De voor- en nadelen van een groendak

Share.

Het gras hoeft niet altijd groener te zijn aan de overkant. Ontdek welke voor-en nadelen een groendak voor jou kan hebben!

Wat is een groendak?

Een groendak is als het ware een kleine plantentuin op je dak. Dit groene kleedje kan van mos, gras, kruiden of vetplantjes (sedum) zijn. Maar als het voor jou niet binnen de perken hoeft te blijven, kan je gaan voor een heuse daktuin.

Wat zijn de voordelen?

Niet alleen groene jongens gaan uit hun dak voor een groendak. Wat zijn de pluspunten voor jou?

  • Het ziet er goed uit.
  • Het isoleert geluid en absorbeert de warmte dus koeler in de zomer en warmer in de winter.
  • Het verlengt de levensduur van je dakbedekking.
  • Het verbetert de waterafvoer.
  • Het is goed voor het klimaat en zuivert de lucht.

Wat zijn de nadelen?

Houd ook rekening met de mogelijke nadelen alvorens je beslist om een groendak aan te leggen:

  • Je dakconstructie moet voorzien zijn om het extra gewicht te kunnen dragen.
  • Bij een verkeerde aanleg bestaat er een kans op lekkage.
  • Afhankelijk van het soort groendak (intensief of extensief) heb je veel of weinig onderhoudswerk.
  • Het trekt de aandacht van dieren zoals slakken en vogels (al ziet niet iedereen dit als een nadeel).

 

Kan mijn dak dat?

Alvorens het licht op groen te zetten, wil je wel even weten of je dak in aanmerking komt. Wij vroegen het aan een expert, Jef Bertels van de firma Groendak.

Wat wil je?

Wil je op het dak kunnen lopen, dan ga je meer voor een daktuin, een intensief groendak. In dat geval zijn de mogelijkheden legio: een gazonnetje, bloembedden, … Men noemt dit soort groendaken ‘intensief’ omdat er meer onderhoud nodig is. Op een niet-beloopbaar (ook wel extensief genoemd) groendak ga je voor een lage begroeiing. Dit is minder onderhoudsintensief. Je hoeft maar 2x per jaar het dak op om te zaaien, bemesten, onkruid en bladafval te verwijderen.

Hoe stevig is je dakconstructie?

Hoe meer gewicht je dak kan dragen, des te meer mogelijkheden je hebt qua beplanting en aanleg. Maar ook op een niet al te schuin dak kan je een eenvoudig sedumdak aanleggen. Voor een extensief groendak moet je rekenen op een draagkracht 70 – 75 kg/m2. Dat kunnen de meeste daken wel aan, laat Jef ons weten. Voor een intensief groendak schommelt dit rond de 120 à 150 kg/m2. Dat is al een stuk meer. Verder is de waterdichtheid nog van belang. Zowel roofing als EPDM zijn geschikt voor een groendak.

Wat is de kostprijs?

Jef van Groendak wist ons alvast te vertellen dat, afhankelijk van de totale oppervlakte en de hoogte van je dak, je voor de standaardversie (dus een extensief sedumdak), tussen de 50 à 70 euro/m2 betaalt. Voor een intensieve versie zit je rond de 120 euro/m2. “Dat is wel veel natuurlijker en mooier,” volgens Jef en daar kunnen we ons wel in vinden.

Kan ik een subsidie krijgen?

Misschien zorgt jouw gemeente er wel voor dat je een premie krijgt voor de aanleg van je groendak! Je kan dit makkelijk nagaan via de onlinepremiezoeker van de Vlaamse Overheid. Gewoon je locatie ingeven, ‘Plaatsen / Vervangen / Verbeteren’ kiezen en vervolgens ‘Dak’. Daarnaast zit er mogelijk een renovatiepremie in je pocket voor de draagstructuur en waterdichte bedekking van je dak. Check voor je helemaal uit je dak gaat nog even of je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt.

 

Met dank aan Jef Bertels van de firma Groendak.

Share.