De zwemspa, het beste alternatief voor een zwembad

Share.

Wil je heerlijk zwemmen, maar wil je de ruimte in je tuin niet opgeven aan een groot zwembad? Dan is een zwemspa echt iets voor jou. Zwemmen, zonder ook maar één meter vooruit te gaan? En daarna lekker genieten in het jacuzzi-gedeelte? Dat kan allemaal.

Een zwemspa is een mooi alternatief wanneer je bijvoorbeeld weinig plaats hebt voor een zwembad. Maar wat is het juist en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een zwemspa?

Een zwemspa is een bad uitgerust met tegenstroomjets waartegen je zwemt. Het is kleiner dan een zwembad, maar je kan er toch kilometers ver in zwemmen. In de meeste modellen kan je de intensiteit van de tegenstroomjets instellen, waardoor je je zwemtraining kan aanpassen aan je eigen fysieke vermogen.

Daarnaast is er vaak een jacuzzi ingebouwd. Zo kan je na je zwemtraining je spieren laten relaxen.

Er zijn drie soorten modellen:

1. De éénvolume zwemspa

Deze zwemspa heeft één watervolume die dienst doet als jacuzzi- en als zwembad.

2. De tweevolume zwemspa

In deze zwemspa zijn het jacuzzi- en het zwemgedeelte van elkaar gescheiden door een tussenwand in de kuip. Zo kan je de temperatuur in de twee zones apart regelen.

3. De trainingspool

Deze zwemspa is voor echte sporters die ontspanning tijdverlies vinden. Hier vind je maar één zone: de zwemzone. Hierin kan je dus naar hartenlust zwemmen tegen de tegenstroomjets.

De voordelen

1. Minder vierkante meters

Bouwgronden en tuinen worden steeds kleiner, waardoor er minder plaats is voor een groot zwembad. Een zwemspa is aanzienlijk kleiner. Vandaar het grote succes.

2. Betere trainingsmogelijkheden

Dankzij de tegenstroomjets kan je je training opbouwen. Zo kan je starten met een lagere intensiteit en dan rustig opbouwen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een intervaltraining: 5 minuten krachtig crawl zwemmen, en dan 10 minuten schoolslag tegen een zachte tegenstroom.

3. Eenvoudige plaatsing

Een zwemspa is eenvoudig te plaatsen. Kies je voor een opbouwmodel? Dan is de installatie een fluitje van een cent. Wil je de zwemspa inbouwen? Dan moet je rekening houden met de nodige graafwerken, metselwerken en afwatering.

4. Minder onderhoud

Door de kleinere oppervlakte, is het onderhoud ook minder intensief dan bij een zwembad.

5. Minder energie en water

Er zit veel minder water in een zwemspa dan in een zwembad. Je moet dus ook minder water verwarmen en de waterpomp moet ook minder intensief werken. Dat verschil zal je duidelijk merken in je water- en energiefactuur.

De Nadelen

1. Klein

Een zwemspa is kleiner dan een zwembad. Ben je een fan van pool parties met veel vrienden? Dan kies je best voor een zwembad.

2. Enkel voor echte sporters

Wanneer je vooral graag geniet van het relaxerende gedeelte van de zwemspa, moet je een jacuzzi overwegen. Dat is goedkoper en neemt nog minder plaats in dan een zwemspa.

3. Prijskaartje

Een zwemspa is niet veel goedkoper dan een zwembad. De goedkoopste varianten heb je vanaf 10.000 euro, en de duurdere modellen kosten al snel 20.000 à 30.000 euro. De prijs hangt natuurlijk af van het model en de verschillende mogelijkheden.

Besluit

Een zwemspa is het perfecte alternatief wanneer je een recreatieve of sportieve zwemmer bent, en wanneer je niet veel ruimte in je tuin wil verliezen.

Share.

Leave A Reply