Renoveer je best je huis voor je het verkoopt?

Share.

Van zodra je beslist hebt om je woning te koop aan te bieden, volgt de volgende stap: de vraagprijs. Ga je meteen de prijs kunnen ontvangen die je graag wilt, of kan je je huis beter eerst aan een make-over onderwerpen? We gidsen je door 5 belangrijke punten om even bij stil te staan.

Om een idee te krijgen van een goede vraagprijs kan je beroep doen op de Zimmo Prijswijzer of kan je je oor te luister leggen bij een goede makelaar. Ook zij kunnen de waarde van je woning goed inschatten. Uiteraard kan je proberen om je woning zelf te verkopen, want uiteindelijk beslis jij over de toekomst van je huis. Wil je vervolgens alsnog renoveren om hopelijk een hogere prijs te bekomen, dan kan je dat risico nemen.

1. Renovatiebudget

Meteen een erg belangrijke om bij stil te staan. Wanneer je ervan overtuigd bent dat je wil renoveren om je huis aan een hogere prijs te verkopen, kan je best even nagaan hoeveel je precies wil uitgeven. Niet elke renovatie is immers even winstgevend. Simuleer dus best alle kosten die je per verbouwing hebt en -ook belangrijk- wat je ervoor kan terugkrijgen.

De valkuil in dit geval is dat je een perfect evenwicht moet zoeken. Dat is niet simpel want als je te weinig budget hebt, kan het zijn dat sommige verbouwingen er best goedkoop uitzien. Investeer je dan weer te veel in werken die je vraagprijs niet de hoogte in jagen, dan is dat ook verloren moeite, tijd en geld. De gouden regel is hier: kan je voor elke euro die je investeert er drie terugkrijgen? Ga er dan voor!

budget-renovatie

2. Je makelaar

Tenzij je je woning zelf wil verkopen, kan je je beter laten bijstaan door de gouden raad van een makelaar. Hij kan allereerst je huis naar waarde schatten en vervolgens met jou overleggen of je hier best enkele renovatiewerken doorvoert. Hij of zij weet welk effect sommige renovaties hebben op de vraagprijs en hoe snel het huis verkocht geraakt. Wil je dus iets verbouwen? Pols even bij je makelaar of dat wel de moeite waard is.

3. Grote werken

Uiteraard kan je je muren een fris likje verf geven, maar daardoor gaat je vraagprijs echt niet de hoogte in. Wil je een opmerkelijke stijging teweeg brengen? Dan pak je best de badkamer en de keuken aan. Dat zijn de kamers die met de grootste argusogen door potentiële kopers worden bekeken. Wil je dus scoren bij mogelijke nieuwe eigenaars? Dan weet je alvast waar je moet investeren!

water-kitchen-black-design

4. Je smaak

Bij het verkopen van je woning wordt er uiteraard gelet op het passen van de woning binnen de buurt. Woon je in een omgeving waar er traditionele boerderijen staan? Dan springt een nieuwe, knalgele gevel misschien wel in het oog. Maar of het dan ook effectief verkocht raakt, daar twijfelen we nog over. 😉

Er wordt daarnaast vaak aangeraden om een makelaar te kiezen die ervaring heeft met de omgeving. Hij of zij weet beter waar er precies naar gezocht wordt in de buurt en kan beter advies geven tijdens renovatiewerken. Maar uiteraard is er nog zoiets als de smaak van de verkoper. De makelaar kan dan wel goede raad geven, maar je hebt anno 2020 nog steeds huizen in de verkoop staan waar de eigenaars blijkbaar 100 verfpotten cadeau hebben gekregen (en ze dan nog allemaal tesamen gebruiken) …

5. Doseren

Overdaad schaadt. Dat geldt ook hier. Soms is verven van je gevel, het heraanleggen van je tuin of het repareren van de dakgoten al voldoende om nieuwe kopers aan te trekken. Elk klein gebrek oplossen, brengt je al een stap dichter bij de juiste vraagprijs, want ook bij kleine probleempjes knabbelen kopers aan de vraagprijs. Staar je dus niet blind op de grote werken, want als je dat er echt niet uitkrijgt, scheur je er misschien je broek wel aan.

Het is dus vooral belangrijk of je echt profijt gaat halen met je verbouwing. Tienduizenden euro’s betalen voor een nieuwe keuken, maar de vraagprijs amper omhoog krijgen, dat zou verloren tijd, moeite en geld zijn. Bekijk dus elke renovatie samen met een deskundige en overleg samen of de verbouwing -al waren het maar schilderwerken- effect zal hebben op het verkopen van je huis.

Succes!

Share.

Leave A Reply