OSB, daar kan je wel wat mee!

Share.

OSB platen kennen we allemaal wel. Het is een materiaal met een heel herkenbare look en het wordt vaak gebruikt voor constructies in de bouw. Bijvoorbeeld als ondervloer om dan met laminaat verder af te werken. Vreemd dat we het verstoppen, want op zich heeft het best wel een pak uitstraling.

OSB, de afkorting voor Oriented Strand Board, is samengesteld uit verschillende lagen houtschilfers van een vooraf bepaalde vorm en dikte, die onderling door een bindmiddel zijn verbonden. Ideaal om te gebruiken voor constructiedoeleinden. Maar OSB platen hebben eigenlijk veel meer te bieden in je interieur…

Het is een vrij goedkoop en zeer veelzijdig materiaal en kan bijvoorbeeld ook perfect gebruikt worden om wanden mee af te werken of zelfs meubelen mee te maken. Net dankzij het patroon en de kleurnuances van de verschillende lagen houtschilfers, is het heel decoratief en heeft het een warme uitstraling.

Hou je van een industriële uitstraling, maar dan liefst niet te cool? Zie je graag natuurlijke materialen? Heb je het liefst allemaal een beetje budgetvriendelijk – OSB valt goedkoper uit dan bijvoorbeeld hout of multiplex – dan heb je het geschikte materiaal gevonden! Mocht je er toch liever wat kleur aan toevoegen: verven is ook geen enkel probleem.

Er bestaan vier verschillende klassen van OSB. Dat gaat van algemeen gebruik, vooral decoratieve toepassingen, tot platen die geschikt zijn om constructie te maken die zware lasten kunnen dragen. Daar kan je dus best rekening mee houden, mocht je plannen hebben om zelf aan de slag te gaan. Nog een pluspunt is het feit dat het een heel milieuvriendelijk materiaal is. Er komt zo goed als geen afval vrij bij de productie ervan. Het kleine beetje aan afval dat er dan wel is, kan gebruikt worden als brandstof of als schors voor in de tuinbouw.

Je merkt het: met OSB kun je alle kanten uit! Laat je inspireren door de voorbeelden die we uitzochten voor jou.

Auteur: HS – Bron & foto’s: Wikipedia, FastCompany, The Interior Collective, Archilovers, The Kitchn, BLOESEMliving, Petite Passport, Studio Slot, No Home Without You, Etsy

 

Share.