkergrijs.

Uitzonderlijke afwerkingen

Kaleien, nog nooit over gehoord? Deze techniek omvat het beschilderen van een muur met pleister. Vaak in het wit, net omdat de kleur van kaleiverf wit is. Kleurstoffen kunnen toegevoegd worden. Een andere uitzonderlijke pleisterafwerking is kwarts, een natuurlijke afwerking in gebroken natuursteen.

Vervuiling niet uit te sluiten

Uiteraard wordt elke gevel vuil. Een bepleisterde gevel heeft ook zo onderhoud nodig. Dat kan simpelweg met water. Des te ruwer het oppervlak, hoe sneller de gevel vervuild geraakt.
In geval van veel vervuiling is het ook aangeraden een waterwerende behandeling aan te brengen.

Renovatiepremie voor buitengevel

Voor het renoveren van de buitengevel kun je rekenen op premies. De meest gekende is de renovatiepremie. Die kun je aanvragen wanneer de woning ouder is dan dertig jaar.
Bij het uitvoeren van een gevelrenovatie door een professioneel aannemer, kun je rekenen op een verlaagd btw-tarief van 6 procent. De woning moet dan minstens vijf jaar oud zijn.

Foto’s ©: Pinterest, Renotek

Share.