5 designregels die je meteen mag breken!

Share.

Er bestaan ontzettend veel designartikels waar ‘het ideale interieur’ in enkele gouden regeltjes worden opgelegd. Doe dit, doe dat. Maar wat is er leuker dan de regels te volgen? Juist, regels breken. Jouw woning zou namelijk jouw persoonlijkheid moeten belichamen en door blindelings algemene regeltjes volgen krijg je niet meteen het gedroomde interieur. Tijd dus om jouw interieur om te toveren naar een meesterwerk door 5 vaak voorkomende regeltjes te breken.

Regel 1: Geen prints combineren

Deze regel gaat al eeuwen mee. Er wordt steeds gezegd dat je best voor één print in dezelfde ruimte kiest, omdat het dan minder druk wordt. Maar uiteraard hoeft dat helemaal niet als je je eigen stijl wil hanteren in je interieur. Je hoeft nu dus niet meer te kiezen tussen een ouderwetse bloemenprint of een hippe zebraprint. Combineer naar hartelust, maar we stellen wel voor dat je enkele prints kiest die qua stijl en kleur toch samenhangen. 😉

Regel 2: Blijf bij één stijl

Nog zo’n dooddoener die de gemiddelde creatieveling liefst in de wind slaat. Eén stijl is misschien harmonieus, maar als dat nu niet echt binnen jouw karakter past, hoef je je daar helemaal niet aan te houden. Heb jij zin om in een modern interieur oude meubels of toetsen toe te voegen. Ga dan gewoon je gang. Het betekent namelijk niet dat heel je interieur anno 2021 hoeft te zijn.

Probeer daarom te mixen tussen diverse stijlen en kijk of je een match vindt die je bij je past. Als je toch beslist om te gaan mixen, zorg er dan misschien wel voor dat de items die je kiest op één of andere manier bij elkaar passen. Dat kan bijvoorbeeld met eenzelfde patroon of kleurenschema. Zo heb je toch nog een geheel over de jaren heen.

Regel 3: Hou het bij één kleurtint

Gebruik geen streepjes in combinatie met bolletjes, zet geen vintage in een modern interieur, maar ook: gebruik geen zeven kleuren in eenzelfde kamer. Het zijn maar enkele van de regeltjes die wel vaker voorkomen wanneer je je muren wil aanpakken. Wil jij per se zeven verschillende kleuren in je interieur gebruiken? Als het allemaal bij elkaar past, ga dan gerust je gang. Het is nog steeds beter dan elke slaapkamer in een verschillende fluokleur te schilderen… Deze gewaagde kleuren voor op de muur zijn zeker het proberen waard!

Regel 4: Grote meubels horen niet in een smalle kamer

Er is altijd een misverstand geweest over het feit dat grote meubels je (kleinere) kamer automatisch kleiner doet lijken. Sterker nog, door enkel kleinere meubels in je interieur te plaatsen, leg je net de nadruk op de grootte van de kamer. Een gigantische televisie of een bombastische zetel in de kamer zorgt nét voor dat evenwicht in je interieur dat je niet verwacht.

Regel 5: Ga voor symmetrie

Ja, we hebben hier al een hele tijd lopen vertellen dat symmetrie en harmonie grote pijlers zijn voor het perfecte interieur. En toch is een symmetrisch interieur een regel die zonder meer aan je laars mag lappen. Want hoewel het een gevoel van orde geeft, is het interessante aan een asymmetrische kamer dat je leuke combinaties kan maken.

Zo kan je bijvoorbeeld een grote staande lamp aan de rechterkant van je bed plaatsen, maar kies je toch voor de linkerkant een nachttafel met een sfeerlichtje. En daarnaast is het gemakkelijker als je daarna de kamer volledig opnieuw wilt inrichten.

Klaar dus om je interieur grondig vorm te geven? Dan hoef je je alvast niet te houden aan deze regeltjes! 😉 Veel succes!

Bron: Trendir

Share.