Zo kies je een geschikte huurder

Share.

Een slechte huurder? Dat is de nachtmerrie van elke verhuurder. Het is dan ook begrijpelijk dat de eigenaar streng selecteert bij z’n zoektocht naar een geschikte kandidaat. Maar het mag niet té streng. Dit zijn de do’s en don’ts.

Betrouwbaarheid is een belangrijk aspect bij het verhuren van een woning. Je wilt namelijk niet iemand die de huurprijs niet kan betalen, slecht voor de woning zorgt of je vaak lastigvalt met kleinigheden. Uiteraard wil de huurder ook niet zomaar geweigerd worden. Net zoals een huurder mag kiezen waar hij gaat wonen, heeft een verhuurder het recht om te kiezen aan wie hij verhuurt. Als verhuurder zoek je dus iemand van wie je hoopt dat hij de huurprijs zal kunnen betalen en goed voor de woning zal zorgen.

Een eigenaar mag dus ook huurders weigeren. Als je kiest om iemand te weigeren, en dit op basis van bepaalde kenmerken van de kandidaat-huurder, kun je je schuldig maken aan discriminatie. Het gaat om kenmerken op vlak van nationaliteit, geloof, gezondheidstoestand, geaardheid, burgerlijke staat, gezinssamenstelling, leeftijd, geslacht, politieke overtuiging of vermogen.

Risico’s

Als je iemand weigert, is het dus belangrijk om de reden objectief te verantwoorden. Uiteraard mag je een voorkeur hebben voor een kandidaat-huurder, maar je mag niemand zonder gegronde reden weigeren.

Heb je toch iemand geweigerd zonder duidelijke motivering? Dan riskeer je vervolgd te worden. Rechtbanken kunnen je verplichten een dwangsom of een schadevergoeding te betalen. En in sommige gevallen riskeer je zelfs een gevangenisstraf.

Verdoken discriminatie

Zowel directe als indirecte discriminatie is verboden. Zo kun je een blinde met een geleidehond niet weigeren, ook al staat in je huurovereenkomst dat huisdieren niet zijn toegelaten. Op die manier weiger je iemand om gezondheidsredenen en dat is nu eenmaal in strijd met de discriminatiewet.

Je hebt als eigenaar wél het recht om informatie te vragen: of de persoon gehuwd is of kinderen heeft bijvoorbeeld. Zo kun je je een beter beeld vormen van de kandidaat. Let wel dat de kandidaat-huurder mag weigeren om bijvoorbeeld een loonfiche af te geven.

Bron: WonenVlaanderen.be

Meer lezen:

Share.