9 leuke ideeën om een open ruimte op te delen

Share.

Een open ruimte voelt ruim en gezellig aan. Maar hoe richt je zo’n ruimte in? Met deze tips creëer je een mooi, comfortabel en samenhangende ruimte.

Huizen en appartementen met open ruimtes komen steeds vaker voor. Niet alleen in nieuwe woningen, maar ook oude gebouwen worden steeds vaker aangepast. Een keuken, eet- en woonkamer in één hebben, heeft dan ook veel voordelen. Het is bijvoorbeeld gezellig om tijdens het koken met je bezoek, partner of kinderen te kunnen praten.

1. Maak een eiland

Plaats de verschillende delen van de ruimte op een eigen tapijt. Zet je eettafel bijvoorbeeld op een effen vloerkleed en de zetels op eentje met strepen.

Op deze manier maak je met kleuren en patronen een visuele scheiding in de kamer.

2. Grote voorwerpen

Als je in een studio woont, wil je misschien dat je bed wat meer afgeschermd staat. Een kast kan je hier helpen. Het is niet alleen een mooie scheidingswand die je kan versieren met leuke voorwerpen, maar ook een toevoeging die je meer bergruimte oplevert.

Als je nog verder wil gaan, kan je de muren aan beide kanten van de kast in een andere kleur schilderen.

3. Voor kinderen en volwassenen

Kinderen verdienen een eigen plekje in de woonkamer. Maak een speels uitziend hoekje waar kleuren en speelgoed heersen. De rest van de woonkamer kan je in je eigen stijl aankleden, traditioneel en strak bijvoorbeeld.

4. Open en toch afgesloten

Misschien dat je ’s avonds geen storende geluiden wil als je naar de televisie kijkt? Maar overdag wil je wel vrij in huis bewegen. Schuifdeuren kunnen je helpen met het afschermen van compartimenten zonder het open gevoel te verliezen. Jij beslist wanneer de kamers open of gesloten zijn.

5. Gebruik je verlichting

Je kan ook een ruimte opdelen door accenten te leggen met de verlichting. Een luster boven de eettafel bijvoorbeeld. Of gebruik hangende en staande lampen om de zithoek te verlichten en af te lijnen.

6. Werk met niveaus

Door de zithoek lager te plaatsen dan de rest van de kamer, krijg je een opgedeelde ruimte die er ook nog eens stijlvol uitziet. Je kan dit idee nog verder uitbreiden, door verschillende vloeren te gebruiken.

7. Verschillende stijlen

Gebruik in één ruimte twee verschillende stijlen. Schilder bijvoorbeeld de ene muur effen wit en laat bij de andere de baksteen vrij.

8. Gebruik een focuspunt

Draai de zithoek naar een centraal punt. Bijvoorbeeld een open haard of leuke salontafel. Op die manier creëer je het gevoel dat de zitkamer en eetkamer los van elkaar staan.

9. In kleinere ruimtes

Een open ruimte is niet altijd groot. In een studio of een kleiner appartement heb je vaak een ruimte die dienstdoet als keuken, eetkamer, woonkamer en slaapkamer. Hier kan je kiezen om gebruik te maken van opbergmeubilair.

Welke ideeën heb jij om een open ruimte in te delen?

 

Share.