Een sauna bij je thuis: een goed idee?

Share.

Thuis komen en uitblazen in je eigen sauna. Een half uurtje niets doen en het lichaam de nodige energie en rust gunnen. Het klinkt voor velen nog steeds als een hyperluxe product voor de happy few. Maar betaalbaar of niet, kan je zomaar een sauna bij je thuis zetten?

Het antwoord is ‘ja’, althans als je er plaats voor hebt, dan is een sauna (laten) plaatsen niet zo erg moeilijk. De meeste sauna’s komen in kant-en-klare-bouwpakketten en vereisen enkel een aansluiting op het elektriciteitsnet. De iets meer complexe sauna’s of situaties laat je best aan een expert over. Wat het ook moge zijn, in de zoektocht naar een sauna hak je vier knopen door.

Keuze 1: Waar zet je de sauna?

Algemeen aangenomen kan je overal een sauna zetten, op voorwaarde dat er voldoende ruimte is. Aansluiting op het elektriciteitsnet is vereist, tenzij anders aanbevolen. Er wordt wel aangeraden om deze zo dicht mogelijk bij de badkamer te plaatsen om je na de sauna te kunnen afspoelen én dat de ruimte voldoende verlucht kan worden. In huis kan je overigens naast de gekende houten sauna, ook kiezen voor een sauna uit kunststof. Die heeft vanbinnen wel een houten bekleding, maar aan de buitenkant niet, waardoor deze perfect in het interieur ingepast kan worden.

Binnen echt geen plek? Dan kan je kiezen voor een buitensauna. Deze zijn iets duurder dan hun binnenvariant, maar zijn alvast een eyecatcher in je tuin of als implementatie in je bestaande tuinhuis. In een buitensauna worden de houten wanden -die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden- voldoende geïsoleerd om de binnenwarmte te behouden. En als je buitenstapt, ben je direct afgekoeld! Win win.

Keuze 2: Welke soort sauna?

De allerbekendste sauna variant is de Finse sauna, opgebouwd uit stevige houtsoorten die tegen de hitte kunnen. Vaak wordt er verwarmd met een kacheltje en kolen. Aan de andere kant van de medaille vinden we de infraroodsaune, een cabine waar infraroodstralen je lichaam verwarmen. We lijsten hieronder de belangrijkste beleefverschillen op, maar uiteraard is het vooral smaak en eigen beleving die jou ofwel naar een Finse sauna, ofwel naar een infraroodsauna sturen.

  • De temperatuur: in een infraroodsauna schommelt de temperatuur tussen de 45 en 80° C. Bij een Finse sauna ligt dat een pak hoger, tussen de 70 en 90° C.
  • In een Finse sauna wordt de lucht in de sauna verwarmd, terwijl een infraroodsauna voornamelijk gerichte stralingswarmte afgeeft, rechtstreeks aan het lichaam.
  • Terwijl een Finse sauna even tijd nodig heeft om op te warmen, is een infraroodsauna bijna meteen gebruiksklaar.

Keuzestress? Geen nood! Je kan ook de Finse sauna combineren met een infraroodsauna. Zo kan je altijd kiezen waar je precies zin in hebt.

Keuze 3: Nat of droog?

Vreemde vraag misschien, maar je kan ook effectief kiezen tussen een vochtige en een droge sauna. Bij een vochtige sauna is er sprake van een ontzettend hoge luchtvochtigheid. Zo is er bijvoorbeeld een Turkse sauna met een luchtvochtigheid van om en bij de 100%. De temperatuur ligt -omwille van het verbandgevaar- niet hoger dan 45 graden. Zo’n vochtige sauna geeft ons lichaam de nodige energie én reinigt de huid tegelijkertijd.

Bij een droge sauna is er sprake van een lagere luchtvochtigheid (soms zelfs amper 5%), waardoor de temperatuur meteen de hoogte in kan worden gejaagd. Het zijn in zo’n sauna’s waar je weleens sneller last hebt met de ademhaling, maar die veel meer effect hebben op ons lichaam. Vaak gaat het om de typische Finse sauna’s waar er water over hete stenen wordt gegoten. Dat jaagt de vochtigheid én de temperatuur flink de hoogte in. Luister daarbij goed naar je lichaam en verlaat de sauna bij duizeligheid. Tot slot kan je onder de droge sauna uiteraard nog de infraroodsauna rekenen. Deze sauna werkt met warmtestralen die inwerken op je spieren voor een totale ontspanning. Heerlijk na een lange dag.

Keuze 4: De kachel

Uiteraard is het belangrijkste aan sauna de manier waarop je ze gaat verwarmen. Zo kan je kiezen voor elektrische kachels, waarbij saunastenen verwarmd worden. Op diezelfde stenen kan je tijdens de saunabeurt water gieten om de temperatuur en luchtvochtigheid te verhogen. Sommige sauna’s zijn echter te groot om zomaar op het elektriciteitsnet aan te sluiten, waardoor een tussenkomst van een elektricien noodzakelijk is.

Hetzelfde geldt voor het verbruiken op gas. Ga na wat de capaciteit is van je sauna om de juiste voorbereiding te treffen. Een derde optie is ten slotte een houtkachel, al wordt deze laatste absoluut afgeraden om veiligheidsredenen. Ga je er toch voor -bijvoorbeeld bij een buitensauna- dan is een goede ventilatie ontzettend belangrijk, om het risico op CO-vergiftiging uit te sluiten.

Zou jij kiezen voor een sauna bij je thuis? Waarom wel/niet? Laat het ons weten in de reacties!

Share.