Een woning huren: hét stappenplan

Share.

Ben je op zoek naar een huurwoning, maar heb je geen idee hoe dat allemaal in zijn werk gaat? In deze blogpost geven we een compleet overzicht van wat je in orde moet brengen voor, tijdens en na het vinden van je droomwoning.

Stap 1: Het vinden (en krijgen) van je droomhuis

BINGO, na enige tijd scrollen op Zimmo of in de Zimmo app heb je het gevonden: het huurhuis van je dromen. Je maakt natuurlijk zo snel mogelijk een afspraak, maar wat dan? Dan ga je op bezoek, en zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk informatie vergaart, ook over de buurt.

Stel vragen

Een bezoek is bedoeld om je te informeren en vragen staat vrij. Maak dus gerust op voorhand een lijstje van wat jij wil weten van je toekomstige huis. Waar zitten de stopcontacten, is er centrale verwarming of gebeurt dat elektrisch? Zijn de keukentoestellen in de huurprijs inbegrepen? Is je dwerghamster welkom?

Zorg voor een helder kostenplaatje

Je hebt een huurprijs, maar dat is vaak nog maar het begin. In een appartementsgebouw heb je bijvoorbeeld vaste kosten voor onder andere het onderhoud van de hal, en de elektriciteit daar. Vraag ook eens aan de huidige bewoner of de eigenaar hoeveel zij maandelijks aan vaste kosten hebben (denk aan elektriciteit, gas en water). Zo heb jij ongeveer een idee of de woning binnen je budget past.

Informeer naar de volgende stap(pen)

Ben je op het einde van het huisbezoek aangekomen en ziet het er allemaal nog steeds rooskleurig uit? Vergeet dan zeker niet te vragen wat de volgende stappen zijn. Zorg dat je weet wat je in orde moet maken om je kandidaat te stellen – vaak vragen verhuurders enkele loonfiches bijvoorbeeld – en tegen wanneer je dat uiterlijk moet doen.

Stap 2: Je kandidatuur

Iets wat je zeker nog kan doen voor je je keuze maakt, is het checken van de huurprijs. Is die wel redelijk? Met de huurschatter van Wonen-Vlaanderen krijg je een idee van de reguliere huurprijzen. Want wat veel mensen niet weten, is dat je ook over een huurprijs kan onderhandelen. Merk je dat de gevraagde huurprijs eigenlijk wat te hoog ligt? Probeer er dan gerust voorzichtig wat af te krijgen.

Dan wordt het tijd om je voorstel in te dienen. Bezorg je (hopelijk) toekomstige huisbaas – of de makelaar – een overzicht van alle informatie die hij nodig heeft en voeg een enthousiast maar beleefd berichtje toe. Vraag in je communicatie zeker ook wanneer je antwoord kan verwachten. En dan… duimen maar dat jij als de meest geschikte huurder wordt bevonden!

Opmerking: dit voorstel is absoluut niet definitief. Zelfs als de huisbaas toezegt, kan je nog altijd weigeren, mocht je in de tussentijd van gedachten veranderd zijn.

Stap 3: Het contract

Ontkurk de champagne en begin de housewarming te plannen! Je hebt het appartement of het huis van je dromen te pakken gekregen. Nog even snel een handtekening en je kan de verhuiswagen beginnen inladen… Of niet?

Helaas. Je moet er nog wel even je hoofd bijhouden tot het contract getekend is (en liefst daarna ook). Zorg ervoor dat alle afspraken die je met de verhuurder hebt gemaakt (bijvoorbeeld over keukentoestellen, een eventueel energiecontract, het moment waarop de huur betaald moet zijn, etc.) in het contract staan. Ook de duur van het contract, de huurprijs en extra kosten moeten zeker vermeld worden.

Waarborg

Het is ook niet onwaarschijnlijk dat er een huurwaarborg wordt gevraagd. Deze mag vanaf 2019 maximaal drie maanden huur bedragen. Die waarborg blijft op een geblokkeerde rekening staan tot je verhuist. Je hoeft dus nooit je waarborg cash of via overschrijving rechtstreeks aan de huisbaas te betalen!

De plaatsbeschrijving

Bij het huurcontract hoort een plaatsbeschrijving. Daarop staat in detail vermeld in welke staat de woning is bij de overdracht. Een plaatsbeschrijving wordt ofwel door verhuurder en huurder samen opgemaakt, ofwel tegen betaling door een extern persoon (in aanwezigheid van huurder en verhuurder). Dit moet voor het einde van de eerste huurmaand gebeurd zijn. Dat is belangrijk, want op die manier voorkom je heel wat mogelijke conflicten met de verhuurder.

Stap 4: Verhuisvoorbereidingen

Verhuisdozen inpakken, inladen, uitladen, klaar! Dat kan, maar alleen als jij kan leven zonder elektriciteit, gas, televisie of internet. Neem ruim op tijd de moeite om al deze dingen voor te bereiden. Wat moet je nog precies doen?

Een verzekering afsluiten

Een woningverzekering (of brandverzekering) zorgt ervoor dat je als huurder beschermd bent tegen enkele grote risico’s als brand, natuurrampen en explosies. Jij bent immers aansprakelijk!

Die verzekering is niet verplicht door de wet, maar de meeste verhuurders nemen de verplichting wel op in het huurcontract. Je mag zelf je verzekeraar kiezen. Zorg ervoor dat de verzekering in orde is voor je de woning betrekt, en bezorg je huisbaas hier een bewijs van.

Een elektriciteits- en gasleverancier zoeken

Soms zitten deze services in je huurcontract inbegrepen, en moet jij je er niets van aantrekken, maar veel vaker moet je zelf op zoek naar een leverancier. Als je deze diensten in je vorige woning bij een bepaalde leverancier afnam, kan je daar gewoon je verhuis aangeven en de meterstanden van je nieuwe woning doorgeven. Zij doen dan de rest. Als dat niet het geval is moet je zelf op zoek naar de beste leverancier met het beste pakket voor jou.

Telecom

Een huis zonder internet (en/of televisie en/of vaste telefoon) is als een verjaardagstaart zonder de kaarsjes. Ga op zoek naar het ideale pakket voor jou en sluit een contract af bij de telecom-aanbieder van jouw keuze. Bij het aanvragen van een pakket kan je meestal zelf kiezen wanneer het abonnement start en wanneer de installateur kan langskomen. Ook hier geldt dat je een lopend abonnement (meestal) probleemloos kan overzetten op een nieuw adres.

Water

Het kan zomaar handig zijn dat je watertoevoer niet afgesloten wordt vlak nadat je verhuisd bent. Check dus zeker of de watervoorziening op naam van de huurder staat – vaak betaal je je water rechtstreeks aan de verhuurder en rekent hij af met de watermaatschappij. Als het jouw verantwoordelijkheid is, regel je de overdracht in samenspraak met de vorige huurder of de huisbaas.

Stap 5: De overdracht

Kies je zelf je energieleverancier en/of moet je watervoorziening op jouw naam overgezet worden? Dan moeten de meterstanden genoteerd worden. De meeste energieleveranciers voorzien daarvoor een formulier, dat je samen met de huisbaas of de vorige huurder kan invullen. Die meterstanden geef je door aan je nieuwe leveranciers, zodat zij je contract van start kunnen laten gaan.

Stap 6: Tijdens het contract

Gefeliciteerd, je bent nu officieel huishuurder! Je kan gaan genieten van je nieuwe woning. Merk je tijdens je huurperiode problemen op in huis? Overleg dan altijd met je huisbaas. Sommige kosten zullen voor jou zijn (dat lees je hier), maar voor andere moeilijkheden kan hij dan weer een oplossing voorzien.

Auteur: SDC
Hoofdfoto: appartement te huur in Wijgmaal

Share.