Welk materiaal kies je best voor je ramen?

Share.

Nieuwe ramen brengen je een aangenamer warmtecomfort en geven je gevel ook een nieuwe look. Voor die nieuwe stijl kan je kiezen tussen verschillende materialen. Pvc, hout, aluminium of staal beschikken allemaal over een hoge isolatiewaarde en staan garant voor een lange levensduur. Je zou kunnen stellen vooral te kiezen op basis van de look en de onderhoudsvriendelijkheid, en de prijs uiteraard niet te vergeten. We zetten de populairste raammaterialen op een rijtje.

1. Pvc

Heb je een moderne of net een klassieke woning? Dan zijn pvc-ramen altijd een goede keuze. Je kan er qua esthetiek vele kanten mee uit. Het zijn de meest budgetvriendelijke raamprofielen.

Pvc-raamprofielen zijn alvast het meest budgetvriendelijk – Foto’s: Belisol

Kleur bekennen

Het mooie esthetische voordeel van pvc-ramen: je kan kiezen tussen allerlei tinten en contrasten. Vind je het moeilijk om kleur te kiezen? Geen probleem. Het is ook mogelijk om langs binnen voor één kleur te gaan, en langs de buitenzijde voor een andere kleur te kiezen. Ook interessant zijn houtimitaties of texturen.

Ondanks de vele esthetische mogelijkheden moet je er wel vrede mee nemen dat pvc profielen breed zijn en dat gebogen vormen niet mogelijk zijn.

De isolatiewaarde van pvc hangt af van het aantal luchtkamers in het profiel. De stilstaande lucht in het profiel doet namelijk goed isoleren. De U-waarde – de waarde die meegeeft hoe goed je ramen isoleren,  kan zo tot 0,76 lopen en scoort hiermee als tweede beste profielmateriaal op vlak van isolatie.

Ook wat isolatiewaarde betreft scoort pvc prima – Foto’s: Profel

2. Hout

Hout charmeert en is erg flexibel in gebruik en vormen. Eerst en vooral passen houten ramen niet alleen bij rustieke woningen. Met allerhande afwerkingstechnieken zijn ze voor elke hedendaagse woning toepasbaar.

Duurzaamheid troef

Hout is een op en top natuurlijk, duurzaam materiaal. Van nature is het met een U-waarde tot zelfs 0.63 W/m²K de beste isolator. Zo vormt het materiaal maar weinig kans op koudebruggen, een onderbreking in de isolatie die tot vochtproblemen kan leiden.

Wanneer je voor hout kiest, kies je voor een bepaalde houtsoort waaraan telkens een duurzaamheidsklasse vasthangt. Zo gaat hout met duurzaamheidsklasse 1 tot langer dan 25 jaar mee, een ideale klasse voor het buitenschrijnwerk dat weerbestendig moet zijn. Houten ramen zijn vervaardigd uit tropische hardhoutsoorten zoals afzelia, meranti en merbau. Deze houtsoorten bieden een goede thermische isolatie, garanderen een beperkte condensvorming en zijn gemakkelijker te herstellen.

Wel vraagt hout om onderhoud, hoewel de moderne spuittechnieken ervoor zorgen dat de houten ramen minder onderhoudsintensief zijn.

3. Aluminium

Net als bij pvc zijn aluminium profielen in allerlei tinten – van licht tot donker metaal beschikbaar. Naar afwerking kan je kiezen voor mat of glanzend, voor een structuurlak of bepaalde houtstructuur.

Veel mogelijkheden bij de afwerking van aluminium ramen – Foto’s: Belisol

Groots overspannen

Aluminium ramen geven je gevel een strakke, industriële look, en dat door hun lichte raamprofielen. Ook bij de traditionele bouwstijl kunnen aluminium profielen met een reliëfpatroon perfect integreren. Door de grotere stijfheid is aluminium geschikt voor grote raamoppervlaktes, ideaal dus bij grotere achtergevels.

Naar isolatie toe blijft aluminium niet achter op hout. Houd er wel rekening mee dat je profielen met zoveel mogelijk kamers neemt, dat bevordert de isolerende werking. Ze beschikken over een gunstige isolatiewaarde tot 0.8 W/m²K.

Ook de isolatiewaarde van aluminium is meer dan gunstig – Foto’s: Profel

4. Staal

Van aluminium kunnen we de lijn doortrekken naar staal. Het grote nadeel van aluminium heeft geleid tot een grotere interesse voor staal. Net bij grote overspanningen vallen de alu profielen nogal breed uit. Stalen profielen kunnen smal zijn, en dus ook esthetisch mooier. Ze zijn wel duurder in aanschaf in en isoleren met een U-waarde tussen 2.6 en 1.9 W/m²K. minder goed.

Nog sterker dan de andere drie materialen scoort staal op vlak van akoestische isolatie.

5. Combinatie hout en aluminium

Vind je het moeilijk om te kiezen, dan kan je de twee materialen aluminium en hout combineren, zijnde aluminium aan de buitenkant en pvc aan de binnenkant. Dat is ideaal wanneer je een passiefwoning bouwt, waarbij je het isolerende factor van het hout met de duurzame karakter van aluminium combineert.

De voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen Nadelen

Pvc

Neemt weinig water op.

Grotere thermische uitzetting dan hout of aluminium.

Niet onderhevig aan rotting of corrosie. Moeilijk verkrijgbaar in speciale raamvormen.
Geen condensatievorming. Profielen zijn altijd iets dikker.

Goed isolerend door het gebruik van luchtkamers.

Meestal goedkoopste optie.

Aluminium

Waterdicht.

Herstel na beschadiging is erg moeilijk.

Heel licht en toch sterk. Slecht isolerend indien niet thermisch onderbroken.
Ongevoelig voor de meeste atmosferische invloeden.

Hout

Vochtregulerende werking voor een aangenaam binnenklimaat. Niet onderhoudsvriendelijk.
Makkelijk te verwerken, ook in complexe vormen. Aantasting door insecten mogelijk.
Kan achteraf nog een nieuwe kleur krijgen.
Goed isolerend en weinig kans op koudebruggen.

Staal

Sterke mechanische weerstand, tot drie keer sterker dan aluminium.
Meest onmogelijke vormen zijn mogelijk. Meestal minder goede isolatiewaarde.
Thermisch bestand: staal zet tweemaal minder uit aluminium.

Auteur: KC

Share.