Een eigen huis kopen: zinvol of niet?

Share.

Een eigen huis kopen, dan zijn er heel wat argumenten die je kan halen die pro en contra zijn. Of de tijd rijp is om te investeren in een eigen woning hangt af van een aantal factoren. Wij helpen jou doorheen het dilemma met deze 5 vragen en antwoorden.

1. Met de lage hypotheekrente lijkt het nu of nooit?

Wie bij een bank langsgaat voor advies over het kopen van vastgoed, zal vast en zeker gewezen worden op de huidige hypotheekrente. Wie geld moet lenen om de aankoop van een eigen woonst te financieren, kan dat momenteel aan uitstekende voorwaarden doen. Op langere termijn zal de rente uiteraard wel opnieuw gaan stijgen, wat het dan weer minder interessant maakt om zelf een eigen woning aan te kopen.

 

2. Waar moet ik op letten om een eigen woning te kopen?

Vooraleer een woning te kopen, is het nuttig om even na te denken in welk biotoop je de rest van je leven wil vertoeven. Hou je van de gezellige drukte die het stadsleven biedt? Neem je makkelijker bus en trein dan de eigen wagen? Ben je van plan kinderen te krijgen en zie je hen opgroeien met veel buitenruimte? Wil je dichtbij het werk wonen of vormen de files geen belemmering?

Het zijn allemaal facetten die in overweging moeten genomen worden. Want het kopen van een woning doe je meestal maar één of twee keer in een mensenleven…

3. Welke invloed heeft de ‘betonstop’ op mijn beslissing?

Moet je absoluut nu een eigen woning aanschaffen omdat er vanaf 2040 in principe geen nieuwe bouwgronden in de open ruimte mogen aangesneden worden?

Wie houdt van een grote, vrijstaande villa in een bosrijke omgeving kan dit inderdaad al overwegen. Het zijn deze types van vastgoed die over enige tijd veel moeilijker zullen kunnen gebouwd worden en je voor deze oppervlakte en ligging dan aangewezen zal zijn op de aankoop van een ‘oude’ woning.

4. Of toch maar zelf bouwen?

Hangt af van je budget. Het bouwen van een woning is bijna altijd duurder dan een bestaand pand aan te kopen. Als je een goede inschatting kan maken van de kosten die moeten gemaakt worden om de woning helemaal naar je zin te maken, én de randvoorwaarden zoals de ligging, oppervlakte of indeling voldoen aan je eisen, moet je niet twijfelen en resoluut voor de aankoop van een bestaande woning gaan.

5. Geen één zonder twee?

Heb je nog wat spaarcenten op zak en overweeg je de aankoop van een tweede woning? Laat dan zeker je keuze afhangen van de wens om er zelf met vakantie te gaan wanneer je wil, dan wel het tweede verblijf als investeringsgoed te beschouwen. Persoonlijk genot én rendement zijn niet altijd makkelijk combineerbaar. Hou zeker ook rekening met de nieuwe registratierechten vanaf 2022.

Share.