De goedkoopste Vlaamse gemeentes om te huren

Share.

Steeds vaker gaan we op zoek naar de goedkoopste plekken om te wonen. Maar waar in Vlaanderen is dat nu precies? Omdat we toch weleens benieuwd zijn waar je nu het goedkoopst huurt, gingen we op zoek naar de Vlaamse gemeentes waar je maandelijks het minste huur neertelt!

Voor ons onderzoek onderzochten we de gemiddelde huurprijs van huizen of appartementen die op Zimmo hebben gestaan in de periode tussen 1 juli 2022 en 31 oktober 2022. Hierbij werd ook rekening gehouden met het aantal panden die online stonden en werden alle deelgemeenten meegerekend.

Top 5

1. Mesen

Aftrappen doen we in de allergoedkoopste gemeente van Vlaanderen, Mesen. In de West-Vlaamse stad, nog net in het Vlaamse gewest tel je voor een gemiddelde huurwoning ‘amper’ 583 euro neer! Op dit moment staat er helaas geen appartement te huur dat binnen dit budget valt. Dit huis in Mesen staat te huur voor 650 euro. Je krijgt er een tuin, 3 slaapkamers en ruime open keuken voor in de plaats.

2. Vleteren

Mesen staat met 583 euro per maand op eenzame hoogte. De nummer twee op de lijst, het West-Vlaamse Vleteren is namelijk 52 euro duurder en klokt af op 635 euro per maand. Voor dat geld kan je intrekken in dit rijhuis met 2 slaapkamers en tuin.

3. Zonnebeke

De top drie kleurt helemaal West-Vlaams! De bronzen stek wordt ingenomen door Zonnebeke dat mee op het podium staat met een maandelijkse huurprijs van 642 euro. In de deelgemeente Passendale vind je dit moderne appartement met EPC B terug voor 640 euro per maand.

4. Spiere-Helkijn

En ook voor nummer 4 trekken we naar de meest westelijke provincie van ons land. In Spiere-Helkijn tel je maandelijks 657 euro neer voor een gemiddelde huurwoning. Voor 675 euro krijg je dit nieuwbouw appartement in de plaats.

5. Langemark-Poelkapelle

De top 5 sluiten we af in -jawel- West-Vlaaderen. Voor 677 euro vind je maandelijks je thuis in Langemark-Poelkapelle. Voor 650 euro krijg je er dit huis met garage in de plaats.

Je merkt het al. De top 5 is van volledige West-Vlaamse makelij. Ook provinciehoofdstad Brugge valt met een gemiddelde huurprijs van 693 euro nog behoorlijk mee als grootstad. Maar hoe zit het in de andere Vlaamse provincies?

Oost-Vlaanderen

Gaan we iets oostelijker komen we in provinciehoofdstad Gent terecht. In de Arteveldestad betaal je met 968 euro een pak meer dan in Brugge. In Oost-Vlaanderen zwaait Kluisbergen met 684 euro de plak. Ronse en Wortegem-Petegem vervolledigen met respectievelijk 685 euro en 738 euro het podium en ten slotte betaal je maandelijks 639 euro in Hamme. De top 5 wordt vervolledigd door Zelzate. Daar tel je per maand 742 euro neer voor een huurwoning.

Antwerpen

Nog een provincie oostelijker liggen de prijzen alweer een pak hoger. Vosselaar en Meerhout liggen er met een gemiddelde huurprijs van 726 en 730 euro nog behoorlijk dicht bij de buren van Oost-Vlaanderen. Geel (744 euro), Laakdal (749 euro) en Vorselaar (765 euro) maken de top 5 compleet. Provinciehoofdstad Antwerpen is dan weer quasi onbetaalbaar. De gemiddelde huurprijs lag er in deze periode op 929 euro.

Limburg

In Limburg liggen de prijzen dan weer net iets lager ten opzichte van hun westelijke buren. Provinciehoofdstad Hasselt zet met een gemiddelde huurprijs van 918 euro per maand al de toon ten opzichte van de Antwerpen. Nog steeds een behoorlijk bedrag, maar andere gemeentes zoals Gingelom (657 euro), Pelt (720 euro), Heers (722 euro), Bree (724 euro) en Hoeselt (729 euro) redden de Limburgse eer wat betreft maandelijkse huurprijzen.

Vlaams-Brabant

Ten slotte rijden we nog richting Vlaams-Brabant, dat met zijn centrale ligging en nabijheid van Brussel altijd al een beetje duurder is dan de rest. Leuven en haar deelgemeenten steken er dan ook met kop en schouders bovenuit met 1004 euro per maand. Gooik is daarnaast met een huurprijs van 734 euro een absolute aanrader. De overige vier qua goedkoopste gemeentes in Vlaams-Brabant gaan dan weer naar Landen (782 euro), Liederkerke (789 euro), Sint-Pieters-Leeuw (805 euro) en Geetbets (818 euro). Allen toch iets hoger dan in andere provincies.

Share.