Waarom wonen op het platteland beter is dan in de stad

Share.

Wonen op het platteland. Er is meer ruimte, meer groen, meer rust en dus een goede gezondheid. Maar is dat wel correct of gewoon een mythe? We wikken en wegen de volgende aspecten van wonen in een dorp.

‘Den boerenbuiten’, bestaat die vandaag nog wel? Met onze lintbebouwing rijden we van dorp tot dorp en vinden we op weinige plaatsen nog platteland. Eventueel Zuid-Limburg, de Westhoek in West-Vlaanderen, het Hageland en Pajottenland in Vlaams-Brabant en de Vlaamse Ardennen en het Meetjesland in Oost-Vlaanderen zouden we tot het platteland kunnen rekenen.

1. Sociaal contact

Het sociaal contact en de betrokkenheid met de buren is vaak intenser in een dorpje, omdat bijna iedereen elkaar kent. Uiteraard mag je locatie geen reden zijn om een gesprek met de buren aan te knopen.

Wat wel moeilijker gaat, is zomaar een avondje uit. Cafés, theater- of cinemazalen en sportcentra zijn niet meer zo talrijk als vroeger. Vroeger had je immers een bioscoop op quasi elke hoek van de straat. Nu moet je, als je in een dorp woont, toch een eindje rijden.

2. Drukte

Op het platteland woon je rustiger, gewoon omdat er minder mensen wonen. Afhankelijk van waar je woont uiteraard, want ook de wegen in sommige landelijke gebieden moeten soms ongewenst verkeer slikken omdat bestuurders hoofdwegen willen vermijden.

En ondanks dat de straten er rustiger bijliggen, zie je in een dorp bijna geen spelende kinderen meer op straat. Die tijd ligt al even achter ons. Ze kunnen zich meestal wel uitleven in een grote tuin, waar je meestal het rumoer van de straat niet meer hoort.

Je ervaart dus minder omgevingslawaai dan in een stad, hoewel dat vooral bij uitgangsbuurten wordt ervaren. ‘Lawaai’ kan op het platteland evengoed overlast van een nabijgelegen spoorweg zijn. Of werkende landbouwers tot ’s avonds laat en de wielertoeristen op een zondagmorgen behoren ook tot de opties. Maar dat -én het feit dat je je al dan niet veiliger voelt op het platteland- zijn subjectieve gevoelens.

3. Gezondheid

Wonen op het platteland zou gezond moeten zijn. Althans, zo luidt de mythe, maar met onze verstedelijkte gebieden kunnen we ons de vraag stellen of de CO2-uitstoot hier echt wel minder is. Er is alvast meer groen om van te genieten. In de straten, maar ook in je eigen tuin. Als je houdt van tuinieren, vormt het onderhoud het minste probleem. Eigen groenten kweken? Leg gewoon je eigen moestuin aan. Een tuin op het platteland is in de meeste gevallen groter dan een stadstuin.

4. Betaalbaarheid en bereikbaarheid

In een dorp een woning kopen, kan misschien duurder lijken, maar dat is het daarom niet. Alles hangt af van de woning, en in hoeverre die te renoveren valt. Volgens de vastgoedgids zijn de prijzen wel het duurst in de steden en de rand rond de steden.

Feit is wel dat niet alles dan binnen handbereik ligt. Winkels, scholen, en vaak ook je werk. Het is niet altijd ideaal en vaak moet je dan op zoek naar een nieuwe wagen, tenzij je toch voor de gezonde fiets kan kiezen.

Je kan dus heel wat voordelen en nadelen op een rijtje te zetten als je al dan niet wil wonen op het platteland.

Voordelen

  • Meer groen en ruimte
  • Minder straatlawaai en drukte
  • Deugddoende rust en verademing
  • Goedkoper dan in de stad of stadsrand

Nadelen

  • Niet alle winkels en scholen bij de hand
  • Daarom niet gezonder omwille van ‘verstedelijkt platteland’
Share.