10 tijdloze tips om je huis in te richten

Share.

Een eigen plek, een plek onder de zon. De interieurarchitecten onder ons laten vaak de meest creatieve, wilde ideetjes los op hun woning, maar hebben soms snel spijt van die roze muur, gekke print of veel te dure antieken vaas die nergens bij past. Geen nood! Wij geven de 10 tips die je echt nodig hebt om van jouw huis je thuis te maken!

1. Vind jouw stijl

Een gebrek aan zelfvertrouwen zorgt voor slechte keuzes of sterker nog, na maanden twijfelen heb je nog steeds niet gekozen welke stijl je nu precies wilt. Het is eigenlijk vrij simpel. Lijst alles op wat jou zo typeert en ga voor zo’n inrichting. Laat met jouw interieur zien wie je bent. Ben je een echte dierenliefhebber? Probeer dat dan te verwerken in je interieur!

2. Ga voor wat jij mooi vindt

Niet omdat het bij je zetel of muur past. Wil je dus je eigen toets geven aan het interieur en toch nog willen gaan voor iets artistiek? Hang dan gewoon op wat jij mooi vindt. Dat hoeft niet eens een schilderij te zijn. Een fotocollage van leuke herinneringen, een kindertekening of gekregen cadeautjes kunnen ook!

3. Zie het volledige plaatje

Fan van een donker stukje muur of een leuke print op je muur? Fijn! Maar weet wel dat overdaad schaadt. Je kan dus best even uitzoomen om te kijken waar dat ene stukje donkere muur nu best kan, en of dat het dan volstaat. Een plantachtige print op de muur in een witte ruimte is alvast een aanrader.

4. Wees geduldig met verf

Ga niet als een wildebras tekeer met een verfborstel, maar plan eerst alles in. Test eerst uitvoerig kleuren en hou rekening met (dag)licht. Meer tips over het kleurgebruik vind je hier!

5. Ken je budget

De ene gaat voor erg dure meubels ‘omdat ze dan ook erg lang meegaan’, de andere gaat voor iets goedkoper omdat het budget het niet toelaat. Beiden hebben uiteraard gelijk, maar het is de kunst om de gulden middenweg te vinden. Designmeubels kopen betekent niet per se dat je interieur een boost krijgt. Zoek binnen jouw stijl welke meubels nu precies passen, ongeacht de prijs.

6. Combineer stijlen

Zelfs als je dol bent op een bepaalde stijl, is het geen goed idee om je hele interieur door te trekken in die stijl. Daarnaast is het altijd fijn om meerdere stijl op een goede manier gecombineerd te zien. Alles in bruin hout combineren met wit hout of witte meubels levert alvast een leuk interieur op!

7. Meet alles goed op

Meet twee keer en snij een keer is een gouden tip in heel wat renovatiewerken, maar wist je dat goed meten ook van pas komt wanneer je op zoek gaan naar het perfecte interieur? Zo is het raadzaam om bij meubels te weten hoe hoog ze komen. Het zomaar kunnen dat je stoelen met armleuningen koopt, die niet eens onder je tafel passen…

8. Schat jezelf goed in

Heel wat handige harry’s onder ons pakken hun interieur zelf aan. En terecht uiteraard, want waar je je zetel en je tafel zet, is uiteraard persoonlijk. Maar ga je zelf met materiaal aan de slag, schat je best aan hoe handig je nu precies bent. Anders blijf je aan de poten van tafel zagen om ze gelijk te maken … tot er niets van over blijft!

9. Vind het juiste licht

De juiste sfeer in je uiteraard creëer je -naast alles wat er maar in de ruimte staat- vooral door het licht. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van het natuurlijke daglicht en combineer dat met kunstmatig licht. Je kan dat uiteraard invullen zoals je wil, maar weet wel dat energiezuinige lampen er ook voor zorgen dat je elektriciteitsfactuur niet onnodig hoog aanloopt.

10. De garantie als redding

Je kent het wel: je koopt de perfecte broodrooster voor je keuken. Het past perfect bij alles, en dan poef, stuk! En waar ligt dat garantiebewijs nu weer? Juist. Daarom is het raadzaam om een plekje te reserveren waar je alle garantiebewijzen verzamelt. Anders moet je opnieuw shoppen voor een broodrooster, en wat als dat ene ontbrekende puzzelstukje in je interieur niet meer verkocht wordt?

Met deze tien tips creëer jij een interieur waar je je helemaal thuis voelt. Heb jij nog tips? Laat ze weten in de reacties hieronder!

Share.