Welke hypothecaire lening past bij jou?

Share.

Je wilt een woning kopen of bouwen en hiervoor lenen bij de bank. Maar weet jij al welke soort lening het beste uitkomt voor jou? Zo zit jij de komende jaren met een gerust gemoed.

Wat is een hypothecaire lening?

Bij een hypothecaire lening leent de bank geld aan jou voor de aankoop of bouw van je woning. Die woning zal ze bovendien gebruiken als waarborg (of onderpand) voor het geval jij je lening niet meer kan terugbetalen. In dat geval zal zij de woning verkopen om het geleende bedrag te recupereren.

Welke lening kiezen?

De reclame zegt het al: geld lenen kost ook geld. Dus wil je weten welke bank en welke soort lening voor jou het interessantste is. Er is immers meer dan één optie. Je hoeft niet per se hetzelfde woonkrediet af te sluiten als je familie of vrienden. Maar je kan er eentje kiezen die het beste bij jouw situatie past.

Vast bedrag per maand

Deze hypothecaire lening is veruit het meest voorkomende woonkrediet. Je betaalt maandelijks hetzelfde bedrag dat bestaat uit een stukje van het geleende kapitaal + de intrest op het resterende bedrag van je lening. In het begin betaal je in verhouding veel rente en weinig kapitaal af. Dat komt omdat het restbedrag van je lening waarop je interest moet betalen, nog hoog is. Dat bedrag wordt steeds kleiner. Waardoor het deeltje rente kleiner wordt en er meer ruimte is voor het gedeelte kapitaal. Hoe dat er concreet uitziet? Stel je voor, je leent 200.000 euro op 20 jaar aan een vaste rentevoet van 1,5%. Dan ziet je lening er als volgt uit.

Interessant voor jou?

Je houdt van stabiliteit en weet graag waar je aan toe bent, dan is dit de lening voor jou. Maandelijks betaal je hetzelfde bedrag. Dat maakt het makkelijk om je budget te bepalen.

Vast kapitaal bedrag + afnemende rente

Bij deze hypothecaire lening ga je voor vaste kapitaalaflossingen. Je betaalt maandelijks eenzelfde stuk kapitaal af + de intresten op het nog verschuldigde bedrag. Omdat dat restbedrag steeds kleiner wordt, betaal je iedere maand een beetje minder intresten. In het begin zullen je aflossingen dus groter zijn dan op het einde van je lening.

Interessant voor jou?

Da’s best wel handig als je nu meer te spenderen hebt dan later. Je denkt erover om straks halftijds te werken of vervroegd met pensioen te gaan waardoor je een lager inkomen zal hebben. Of je voorziet grote uitgaven binnen 10 jaar omdat je kinderen gaan studeren of omdat je dan wilt verbouwen.

Maandelijkse rente met eenmalige terugbetaling van het kapitaal

Officieel een hypothecaire lening met vaste termijn, in dit geval betaal je elke maand enkel de rente (de termijnen) op de geleende som. Het kapitaal zelf moet pas volledig worden terugbetaald op het einde van je lening.

Interessant voor jou?

Wacht jou een financiële meevaller in de toekomst, dan kan dit wel eens dé optie zijn voor jou. Dat kan gaan om de verkoop van een woning, het vrijkomen van een grote som geld, het winnende lot (hoewel die kans eerder klein is) …

Lenen met een vaste of variabele rentevoet

De rentevoet op je lening bepaalt hoeveel intrest je bovenop het ontleende bedrag terugbetaalt aan de bank. Je kan kiezen voor een vaste rentevoet waarbij het percentage de hele looptijd van je lening hetzelfde blijft. Of je kan gaan voor een variabele, eentje die om de zoveel tijd wijzigt. Meer hierover lees je hier.

De juiste hypothecaire lening kiezen, hoeft je geen slapeloze nachten op te leveren. Met de juiste info van je bank en een realistische kijk op je eigen situatie, lukt het zeker!

 

Share.