Experts geven tips om vastgoed te kopen in het buitenland

Share.

Zin in zee en strand, maar doet de Vlaamse kust je hart niet sneller slaan? Of wil je rustig wonen tussen olijfboomgaarden, groene bergtoppen en onder een stralende zon? Dan is vastgoed in het buitenland iets voor jou.

Vastgoed kopen in het buitenland is natuurlijk een grote stap. We vroegen daarom aan verschillende experts wat hun beste tips zijn voor wie op huizenjacht gaat buiten onze landsgrenzen.

Doe je huiswerk vooraleer je vastgoed koopt in het buitenland

Demeyer heeft deze wijze raad voor wie een woning in het buitenland wil kopen: “Mijn voornaamste tip is om je gewenste regio ook eens buiten het seizoen te bezoeken”, vertelt Demeyer. “Wanneer je van plan bent om het hele jaar door in het buitenland te wonen, ben je er ook wanneer de zon niet schijnt.” Dobbelaere heeft dezelfde tip voor wie vastgoed wil kopen in het buitenland. “Start altijd met een zeer degelijke voorbereiding. Spring niet lukraak op het vliegtuig en klop niet aan bij de eerste de beste makelaar”, geeft hij mee. “Denk zeer goed na over de locatie en schat in of je je er ook op lange termijn goed zal voelen. Ga bijvoorbeeld na hoe ver de supermarkt zich bevindt, hoe lang het rijden of wandelen is naar het strand en wat er allemaal te beleven valt.”

Ook De Vijt roept op om je goed voor te bereiden op een aankoop van vastgoed in het buitenland. “Wie op huizenjacht gaat in het buitenland moet zich eerst goed verdiepen in de regio”, vertelt De Vijt. “Wanneer je in België een appartement aan de kust wil kopen, dan weet je wat je kan verwachten. Dat geldt ook voor de Ardennen. In het buitenland is dat voor veel mensen echter niet het geval.” Denk dus eerst goed na over waar je wil wonen en maak een weloverwogen beslissing. “Veel geïnteresseerden beginnen websites af te schuimen en worden overdonderd door plaatjes van mooie woningen”, legt De Vijt uit. “Maar dat is pas de tweede stap. Eerst moet je weten waar je precies wil kopen.”

Ga in zee met een erkende makelaar

De belangrijkste tip van An De Kleyn van Immo Marina is eenvoudig. “Werk samen met een erkende BIV-makelaar”, zegt De Kleyn. “Wij werken voor vastgoed in het buitenland samen met makelaars die in België erkend zijn. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een echte makelaar die weet wat hij doet.”

Immo Marina slaat daarom de handen in elkaar met Christophe Dobbelaere, BIV-makelaar van Second Home Spanje. Hij vertelt waarom een goede makelaar zo belangrijk is. “In Spanje kan iedereen vastgoed verkopen. Je hoeft er geen makelaar te zijn. Er wordt op niet-exclusieve basis verkocht. Dat betekent dat elk immobiliënkantoor in Spanje elk pand kan aanbieden. In België geldt daarentegen een exclusieve markt waarbij elk immobiliënkantoor een andere portefeuille met woningen heeft. Werk je samen met een erkende BIV-makelaar, dan weet je zeker dat de makelaar het pand kent en weet wat hij aanbiedt”, verklaart Dobbelaere. “BIV-makelaars bieden een selectie aan zodat je ter plaatse meteen goede panden kan bekijken.”

Woning te koop in Spanje

Een lokale advocaat is een must wanneer je vastgoed koopt in het buitenland

Je moet ook op fiscaal en juridisch vlak nagaan of alles klopt. “Wil je een nieuwbouwwoning kopen, ga dan na wie de projectontwikkelaar is en of de juiste waarborgen gegeven worden”, gaat Dobbelaere verder. “De Wet Breyne, die kopers van nieuwbouwwoningen beschermt tegen de insolvabiliteit van bouwfirma’s, bestaat in Spanje bijvoorbeeld niet. Bescherm jezelf daarom met de nodige bankgaranties. Ga ook zeker na of bijvoorbeeld het zwembad of de bijgebouwen correct vergund zijn.”

Ook Marleen De Vijt, van Firma Azull en voorzitter van CIB Antwerpen, erkent dat het belangrijk is om met de juiste mensen samen te werken. “De rol van een notaris is in Spanje bijvoorbeeld erg beperkt”, verduidelijkt De Vijt. “Een notaris in België identificeert zowel het pand als de verkopende en kopende partijen. Bij de verkoop van een appartement wordt onder andere de syndicus aangeschreven en nagegaan of bijvoorbeeld de gemeenschappelijke kosten betaald zijn. Een Spaanse notaris heeft daarentegen de verplichting niet om na te gaan of er schulden op het pand zitten. Dat doet de advocaat in Spanje.”

Tim Demeyer van Immo Portugal is het daarmee eens. “Het is erg belangrijk om je altijd te laten bijstaan door een goede advocaat ter plaatse”, vertelt Demeyer. “Voor je een contract ondertekent, moet je er zeker van zijn dat je over alle juridische documenten beschikt. Koop je een nieuwbouwwoning, zorg er dan voor dat je het contract van zowel de bouwgrond als de woning in handen hebt. Je koopt beter geen grond waar nog geen gebouw opstaat, dan kom je bijna gegarandeerd in de problemen.” Een gewaarschuwd man is er twee waard.

“We weten uit ervaring ook dat het handig is als je een contactpersoon hebt die je eigen taal spreekt. Wettelijke clausules en contracten moeten goed geïnterpreteerd worden”, voegt Demeyer er nog aan toe. “Werk vooral samen met een solvabele partij die veel ervaring heeft. Ga nooit te snel over tot het tekenen van een compromis totdat alles helemaal duidelijk is.”

Wees realistisch met je doelen, maar maak geen toegevingen waar je spijt van gaat krijgen

“Vervolgens is het belangrijk om een lijstje te maken met wat voor jou heel erg belangrijk is en wat eerder mooie nice to haves zijn”, gaat De Vijt verder. “Je zal waarschijnlijk compromissen moeten sluiten bij de aankoop van vastgoed, maar houd voet bij stuk wanneer dat nodig is. Als bijvoorbeeld zeezicht voor jou echt belangrijk is, laat je dan niet ompraten door een makelaar om een woning zonder zeezicht te kopen.”

Als het op financiën aankomt, moet je vooral realistisch zijn. Heb je een pand gevonden dat je leuk vindt, dan is het nodig om de totale aankoopprijs te berekenen. “Net zoals in België komen er nog registratiekosten bij en je moet notaris- en advocaatkosten ophoesten. Bij nieuwbouwwoningen komt er nog btw bij. De regels verschillen voor elk land en elke regio”, zegt De Vijt. Met andere woorden: haal je rekenmachine boven vooraleer je een woning in het buitenland koopt.

Wil je je woning in het buitenland verhuren, let dan extra op

Voor wie van plan is om de woning in het buitenland ook te verhuren, heeft Demeyer nog een extra tip. “Onderschat verhuren niet. Je moet je inkomsten aangeven bij de buitenlandse belastingdienst en je moet ook aan bepaalde wettelijk vastgestelde eisen voldoen vooraleer je een woning mag verhuren. Alles moet fiscaal in orde zijn. Toets daarom vooraf bij de makelaar af of die persoon kennis van zake heeft”, verklaart Demeyer. “Kies voor een makelaar die je kan doorverwijzen naar een goede advocaat en die een verhuurservice aanbiedt.”

Ben je na deze tips helemaal klaar om je zoektocht te starten? Neem een kijkje tussen het buitenlands vastgoed op Zimmo!

Share.