Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Share.

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.

Is dat verplicht?

De situatie hangt er vanaf wanneer je precies je huurcontract bent aangegaan. Voor 2019 waren Lieze en Jeroen als huurder eigenlijk niet wettelijk verplicht om bijvoorbeeld een brand- of schadeverzekering voor de huurwoning af te sluiten. Zo’n brandverzekering werd gelukkig in de meeste huurcontracten al standaard opgenomen. Het ‘verplichtte’ de huurder enigszins om toch te verzekeren. Vanaf de invoering van het Vlaams Woninghuurdecreet op 31 december 2018 is het verzekeren van je woning als huurder én als verhuurder wel verplicht. De verplichting was er al een jaar eerder in Wallonië overigens.

Afstand van verhaal

Als huurder kan je dus maar best de nodige maatregelen nemen, maar dat geldt uiteraard ook voor de verhuurders. Zij zien namelijk ook graag hun eigendom zelf verzekerd. In sommige gevallen opteert de eigenaar ervoor om in zijn brandverzekeringspolis een ‘afstand van verhaal’ te laten opnemen. Zo kan de brandverzekeraar van de eigenaar zich dan niet langer richten tot de huurder wanneer deze schade aanricht. Dat geeft de eigenaar een grotere zekerheid dat de aansprakelijkheid naar hem toe wordt gedekt.

Op die manier moet je als huurder geen eigen brandverzekering te voorzien, vermits de eigenaar het stuk van zijn verzekeringspremie dat betrekking heeft op dit afstand van verhaal, zal kunnen doorrekenen aan de huurder. Let wel, zelfs al heeft de eigenaar in zijn brandverzekeringpolis een ‘afstand van verhaal’ opgenomen, dan nog is het raadzaam om toch een eigen verzekering af te sluiten voor je eigen inboedel en verhaal van derden. Schade aan de inboedel van de huurder of schade door de huurder veroorzaakt aan derden vallen immers nooit onder de ‘afstand van verhaal’.

Foto: Press Profile Homify

Woonverzekering

Ook al ben je geen eigenaar van de woning, toch is het uiteraard niet fijn als de woning in lichterlaaie staat. Is er schade aan het gebouw, dan komt deze terecht bij de brandverzekering van de eigenaar. Maar is er door de brand schade aan al jouw meubels, kleding en andere eigendom? Dan dekt jouw eigen brandverzekering de kosten om nadien de woning weer helemaal aan te kleden. En jezelf ook. 😉

Naast brand dekt een woningverzekering ook inbraken in de woning, natuurschade zoals omvallende bomen door een storm, hagel en blikseminslagen, ontploffingen, aanrijding door voertuigen en allerlei waterschade zoals een lek in de waterleiding of schade door een lek aan het dak.

Aansprakelijkheid

Stel, je hebt heerlijk gekookt voor de familie. Maar tijdens het uitgieten van de gloeiend hete pompoensoep struikel je over de hond. Gevolg, de soepkom valt en de kokende soep komt op de schoot van je zus terecht. Haar kleedje helemaal om zeep, maar vooral… de hete soep zorgt voor een stevige brandwonde op haar been. Wat nu?

Wel, een aansprakelijkheidsverzekering – ook wel bekend als de familiale verzekering – is een verzekering die de schade dekt die je toebrengt aan de woning of aan derden. Dat zijn niet alleen je bezoekers, maar ook de buren en toevallige voorbijgangers. Denk maar aan een bloembak die naar beneden valt.

Rechtsbijstand

Stel dat er in een bepaalde situatie sprake is van schade, maar jouw verzekering of de verzekering van de persoon aan wie je schade hebt berokkent, betwisten de situatie, dan kan het zijn dat je naar de rechtbank moet. Net zoals veel mensen rechtsbijstand bij hun wagen hebben genomen, is dat geen slecht idee om dit ook bij je woning te doen. Bij kosten in de rechtbank verzekert de polis de dekking van een advocaat.

Wie vanaf vandaag een woning huurt, kan dus best enkele verzekeringen afsluiten. Maar geen nood, er is een goede kant aan het verhaal, want het geeft de eigenaar enerzijds de garantie dat de eigendom voldoende verzekerd is. Anderzijds is de huurder verzekerd als er schade is door brand of waterproblemen. Zo moet hij in de meeste gevallen niet zelf instaan voor de herstellingen. Win-win en slapen op beide oren!

Hoofdfoto: Tarweveld 1, 8630 Veurne (woning te huur op Zimmo)

Share.