Waar begin je de renovatie van je huis?

Share.

Jeuken je handen om te beginnen aan een leuk project, maar weet je niet goed hoe je er aan moet beginnen? Geen nood! We lijsten 9 korte stappen voor je op zodat je zeker niets vergeet tijdens je renovatie!

1. Planning!

Renovatiewerken kunnen je mogelijk afschrikken als je ze zonder plan aanvangt. In dit geval is het aangeraden om een stapje achteruit te zetten en al je ideetjes op te lijsten. Maak eerst een lijstje met alle renovaties die je voor ogen hebt, wanneer je ze wil aanpakken en hoeveel tijd ze zullen nodig hebben.

Maak daarnaast een lijstje per kamer en wat er moet gebeuren. Staat je woonkamer bijvoorbeeld als eerste op de lijst, dan bepaal je best of je eerst gaat voor je plafond, je vloer of je muren. Maak ten slotte een lijstje met alles waar je rekening mee moet houden en wat je moet aankopen. Zo start je op een ideale manier met een uitgebreid overzicht. Alle beetjes helpen om je renovatie op schema te houden!

2. Inventaris

We waarderen je enthousiasme, maar haast en spoed is zelden goed. Laten we dus kijken wat je precies hebt en waar je naartoe wil. Heb je bepaalde renovatiewerken voor ogen die je wil uitvoeren omdat je plaats nodig hebt? Dan kan alle kamers oplijsten en bekijken hoe of waarvoor je ze gebruikt. Merk je dat je in sommige ruimtes op overschot hebt? Dan kan je preciezer gaan kijken hoe je het gaat aanpakken.

3. Start met problemen

Voor je vol enthousiasme met oplossingen komt voor een kamer, is het belangrijk om eerst in te zoomen op de problemen. Je hebt misschien net een lijstje afgerond, maar kijk je ook na of de ruimte voldoende scoort op gebied van opslagruimte, licht en grootte? Zo creëer je nadien een kamer die perfect voldoet aan je wensen. Je kan overigens al rekening houden met je toekomst. Maak je nog een extra kamer voor de kinderen, of denk je aan je woning voor later?

 4. Inspecteren

Oké, het plan is opgelijst. Laten we dan eens naar de kamers gaan die je wil verbouwen. Misschien zie je plots een oplossing die je heel wat geld of tijd kan besparen. Op zoek naar ruimte? Misschien kan je verloren ruimte van een andere kamer gebruiken, zonder dat je iets moet breken of verbouwen. Of misschien is de kamer gewoon herinrichten voldoende, voor je dat muurtje tegen de vlakte knalt.

5. Opbergruimte

Heel wat mensen verbouwen met het oog op extra ruimte in huis. Misschien is dat een pad dat je ook wil bewandelen. Maar voor je er de sloophamer inzet, is het misschien belangrijk om te kijken hoe je de ruimte groter kan maken zonder verbouwingen. Zo kunnen deze geheime tips ervoor zorgen dat je extra opslagruimte hebt!

6. Prioriteiten

Iets waar we vaak moeite mee hebben, zijn prioriteiten. Zo kunnen we ons vaak blind staren op een extra kastje hier en daar. Of erger, per se een muur willen uitbreken, maar niet weten of de elektriciteit erdoor loopt. Bekijk dus eerst -en geef indien nodig een upgrade- aan je elektriciteit, isolaties, leidingen en ander sanitair.

7. Licht

Heb je ook rekening gehouden met licht? Neen, niet per se de meest moderne lampen of lusters, maar vooral het natuurlijke licht. Als je gaat renoveren, probeer er dan voor te zorgen dat je voldoende lichtinval creëert. Grote schuiframen of dakramen kunnen bijvoorbeeld wonderen doen.

8. Advies

Heb je veel ideetjes, maar heb je echt geen idee hoe de vork in de steel zit? Dan doe je er goed aan om professioneel advies in te schakelen. Dat kan een handige harry in je kenniskring zijn die een gelijkaardige renovatie meemaakte, maar ook een architect die enkele zaken voor je kan verduidelijken. Gaan sommige verbouwen je petje te boven? Dan is het misschien tijd om een aannemer te kiezen? Hij of zij kan het project -met jouw oogje in het zeil- tot een goed einde brengen.

9. Focus!

Last, but not least. Geef niet op en blijf gefocust op je einddoel. Zelfs als je het niet meer ziet zitten, is het geen optie om ‘snel snel’ een oplossing te vinden voor een probleem. Blijf zoeken naar de perfecte oplossing voor eventuele problemen. Zo heb je later geen spijt van die ene overhaaste beslissing. Adem dus in en uit en blijf rustig. Dan komt alles goed! 😉

Share.