Thuis gezocht: appartement of huis?

Share.

Het is zover! Na twee jaar te hebben gehuurd, zijn jij en je partner klaar om de titel van trotse eigenaars op jullie palmares te schrijven. Om gericht op zoek te gaan, overlopen jullie nog snel even jullie checklist: Solide relatie? Check! Vast inkomen? Check! Regio? Check! Wat-mag-dat-kosten? Check! Eengezinswoning of appartement? Euhm …

Vastgoed biedt verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van wat je zoekt, past de ene woonvorm beter bij je dan de andere. Maar hoe weet je nu precies wat je zoekt? En welke elementen zijn doorslaggevend bij je keuze? Geen paniek! We overlopen samen de voor- en nadelen van elke woonvorm en dan komt het vast goed.

Appartement

De aankoop van een appartement biedt heel wat voordelen die jou, als aspirant-koper, zeker en vast kunnen aanspreken. Zo geeft een appartementsgebouw je een veiliger gevoel. Je bent namelijk omgeven door medebewoners waardoor er altijd wel iemand in de buurt is. Handig voor wanneer je op vakantie gaat.

Heb je vroeger reeds in een huurappartement gewoond? Dan heb je al een goed beeld of deze manier van wonen iets voor jou is. Toch zijn er wat verschillen tussen het huren en het bezitten van een appartement. Naast de terugbetaling van je lening en de kosten van je eigen verbruik, dien je maandelijks een vast bedrag te betalen voor de onderhoudskosten van het gebouw. Dat is zowel een voor- als een nadeel. Enerzijds betekent dit dat je nooit alleen instaat voor dringende renovatie- of herstellingswerken. Deze kosten deel je namelijk samen met de andere eigenaars. Anderzijds is dit een extra kost die je in je maandbudget dient op te nemen. Maar dat kan dan weer worden goedgemaakt door de aankoopprijs. Een appartement is veelal kleiner dan een huis waardoor de aankoopprijs vaak lager ligt. Hierdoor krijg je bij de bank makkelijker een lening. Ook heb je meer kans om minder onroerende voorheffing te betalen voor een appartement dan voor een huis. Een win-winsituatie dus. Maar ook al zit je lekker knus in je appartement, dat knusse gevoel kan na verloop van tijd krap gaan aanvoelen. Denk maar aan opbergruimte, familiebezoek, gezinsuitbreiding – puppy’s en kittens tellen we ook mee – enzovoort. Verder weet je nooit op voorhand of je met je buren op dezelfde golflengte zit wat betreft privacy, geluidsoverlast, hygiëne en huisdieren. Allemaal punten om rekening mee te houden.

Eengezinswoning

In vergelijking met een appartement kan een huis je een gevoel van ruimte, privacy en vrijheid geven. Je bent vrij om aanpassingen te doen waar en wanneer jij dat wilt zonder te moeten overleggen met medebewoners (uiteraard rekening houdend met de geldende voorschriften). Ook heb je meer kans om te genieten van een tuin of terras. Zeg nu zelf, dat is toch echt wel een groot pluspunt. De keerzijde is dat je meer tijd en geld moet besteden aan onderhoud. Omdat je ruimer woont, kan het soms best even schrikken zijn als je je eerste energiefactuur krijgt. Een huis past dan weer beter bij een langetermijnvisie. Je hebt ruimte genoeg voor een baby of twee en je kan vrij kiezen om huisdieren in huis te halen zonder op de zegen van je boven- en/of onderburen te moeten rekenen.

Maar het is soms een echte uitdaging om een huis te vinden dat betaalbaar is voor starters en dat zich in een degelijke staat bevindt. Meestal zijn er heel wat aanpassingen nodig, lees verplicht, om van je kersverse huis een warme thuis te maken. De aankoopprijs van een huis ligt vaak hoger dan bij een appartement waardoor je steviger in je schoenen moet staan bij het onderhandelen van een lening. Ook de kosten en heffingen kunnen zwaarder doorwegen. Niet voor iedereen even evident dus. Een langetermijnvisie is dus allemaal goed en wel maar wat met die extra kamers op korte termijn?

Kiezen voor een huis of appartement betekent afwegingen maken. We hebben je alvast wat stof tot nadenken gegeven. Ga voor de woonvorm waar jij je het beste bij voelt en die het meeste bij jouw levensstijl past. Ga je samen met je partner een woning kopen? Dan is afstemmen de boodschap!

Auteur: NB

Share.