Zo heb je recht op de Mijn VerbouwPremie

Share.

In Vlaanderen staan veel oude woningen die niet energie-efficiënt zijn. Renovatiewerken zijn voor die woningen dringend nodig. Maar renoveren is natuurlijk niet goedkoop. Je kan daarom aankloppen bij de Vlaamse regering voor tal van premies.

Er zijn echter zoveel verschillende premies bij verschillende instanties, dat het voor verbouwers niet altijd duidelijk is op welke premie ze recht hebben en waar ze die moeten aanvragen. De nieuwe Mijn VerbouwPremie bundelt het merendeel van de premies van Fluvius en de Vlaamse renovatiepremie. Zo wordt premies aanvragen een stuk eenvoudiger.

Wat is de Mijn VerbouwPremie?

Dankzij de Mijn VerbouwPremie is het heel wat makkelijker geworden om een premie aan te vragen voor renovatiewerken. Sinds 1 oktober 2022 werden de meeste premies van Fluvius en de oude renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen samengevoegd tot de Mijn VerbouwPremie.

Dat betekent echter niet dat de Mijn VerbouwPremie voortaan de enige premie is. De Vlaamse aanpassingspremie, de EPC-labelpremie, de batterijpremie en de premie voor asbestverwijdering blijven bijvoorbeeld gewoon naast de Mijn VerbouwPremie bestaan. Ook de premie voor zonnepanelen valt niet onder de Mijn VerbouwPremie.

Wie kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Voer je renovatiewerken uit? Dan is de kans groot dat je recht hebt op de Mijn VerbouwPremie. Zo wil de overheid Vlamingen stimuleren om hun woningen energiezuiniger te maken.

Elke eigenaar van een private woning die investeert in energiebesparende maatregelen kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Je hoeft niet zelf in de woning gedomicilieerd te zijn. Maar ook huurders die het heft in eigen handen nemen mogen op de premie rekenen. Die niet-eigenaar bewoners maken wel enkel aanspraak op de Mijn VerbouwPremie voor isolatiewerken of de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, warmtepompboiler of hoogrendementsbeglazing.

Voor welke werken kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Je kan een aanvraag voor de Mijn VerbouwPremie  indienen wanneer je de volgende werken uitvoert:

  • Renovatie van daken, buitenmuren, vloeren, funderingen, ramen en deuren;
  • Binnenrenovatiewerken, zoals werken aan het plafond of de trap;
  • Werken aan elektriciteit en sanitair;
  • Het installeren van een warmtepomp, zonneboiler, warmtepompboiler of een condensatieketel op gas.

Belangrijk om te weten is dat je enkel aanspraak maakt op de Mijn VerbouwPremie wanneer je een aannemer inschakelt om de werken uit te voeren. Enkel werken aan de elektriciteit, het sanitair of binnenrenovaties mag je zelf uitvoeren.

Lees ook: een te renoveren woning kopen, is dat de moeite waard?

Hoe kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Je vraagt de premie aan via het online loket op de website loket.mijnverbouwpremie.be. Je hebt verschillende documenten en facturen nodig om de premie aan te vragen. Welke documenten precies vereist zijn, hangt af van de soort werken die uitgevoerd werden. Naast de factuur heb je meestal ook bepaalde attesten of foto’s nodig. Is een erkende expert vereist voor bepaalde renovatiewerken? Dan moet het aannemersattest eveneens doorgestuurd worden. Geen zorgen, de website zal je gidsen door het hele proces en aangeven welke documenten je nodig hebt.

Kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor werken uitgevoerd voor 1 oktober 2022?

Ja, je kan de premie aanvragen voor werken die je hebt uitgevoerd voor 1 oktober 2022. Zolang je voor die precieze werken en facturen geen eerdere premie hebt aangevraagd. Tot aan het einde van 2022 mag je facturen indienen voor de premie die maximaal twee jaar en drie maand oud zijn. Vanaf 2023 geldt een maximumperiode van twee jaar.

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

Hoeveel de Mijn VerbouwPremie bedraagt, hangt af van het factuurbedrag en van je inkomen. Er worden drie verschillende inkomenscategorieën gebruikt. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de premie.

  • Val je onder de laagste inkomenscategorie, dan krijg je 50 procent van het factuurbedrag terugbetaald.
  • Behoor je tot de middelste inkomenscategorie, dan bedraagt de premie 35 procent van het gefactureerde bedrag.

Behoor je tot de hoogste inkomenscategorie? Dan heb je nog steeds recht op de Mijn VerbouwPremie. Er zijn dan wel minder soorten renovatiewerken die in aanmerking komen voor de premie. Enkel wanneer je het dak, de gevel of de vloer isoleert, hoogrendementsbeglazing plaatst of een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler installeert, kan je de Mijn VerbouwPremie in dat geval aanvragen. Je krijgt dan een vast bedrag per energiebesparende installatie of per vierkante meter isolatie.

Wie behoort tot de laagste, middelste en hoogte inkomenscategorie voor de Mijn VerbouwPremie?

En hoe worden die inkomenscategorieën ingedeeld? De volgende inkomensgrenzen worden gebruikt:

Onder personen uit de laagste inkomenscategorie verstaat men:

  • Een alleenstaande met een jaarlijks inkomen kleiner of gelijk aan 32 980 euro.
  • Een alleenstaande met één persoon ten laste of een koppel zonder personen ten laste met een jaarinkomen kleiner of gelijk aan 46 170 euro. Per extra persoon ten laste stijgt het maximaal inkomen met 3700 euro.

Personen uit de middelste inkomenscategorie verdienen:

  • Een alleenstaande met een jaarinkomen kleiner of gelijk aan 46 170 euro.
  • Een alleenstaande met één persoon ten laste of een koppel zonder personen ten laste met een jaarlijks inkomen kleiner of gelijk aan 65 960 euro. Ook hier mag je per extra persoon ten laste 3700 euro extra verdienen.

Ligt je inkomen hoger dan 46 170 euro als alleenstaande of hoger dan 65 960 euro als alleenstaande met één persoon ten laste of als koppel zonder personen ten laste? Dan behoor je tot de hoogste inkomenscategorie en krijg je dus een light-versie van de premie.

De Mijn VerbouwPremie wordt toegekend volgens het laatst beschikbare aanslagbiljet van je personenbelasting.

Hoelang moet je wachten op de Mijn VerbouwPremie?

Het duurt even vooraleer je de premie ook echt op je rekening gestort krijgt. Eerst moet de Mijn VerbouwPremie voor jouw specifieke verbouwing goedgekeurd worden. Dat duurt maximaal acht maanden. De uitbetaling laat, na de aanvraag, maximaal een jaar op zich wachten.

Wordt je aanvraag afgewezen? Dan krijg je een maand de tijd om beroep aan te tekenen.

Lees ook: hoe blijf je binnen het budget bij verbouwingswerken?

Tip: combineer de Mijn VerbouwPremie met de Mijn VerbouwLening

Naast de Mijn VerbouwPremie, die het Vlaamse premiesysteem moet vereenvoudigen, kan je ook een beroep doen op de Mijn VerbouwLening. Vlaamse gezinnen kunnen tot maximaal 60.000 euro lenen en dat zonder rente te betalen. Die Mijn VerbouwLening mag gebruikt worden om renovaties uit te voeren die de kwaliteit en energiezuinigheid van je woning verbeteren. Lees hier meer over de Mijn VerbouwLening.

Lees ook: tips om een kleine badkamer te renoveren

Ook interessant voor jou: de tien grootste renovatiefouten

Share.