Deze 6 vergeten woonkosten jagen je budget de hoogte in

Share.

Wie op zoek gaat naar een woning komt vaak hetzelfde struikelblok tegen: het budget. Van zodra je toch je droomwoning te pakken hebt, komen er -al dan niet tijdens het verhuizen- steeds kosten bij kijken die je misschien weleens was vergeten. Wij lijsten er zes voor je op, zodat je deze al zeker kan aanpakken!

1. Renovaties

Voorzie je budget om een huis te kopen, moet je naast de aankoopprijs nog rekening houden met andere kosten zoals onder andere registratierechten. Daarnaast koop je niet altijd een instapklare woning. Om van je huis echt je thuis te maken, ben je wellicht nog van plan om renovatiewerken uit te voeren. Stel daarom een goed plan op wat je precies wil uitvoeren met een goede schatting. Zo kom je nadien niet voor verrassingen te staan.

2. De verhuis

Tenzij je alles zelf gaat verhuizen, kost ook verhuizen geld. Wist je dat een verhuis tussen de 300 euro en 2000 euro kan kosten? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het handig om grote dozen zeker bij te houden, want als je verhuisdozen moet aankopen, kan je dat tot 10 euro per doos kosten. Daarnaast is het niet eenvoudig om een grote kleerkast te transporteren, waardoor je wellicht beroep zal doen op een bestelwagen en/of verhuislift.

3. Meubels

Heel wat mensen die verhuizen, doen dit omwille van een nieuwe start. En hoewel potten, pannen, bestek of borden vaak worden gerecupereerd vanuit je vorige woning, zijn bijbehorende nieuwe zetels, een bed of een eettafel dan weer wel vaak nieuw. Dit gebeurt vaak omwille van het feit dat de stoelen of de eettafel niet meer bij de juiste stijl of inrichting van je nieuwe woning past.

4. Onderhoud

Deze kosten heb je niet meteen wanneer je de woning aankoopt, maar doorheen de jaren vraagt je woning de nodige onderhoud. Naast huishoudtoestellen die aan vernieuwing toe zijn, moet je mogelijk ook aan de slag met je ramen, vloeren of daken. Je kan hiervoor best een deel in je budget voorzien, want het jaarlijks onderhoud in je woning vraagt ongeveer 1 tot 3% van de aankoopprijs.

5. Nutsvoorzieningen

Mocht je denken: ‘Hey, ik betaal al voor nutsvoorzieningen. Geen verrassingen voor mij!’, dan heb je ergens wel gelijk. Maar wanneer je bijvoorbeeld een huisje of appartement huurt waar sommige kosten inbegrepen zijn in de prijs, dan kan je je weleens vergissen wanneer je bij een aangekocht huis zelf veel hogere rekeningen ontvangt.

6. Tijd

Tijd is geld, letterlijk dan. Want tenzij je ten volle geniet van vaste vakanties die gepaard gaan met het onderwijs, moet je soms vakantie nemen om te verhuizen of renoveren. En afhankelijk van welke vakantie die je neemt, of in welke sector je actief bent, gaat dat gepaard met een dagje loonverlies. Maar ach, van zodra jij gesetteld bent in je droomhuisje, maakt die ene dag meer of minder vakantie dat jaar helemaal niets meer uit. 🙂

Bron: Redfin

Share.

Leave A Reply