COVID-update: nieuwe maatregelen voor vastgoed

Share.

Wat zijn nu de maatregelen voor de verkoop en verhuur van een woning? Mag je als kandidaat-koper of -huurder op plaatsbezoek? Wij bezorgen een antwoord op al je vragen!

Update: 07/12/2020
We volgen de nieuwste ontwikkelingen op de voet op.

Hulp inschakelen van een vastgoedmakelaar

Vastgoedkantoren blijven aan het werk, zij moeten net zoals niet-essentiële winkels alle maatregelen toepassen. Een bezoekje aan de makelaar kan dus maximaal 30 minuten duren en moet je alleen doen. Je kan hen ook nog steeds via telefoon of mail bereiken met al je vragen. Een makelaar mag zich verplaatsen voor waardebepalingen, het nemen van foto’s en virtuele plaatsbezoeken voor zover dit contactloos kan gebeuren. Vastgoedmakelaars mogen plaatsbezoeken organiseren maar mogen niet samen met de kandidaat-koper of huurder aanwezig zijn in het pand. In afwachting van een schatting kan je zelf je woning schatten via onze Zimmo Prijswijzer. Zo krijg je snel en makkelijk een eerste idee over de waarde van je woning!

Wat met notarissen? 

Notariaten werden opgenomen in de lijst van essentiële beroepen. Als het noodzakelijk is, kunnen zij dus nog cliënten ontvangen. Toch doen zij er alles aan om fysieke contacten te beperken en blijven zij voornamelijk telefonisch en via mail bereikbaar. Ze bieden ook akten per videoconferentie en digitale volmachten aan. Had je al een afspraak vastgelegd? Neem dan contact op met het kantoor en vraag naar het verloop van deze afspraak.

Een woning bezichtigen is mogelijk

Plaatsbezoeken mogen plaatsvinden onder voorwaarden. Zo mag er naast de kandidaat-koper of huurder niemand anders aanwezig zijn in het pand. Makelaars, eigenaars of verhuurders mogen wel buiten op de bezoeker wachten. Vastgoedkantoren kunnen ook nog steeds online huisbezoeken inplannen om het fysieke contact zoveel mogelijk te vermijden. Een afspraak met het notariaat mag nog steeds doorgaan.

(Ver)kopen of (ver)huren als particulier

Wil je graag zelf verkopen of verhuren? Let er dan op dat je fysieke plaatsbezoeken mag organiseren, maar niet samen aanwezig mag zijn in het pand met de kandidaat-koper of huurder. Uitstellen hoeft dus niet perse! Mits een beetje creativiteit kan je bovendien perfect een digitale rondleiding geven.

Heb je je droomwoning gevonden? Breng dan eenvoudig en coronaproof een bod uit via e-mail. Denk er aan dat een schriftelijk bod bindend is en hou ook rekening met de opschortende voorwaarden. Ook het tekenen van een compromis kan digitaal. Hier lees je alles wat je moet weten over bieden op een woning. Ook voor verhuur gelden dezelfde maatregelen. Er mogen dus nieuwe overeenkomsten getekend worden. Doe dit bij voorkeur wel per mail, per post of digitaal en houd rekening met de hygiëne-maatregelen bij de overdracht van de sleutels. De intredende plaatsbeschrijving wordt opgesteld via een deskundige of door de huurder en verhuurder, maar niet samen in dezelfde ruimte.

Help, ik heb een verhuis gepland!

Hoewel je niet de hulp van al je vrienden en familie kan inschakelen, is een verhuis nog steeds toegestaan. Je kan en mag de verhuisactiviteiten zelfs door een verhuisfirma laten uitvoeren. Uiteraard gelden hier ook voorwaarden, zo moet de verhuisfirma de volledige verhuis voor zijn rekening nemen én de voorzorgsmaatregelen altijd kunnen toepassen. Heb je moeite met stilzitten? Denk dan goed na voor je een firma inschakelt, want helpen is namelijk niet toegestaan.

Heb je zelf nog een vraag? Laat het ons dan zeker weten via https://www.zimmo.be/nl/pagina/contact/

Share.

Comments are closed.