Dit zijn de valkuilen als je zelf je woning verkoopt

Share.

Je wil je woning verkopen maar twijfelt of je met of zonder vastgoedmakelaar te werk wil gaan? Als je zelf je woning gaat verkopen, kan je op enkele valkuilen botsen. We spraken hierover met Guy van Alsenoy van Hillewaere Vastgoed en Tim Voigt van Vestio.

Waarom lijkt zelf je woning verkopen je geen goed idee?

Guy: “Het is vaak lastiger om zelf te zorgen voor een mooie en correcte presentatie van de woning: professionele foto’s, een virtual tour, een degelijke tekst, … Onderschat ook niet hoe lastig het is om over je eigen geld te onderhandelen. Vaak nemen emoties toch de overhand en dat is dan meestal in het voordeel van de koper. Zelfs het woningbezoek op zich verloopt gespannen als je mensen rondleidt in je eigen woning. Elke opmerking vat je dan al vlug als kritiek op.

Praktisch gezien is een verkoop trouwens wel wat administratief geregel: je moet de nodige documenten en attesten tijdig aanvragen om de verkoopovereenkomst op te stellen. Anders verlengt dat de wachttijd voor de koper, waardoor die ondertussen verder zoekt.”

Tim: “De grootste valkuil is volgens mij het vertrouwensprobleem tussen koper en verkoper. De koper gaat je mogelijks niet 100% vertrouwen in je uitleg, omdat je over je eigendom spreekt. Stel dat je de vraag krijgt: ‘Is er vochtschade?’ Als verkoper ga je dat misschien minimaliseren. Als vastgoedmakelaar staan we daar objectiever in. We moéten bepaalde info geven. Anderzijds is het moeilijk in te schatten wat de koper écht denkt. Bijna elke koper lijkt tijdens een rondleiding tevreden. Maar dat is typische Vlaamse beleefdheid. En als verkoper ga je niet nabellen als je niets meer hoort, want dan ben je je positie als onderhandelaar kwijt. Als makelaar doen we dat wél, net om werkpunten te vinden. Het is simpelweg een vak apart. Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn.”

Wat zijn de voordelen van werken met een vastgoedmakelaar?

Guy: “Ontzorging, al is het een cliché. Je kan rekenen op ervaring, kennis en een groot netwerk. Bij de eerste kennismaking begint een vastgoedmakelaar al na te denken over mogelijke kandidaat-kopers, mensen die niet altijd zelf het internet zitten af te schuimen. Vervolgens weet een goede makelaar de woning optimaal én objectief te presenteren tijdens rondleidingen. Prijsonderhandelingen behoren ook tot de job en daar is een vastgoedmakelaar erg bedreven in. Bovendien beschikt hij of zij over een slimme marketingstrategie om zelfs voor moeilijk verkoopbare panden de geschikte koper te vinden. En toch blijft het een warme, people business, geen kille verkoop. Dat wordt in de media weleens verkeerd voorgesteld.”

Tim: “Met stip op één staat het grote bereik. Wij beschikken al over info van tal van mogelijke kopers, die allemaal een seintje krijgen als er een pand beschikbaar is dat aan hun wensen voldoet. Ook is de perceptie anders, beter, voor een koper als je woning door een makelaar wordt voorgesteld. Je hebt tenslotte maar één kans om een goede indruk te maken met je woning.”

Hoe vind je dan de ideale vastgoedmakelaar?

Tim: “Je kan die in feite op twee manieren kiezen: subjectief of objectief. Misschien volg jij graag de raad op van vrienden, die al eens gewerkt hebben met een specifieke makelaar. Maar je pakt het slimmer aan als je gewoon kijkt naar kennis en ervaring. Je wil iemand die met je meedenkt, op lange termijn. En ik raad een groter kantoor aan in plaats van een makelaar die slechts een paar woningen per jaar verkoopt. Dan krijg je namelijk een uitgebreid aanbod aan diensten: EPC, asbestcontrole, … Maar doorslaggevend is toch de klik. Matcht het niet met je vastgoedmakelaar, dan heeft het geen enkele zin dat je samen gaat werken.”

Guy: “Let vooral op ervaring en relevante kennis. Juridische kennis is sowieso noodzakelijk, maar je wil ook iemand die je lokale markt door en door kent. En iemand die zich profileert op de markt die voor jou van toepassing is: residentieel, hoge of lage prijsklasse. Bovendien helpt het ook als je vastgoedmakelaar de nodige inspanningen qua marketing kan voorleggen.”

Nieuw op Zimmo:

In enkele stappen helpen we jou bij het zoeken en vergelijken van vastgoedmakelaars. Wij bezorgen je de best gewaardeerde professionals van elke regio en voor elk type vastgoed. Zo kan je slim makelaars zoeken en vergelijken. Ontdek hier je match.

Hoofdfoto: appartement te koop in Lanaken

Share.