Te weinig (slaap)kamers? Kijk eens richting zolder…

Share.

Wie ooit een huis heeft gekocht of gebouw, kent het wel: die zolder daar kijken we later wel naar. Tot je enkele jaren later moet vaststellen dat een extra kamer toch praktisch zou zijn: hallo zolder!

Veel mogelijkheden

De rommelzolder is perfect om een extra slaapkamer van te maken. De schuine wanden maken het bovendien extra knus. Maar die zolder kan je evengoed gaan ombouwen tot een speelkamer voor de kinderen waar ze het speelgoed wél kunnen laten rondslingeren. Of misschien liever een plekje waar je je rustig kan opmaken nadat je fris vanonder de inloopdouche vandaan komt en een keuze hebt gemaakt in die inloopkast over wat je gaat aantrekken. Kan allemaal!

Niet vergeten

Maar je moet wel met enkele praktische zaken rekening houden. Om te beginnen moet de basis in orde zijn. In recentere woningen zal het meestal geen probleem zijn, maar bij oudere woningen moet je misschien toch even nagaan of de vloer wel stevig genoeg is. Daar zal dus mogelijk wat breekwerk bij komen kijken, maar beter voorkomen dan… door de vloer zakken.

Maak van de gelegenheid ook gebruik om een behandeling te doen tegen tegen houtetende insecten en schimmels. En vergeet ook niet dat alles wat een impact heeft op de stabiliteit van de constructie, de tussenkomst van een architect of ingenieur vereist. Dus haal niet zomaar wat balken weg of zaag er een stuk tussen uit.

Naast een stevig vloer is ook de toegankelijkheid heel belangrijk. Vaak is de zolder toegankelijk via een luik in het plafond waar een al dan niet plooibaar laddertje uitklapt. Goed genoeg om af en toe (lees: rond het jaareinde de kerstboom van de zolder halen) te gebruiken, maar voor dagelijks gebruik ongeschikt. Je zal dus mogelijk een vaste trap moeten plaatsen. Hou daarbij rekening dat die extra ruimte zal inpalmen en denk dus goed na waar je de trap zal plaatsen. De trap heeft hoe dan ook invloed op de indeling van de ruimte. Misschien is de zolder ruim genoeg en kan je meer dan één kamer maken? In dat geval zal je de trap misschien wat centraler moeten gaan plaatsen.

Indeling

Goed, de vloer is stevig, de trap staat er: de inrichting kan beginnen. De schuine wanden van het dak beperken vaak de loopruimte. Je maakt dus best even een plattegrond om te kijken waar je perfect kan lopen om in functie daarvan de indeling verder te bepalen. Die plattegrond maak je dus best nog voor je de trap gaat plaatsen, om te voorkomen dat je eerst moet kruipen tot er voldoende ruimte is om recht te staan. De lagere gedeelten zijn meestal perfect om een bed te plaatsen of bergruimte te maken.

Voorzie ook voldoende lichtinval. Een klein dakraampje of enkele lage ramen gaan meestal onvoldoende of onpraktisch zijn. Zowel voor het uitzicht en de ventilatie is het plaatsen van één of meerdere ramen dus een prima idee. Een dakraam is vrij eenvoudig te plaatsen. Misschien wel denken aan het feit dat ramen gericht naar het zuiden in de zomer de kamer snel kunnen laten overhitten. Al kan je dat natuurlijk oplossen door een goede zonnewering te voorzien.

Ga je een raam maken in de gevel, dan moet je wel even navraag doen bij het gemeentebestuur. Daar bestaat namelijk wel een reglementering rond. Voor dakramen is dat niet het geval.

Isolatie

Nog van belang is de isolatie van de zolder! Niet alleen om te voorkomen dat het te warm of te koud zou worden, maar evengoed om het geluid te dempen. Elektriciteit, verwarming en eventueel sanitair zal misschien ook voorzien moeten worden? Denk daarbij aan het feit dat die leiding van beneden komen en je dus ook op de onderliggende verdiepingen zal moeten kappen en breken. Extra werk met helaas ook een extra prijskaartje.

Afwerking

Eens alle bovenstaande zaken achter de rug zijn, kan de afwerking beginnen. Je kan de muren opnieuw gaan bepleisteren, en het dak afwerken met gipsplaten. Tracht alles zou overzichtelijk mogelijk te houden. Probeer teveel hoekjes en meubelen te vermijden. De kleuren waarin je de nieuwe kamer gaat schilderen zijn ook van belang. Lichte kleuren gaan de ruimte groter doen lijken en weerkaatsen het daglicht ook veel beter dan donkere kleuren.

Er kan dus wel wat werk aan te pas komen om van die rommelzolder een leuke, extra kamer te maken. Maar de inspanningen zullen achteraf zeker en vast de moeite waard zijn! Heb jij zelf ook nog tips of ervaringen, dan lezen we die met veel plezier.

Foto’s Pinterest

Share.

Leave A Reply