Het geheim van een tijdloos interieur

Share.

Een interieur inrichten is iets wat je niet elk jaar opnieuw zal doen. Je kan eventueel wel wat details gaan aanpassen, maar de grote lijnen, die wil je liefst van al zo lang mogelijk behouden. Het kost tenslotte ook allemaal veel geld. Maar hoe voorkom je dat het er na verloop van tijd toch niet gedateerd gaat uitzien of aanvoelen? Wat maakt nu precies een interieur tijdloos?

Een trend die er vandaag heel modern uitziet, kan er binnen enkele jaren hopeloos ouderwets gaan uitzien. Je kan dus beter die trends laten voor wat ze zijn en eerder kiezen voor een klassiekere look. Daarmee bedoelen we niet dat alles er saai zou moeten gaan uitzien. Helemaal niet.

Neem nu de basis van je interieur: de kleuren. Hier kies je best voor neutrale kleuren en dat hoeft niet per se wit te zijn. Kleuren in de richting van grijs of beige zijn ook tijdloos. Een muur in lentegroen kan nu wel mooi zijn, maar de kans dat je die kleur beu gezien bent na een paar jaar, is groot.

Wil je toch wat meer kleur in je interieur, doe dat dan met behulp van accessoires. Die zijn over het algemeen toch wat goedkoper en eenvoudiger om te wijzigen. Het mag er uiteindelijk ook niet gaan uitzien als één of andere showroom van een meubelwinkel. Jouw woning moet toch ook wat persoonlijkheid krijgen. Maar overdrijf ook niet met teveel van die persoonlijke zaken. Less is more; te veel is ook niet meer elegant. Je kan dan misschien eerder een persoonlijk accent leggen met iets groot dan met een hoop kleine spullen.

Wat de meubelen zelf betreft, kan je beter investeren in iets dat je later zeker en vast ook nog mooi zal vinden. Denk er goed over na en probeer impulsaankopen te vermijden. Zeker als het om grotere, duurdere stukken gaat. Zonde van het geld om zo na een half jaar al beu te zijn! De kans dat een klassieker gaat vervelen is een stuk kleiner, maar ook al is het een klassieker: koop alleen wanneer je het meubelstuk in kwestie écht mooi vindt! Past het niet meteen binnen je budget, spaar er dan voor en zwicht niet voor een goedkoper alternatief. Goedkoop is vaak duurkoop op lange termijn.

Zorg er ook voor dat alles een beetje in verhouding is tot de beschikbare ruimte. Koop geen zithoek die veel te groot is voor de leefruimte die je hebt, ook al vind je dat salon nog zo mooi. En die prachtige kast voor de slaapkamer die er nét in kan passen, zolang je de kamerdeur maar niet volledig opent, die kan je ook maar beter in de winkel laten staan. Het zal enkel frustraties opleveren. De meubelen moeten deel uitmaken van de ruimte waarin ze staan, zonder dat ze de kamer gaan domineren.

Auteur: HS

Share.