Overzicht: welke kachel past bij jou?

Share.

Een knisperend vuur, een prachtig vlammenspel en een heerlijk warm gevoel? Een kachel of een haard in je woonkamer is niet alleen gezellig, maar ook een echte eyecatcher. Weet je nog niet goed welk model je wilt? We zetten ze allemaal eens op een rijtje.

Een vuurtje in huis is niet alleen gezellig, het geeft je ook een heerlijk warm gevoel. Natuurlijk wil je dat de haard of kachel perfect bij je noden en je interieur past. Maar welke kies je dan?

Wil je flink wat besparen op je energiefactuur? Een houtkachel is in aankoop een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een gashaard en kan een rendement van zo’n 75% halen. Hout is bovendien een goedkope brandstof. Als je zelf hout klieft, wat wel een behoorlijk werkje is, bespaar je nóg meer. En erg veel verbruik je niet met een houtkachel. Nog een pluspunt: houtkachels zijn beschikbaar in allerlei stijlen en formaten, zodat je zeker één vindt die perfect bij je past. Een houtkachel vraagt wel heel wat onderhoud. Bovendien is het alleen milieuvriendelijk om schoon, droog hout te verbranden.

Geen rommeltje

Wil je liever niet elke dag assen opkuisen? Dan is een gashaard misschien meer je ding. Met een jaarlijkse grondige poetsbeurt kan je haard weer tegen een stootje. Op sfeer en gezelligheid hoef je helemaal niet in te boeten, want de recente exemplaren geven je hetzelfde vlammenspel als een houthaard.En je hoeft op koude winterdagen niet naar buiten om hout te halen, aangezien een gashaard aangesloten wordt op de gasleiding. Het is zelfs niet nodig om van onder je dekentje te komen, want met de afstandsbediening kun je de haard makkelijk in- en uitschakelen. Door het hoge rendement is een milieuvriendelijk. Al moet je natuurlijk een gasleiding in huis hebben. Ligt die er niet? Dan is het een hele investering. Niet iedereen is ook even happig op een waakvlammetje dat dag en nacht brandt.

Kampvuurgevoel

Wil je een echt kampvuurgevoel in huis? Dan is een open haard misschien wel de beste keuze. Het is ontzettend gezellig, je geniet van een prachtig vlammenspel, je voelt de warmte meteen en je ruikt het vuur. Ook het geknisper en geknetter geeft je dat avontuurlijke gevoel van buiten te zijn. En dat kost je minder dan een houtkachel of een gashaard. Al moet je natuurlijk wel rekening houden met de gevaren van vuur. Met een open haard loop je meer risico op een schoorsteenbrand en kom je makkelijker in contact met gloeiende kolen. Een open haard vraagt ook veel meer hout om het warm te krijgen, dus moet je ook meer stockeren en zeulen.

Geperst afvalhout

Een alternatief? De pelletkachel. Geen hok vol hout, wel zakken met pellets die je makkelijk kunt opbergen en die relatief goedkoop zijn in vergelijking met andere brandstoffen. De kachel zelf is ook makkelijk in gebruik dankzij de automatische ontsteking en de dag- of weekschema’s die je kunt instellen. Een pelletkachel is ook milieuvriendelijk. De pellets worden immers gemaakt van geperst afvalhout. Is sfeer en gezelligheid heel belangrijk? Dan hebben we een minpuntje, want zo’n pelletkachel geeft niet zo’n mooi vlammenspel en de kachel opstarten brengt heel wat lawaai met zich mee. Net zoals andere kachels vraagt een pelletkachel ook om onderhoud. Zo moet je ze elke week stofzuigen, om de drie maanden schoonmaken en één keer per jaar grondig uitkuisen.

Pure sfeermaker

Heb je een beperkt budget? Een bio-ethanol sfeerhaard is een stuk goedkoper. Je hebt geen schouw nodig en het toestel kan tegen eender welke muur bevestigd worden. En dat kun je perfect zelf doen, tenminste als je geen twee linkerhanden hebt. Als je niet veel ruimte in huis hebt of krap bij kas zit, kun je zelfs kiezen voor een compact tafelmodel. Wil je warmte en gezelligheid? Zoals het woord zelf zegt, is een bio-ethanol sfeerhaard geen volwaardige verwarming. Het creëert een gezellige sfeer, maar het vermogen is eerder klein. Daarnaast is de brandstof een stuk duurder dan hout, pellets of gas en kan het gevaarlijk zijn. Je moet voldoende verluchten om een CO2-vergiftiging te vermijden. Een houtblok laten vallen is niet het einde van de wereld, maar morsen met bio-ethanol doe je beter niet. De dampen kunnen ontvlammen als de haard nog warm is, dus wees voorzichtig.

Samengevat!

Brandstof Rendement Vlammenbeeld Geur Bijvullen Kostprijs
Hout > 75% Grote vlammen Ja Dagelijks Ca. 70 euro/m3
Pellets > 90% Kleine vlammen Nee Bijna dagelijks Ca. 4,5 euro/15 kg
Bio-ethanol 100% Mooie vlammen Ja Dagelijks 1 tot 2 liter Ca. 7 euro/2 liter

 

Auteur: EM

Share.