Wanneer klein wonen groots wonen wordt, in harmonie met de natuur

Share.

Less is more? Deze unieke kleine woning die stiekem uit twee kleine huisjes in houtskelet bestaat, bewijst alvast van wel. Dankzij de slimme architectuur van Volt Architecten is dit huisje perfect in harmonie met het prachtige Vlaamse landschap rondom. ‘Hier lag vroeger een heel klein huisje, grenzend aan een ruim landbouwgebied met prachtige uitzichten’, vertelt Steven van Volt Architecten. ‘En dat wilden zowel wij als de bouwvrouw zo houden. Dus bouwden we een nieuw klein huisje met een tweede, iets groter volume eraan vast’.

Zwemvijver als scharnierpunt

In dit tweede volume vinden we alle leefruimtes terug: woonkamer, keuken, een slaapkamer en badkamer (mét sauna!). In het kleine huisje zitten nu een bureau/logeerkamer en tuinberging. Meer dan voldoende voor de bouwvrouw, voor wie het vooral belangrijk was om zoveel mogelijk buiten te kunnen leven.

Een tweede grote wens van de bouwvrouw? Een zwemvijver. Dat die een prominente plaats heeft gekregen, zie je zeer duidelijk op de foto’s.

‘De zwemvijver is het centrale scharnierpunt van de woning. Je komt er als bewoner of bezoeker toe. Eenmaal binnen of op het terras, zorgt de zwemvijver voor de naadloze verbinding met de natuur rondom. Tegelijkertijd vormt hij een natuurlijke begrenzing voor de woning, waardoor we geen haag of hek moesten plaatsen en de bouwvrouw ten volle kan genieten van de natuurpracht rondom’.

Openheid naar de omgeving

Ook de architectuur zelf ondersteunt die openheid naar de omgeving. ‘Door het tweede volume licht te kantelen ten opzichte van het eerste, ontstaat een hoekverdraaiing die het huis opentrekt. Zo voel je de grenzen veel minder’. ‘We hielden trouwens ook rekening met het licht glooiend karakter van het landschap. De woning zweeft hierdoor als een dek op het perceel. Je ziet dit bijvoorbeeld aan het trapje dat naar het groentetuintje achteraan leidt’.

De eyecatcher in de woning zelf? Naast de knappe essenhouten vloeren, is dat voor ons de gepimpte Ikea-keuken. De bouwvrouw en Volt Architecten ontwierpen ze samen. ‘Ook hier zie je weer dat belang van die binnen-buitenverbinding. Het werkblad in de keuken loopt voor het raam door, dus kozen we hier voor een schuifraam dat volledig kan opengezet worden’.

En dat heeft weinig gevolgen voor de stookkosten van de bewoonster: dankzij de geothermische warmtepomp, moderne isolatietechnieken en de goede oriëntatie van de woning, liggen die kosten bijzonder laag.

Kortom: less is in deze absoluut more. ‘Op zich is het niet altijd belangrijk een heel groot huis te hebben. De manier waarop je op een plek leeft, kan een woning veel groter laten lijken dan ze is. Hoe ruimtes in elkaar overlopen en je je richt op de omgeving, dat is essentieel. Zeker in deze tijden van prijsstijgingen en steeds minder beschikbare ruimte om te bouwen’, besluit Steven.

Auteur: PJG

Foto’s: Dennis De Smet Fotografie

Share.