Prijs van woonlening stijgt. Dit moet je weten!

Share.

Wie een huis wil kopen, moet doorgaans lenen. Maar een bank geeft je natuurlijk niet zomaar geld. Je moet niet alleen het geleende bedrag terugbetalen maar daar bovenop komen ook nog intresten, en die zijn de laatste tijd flink gestegen …

Een jaar geleden stond de rente voor een hypothecair krediet nog historisch laag: gemiddeld zo’n 1,25 procent voor een lening met een looptijd van twintig jaar. Dat tijdperk lijkt voorbij te zijn, want uit de Rentebarometer van Immotheker Finotheker blijkt dat je vandaag voor een gelijkaardige lening een rentevoet van 1,95 procent krijgt. Voor een lening met een looptijd van 25 jaar overstijgt het gemiddelde zelfs de 2 procent.

Dat lijkt op ’t eerste zicht nog altijd weinig, maar in de praktijk kan die stijging van 0,7 procent je duizenden euro’s kosten. Wie vorig jaar bijvoorbeeld 300.000 euro leende, betaalde toen nog zo’n 39.000 euro aan intresten. Met een rentevoet van 1,95 procent loopt dat bedrag al snel op tot 62.000 euro, 23.000 euro méér dus.

Inflatie

De hogere rente heeft alles te maken met de stijgende inflatie en levensduurte. Hierdoor stijgt de rente op staatsobligaties fors (geld dat geleend wordt voor een bepaalde door overheden). Het gevolg? De centrale banken stoppen massaal met het opkopen van die obligaties, waardoor de overheden opnieuw moeten gaan lenen op de financiële markten en daar ligt de rente een pak hoger. Als de rente op staatsobligaties stijgt, dan stijgt de hypotheekrente eveneens.

Of er beterschap in zicht is? Dat valt te betwijfelen. Economen verwachten dat de inflatie nog verder zal toenemen, en de rentevoeten uiteindelijk dus ook. Al verwacht niemand dat je plots een rentevoet zal krijgen van 4 of 5 procent.

De accordeonlening

Ben je geneigd om sneller te kopen uit schrik voor de stijgende woonrente? Neem zeker geen overhaaste beslissingen! Natuurlijk wil je vermijden dat je plots 20.000 euro méér kwijt bent aan intresten, maar misschien heb je de juiste formule gewoon nog niet gevonden. De meeste kopers kiezen vandaag voor een vaste rentevoet. Niet gek, aangezien de rente de voorbije jaren zo laag stond. Nu woonkredieten duurder worden, ben je mogelijks beter af met een variabele rentevoet, sluit die piste dus niet van in het begin uit.

Ook interessant: de accordeonlening. Daarbij moet je maandelijks niet méér betalen als de rente stijgt, maar je lening loopt wel langer. Wie voor zo’n aanpasbare rente op twintig jaar kiest, kan al lenen aan een rentevoet van zo’n 1,10 procent. Als de rente stijgt betaal je langer af, maar vergeet niet dat een aanpasbare rente slechts maximaal kan verdubbelen. Het allerbeste nieuws? De rentevoet kan ook zakken en in dat geval wordt de looptijd ingekort.

Huizenjagers

De stijgende woonrente schrikt af, maar er is ook goed nieuws, want economen verwachten dat de vastgoedprijzen niet zo drastisch meer stijgen. Vorig jaar werden huizen en appartementen maar liefst 8 procent duurder, in 2022 zal de prijsstijging wellicht beperkt blijven tot 5,4 procent en volgend jaar zelfs tot 1,5 procent. We volgen het verder voor je op!

Bronnen: De Tijd, de Rentebarometer van Immotheker Finotheker, VRT NWS en Spaargids.be

Share.