Waarom je best een huis boven je budget zoekt

Share.

Je zal het zien: plots vind je je droomhuis, en dan blijkt het te duur. Dus klik je maar snel weer weg. Maar waarom eigenlijk? Het leven is immers aan de durvers! Beperk je bij je zoektocht niet tot huizen die netjes binnen je budget passen, maar bekijk ook iets duurdere woningen. Er zijn namelijk verschillende redenen waardoor de uiteindelijke verkoopprijs best wel eens zou kunnen meevallen.

De marge van een makelaar

De eigenaar en de makelaar bepalen samen een vraagprijs. Maar daarbij houden ze wel rekening met het feit dat kopers vaak een lager bod uitbrengen. Ze voorzien dus altijd een veilige marge. Dat betekent dat heel wat verkopers bereid zijn een lagere prijs te aanvaarden, en dat is handig om te weten wanneer je een bod wil uitbrengen.

Het spel van vraag en aanbod

Als een woning te duur geprijsd is, mist die zijn doelpubliek. En hoe langer een huis te koop staat, hoe minder interesse ervoor zal zijn. Mensen denken immers al gauw dat er iets mis mee is. Na enkele maanden wordt de prijs vaak naar beneden gecorrigeerd, en groeit de interesse weer.

Door boven je budget te zoeken, haal je deze woningen, die al een tijdje beschikbaar zijn, er zelf al uit, en kan je de juiste prijs bieden nog voor de makelaar de kans heeft om zelf de prijs te verlagen.

Slimme onderhandelingen

Informeer bij de makelaar of er veel interesse is in de woning waar je je oog op hebt laten vallen. Valt dat mee? Durf dan een behoorlijk stuk van de prijs af te doen en wacht af of de verkoper een tegenbod doet.

Als dat voor jou nog te hoog lijkt, doe je een tweede bod en wacht je weer af. Zo kom je uiteindelijk in het beste geval bij een prijs uit die voor alle partijen aanvaardbaar is, en dus binnen jouw budget ligt.

Goede voorbereiding

Heb je je budget zomaar op goed geluk bepaald? Dan zou het wel eens kunnen dat je er een beetje naast zit, waardoor je meer kan spenderen dan je eigenlijk denkt. Door op voorhand bij meerdere banken langs te gaan om te informeren naar leningsvoorwaarden en rentevoeten, kan je je budget nauwkeuriger bepalen. Zo weet je precies wat je kan uitgeven.

De gouden regel? Bepaal een doordacht budget, durf erboven te kijken, en blijf eronder als je koopt. De markt goed in het oog houden, en onder de vraagprijs durven bieden, kan ervoor zorgen dat jij uiteindelijk toch dat iets-te-hoog-geprijsde droomhuis in handen krijgt.

 

Share.