Zo’n woning heb je nog nooit gezien

Share.

Een enorme woning optrekken in een prachtige omgeving met een bos van eiken, berken, dennen en sparren en dieren zoals haviken, kalkoenen, vossen, herten en beren zonder dat die omgeving ook aan te tasten: geen eenvoudige klus!

Als we spreken over enorm, dan hebben we het over een slordige 560 m². Toch niet niks. Jay Bargmann van Rafael Vinoly Architects ontwierp een woning met een – jawel – industriële uitstraling voor deze locatie. De architect koos voor materialen als hout, staal, beton en veel reflecterende glas. Het resultaat: een strakke woning die toch pretentieloos opgaat te midden van de knappe fauna en flora.

Dat het zo mooi opgaat in de omgeving, is zeker en vast voor een groot deel te danken aan al het reflecterende glas, dat zo het landschap weerspiegelt. Maar ook binnen kan je natuurlijk optimaal genieten van de natuur, dankzij het uitzicht door al die glaspartijen.

Om tot bij de woning te geraken moet je een onverharde slingerweg volgen door de bossen. Deze onverharde weg vormt uiteindelijk een cirkel rondom en onder het huis door. Vanuit de lucht gezien is het ontwerp al even mooi en spectaculair als op de begane grond.

Onder de woning is een enorme garage terug te vinden, waar geen enkele steunpilaar in de weg staat. Het is één overspannen geheel. Heel knap wanneer de garagepoorten langs beide kanten openstaan. Hetzelfde, strakke principe zien we ook in de inkomhal toegepast, die zo een vierkante koker vormt.

Die inkomhal is aan de binnenkant volledig bekleed met walnoothout. Met uitzondering dan van de open haard die er ook terug te vinden is… Aan de andere kant van deze open haard is er trouwens nog één te vinden. Maar dan zitten we in de twee verdiepingen hoge leefruimte. Een knappe trap in deze ruimte brengt je naar de eetplaats die boven de inkomhal gesitueerd is. De ramen in de leefruimte zijn op die manier reusachtig groot. Niet echt een aanrader voor wie een hekel heeft aan ramen kuisen, maar wat een uitzicht naar buiten toe!…

De trap is gemaakt uit één stuk, een roestvrijstalen geperforeerde loopvlak, terwijl de balustrade werd gemaakt van een stalen frame en roestvrij stalen spankabels.

Op de tweede verdieping, waar de eetplaats is, zijn verder nog een keuken, een bibliotheek en twee slaapkamers. Een derde slaapkamer voor de gasten, is er beneden naast de inkomhal voorzien. Die kamer is eigenlijk een kleine studio op zich. Je kan er niet alleen slapen en TV kijken, maar ook eten of werken.

Wat denk je over dit ontwerp? Kan zoiets voor jou midden in de natuur? Of is dit eerder een aanslag op de omgeving?

Bron & foto’s © RAFAEL VIÑOLY ARCHITECTS

 

Share.

Leave A Reply