7 belangrijke to do’s die je moet doen voor je verhuist

Share.

Erg spannend, zo’n verhuis! Terwijl je wellicht droomt over de inrichting, zijn er heel wat taken die je vergeet en die écht van belang zijn. Als je dus de sleutels van je nieuwe thuis hebt ontvangen, heb je deze 7 belangrijke to-do’s die je kan doen nog voor je ook maar één verhuisdoos hebt aangeraakt. En maak je geen zorgen. Deze taakjes zijn niet nutteloos, maar ze gaan ervoor zorgen dat je op lange termijn gerust in je nieuwe woning kan verblijven.

1. De sloten

Nog voor je ook maar iets in huis ingericht hebt, kan je starten met het veranderen van de sloten. Neen, de verkopers keren echt niet terug naar hun vorige woonst. Maar je bent niet zeker wie de voorbije jaren de sleutels in handen had. Zo kunnen mensen de sleutel doorheen de jaren gekopieerd hebben.

2. Belangrijke batterijen

Het wordt vaak vergeten of genegeerd, maar het veranderen van batterijen van bijvoorbeeld het inbraakalarm is eveneens geen overbodige luxe. Het alarm en de rookmelder moeten immers feilloos werken wanneer nodig en als net dan de batterij niet mee wil…

3. Bouwkundige keuring

Wanneer een bouwkundige keuring grondig is gedaan, worden de probleempjes duidelijk aangeduid en kan je er als eigenaar meteen mee aan de slag. De keuring is een grondige handleiding om dringende werkpunten in huis aan te pakken.

4. De zekeringkast

Het klinkt gek, maar weten waar de zekeringkast is, is niet iedereen gegeven. Als je dit op voorhand weet, dan kan je blindelings je weg vinden wanneer de stroom uitvalt. Vraag terwijl even hulp aan je wederhelft, familielid of vriend. Zo kan je alle verschillende schakels terwijl testen. En nu je toch in de buurt bent, ga je best op zoek naar de hoofdkraan van de waterafsluiting. Dat is ook altijd handig.

5. Waterproblemen

Als er (lichte) waterproblemen op de bouwkundige keuring worden gemeld, kan je dat best meteen aanpakken voor dit grote schade toebrengt. Een lekkend toilet lijkt in het begin geen prioriteit, maar wanneer er een continu vochtverlies is, kan dat de infrastructuur aantasten.

Een dak controleren op lekken is eveneens nodig. Je wilt er namelijk zeker van zijn dat het huis waterdicht is, zodat je tijdens een Belgisch onweer niet plots verrast wordt door een lek dat steeds groter werd. Even nakijken en eventueel aanpassen kan je een hoop pech besparen.

6. Nooduitgangen

Niet veel mensen denken er over na, maar het misschien handig om -voor je ook maar één meubelstuk geplaatst hebt- door elke ruimte in het huis te wandelen. Zo leer je alle kamers kennen en weet perfect hoe te ontsnappen wanneer het bij bv. een brand nodig zou zijn. Deze speurtocht kan je helpen om mogelijke tekortkomingen in je huis te ontdekken en waar je eventueel nog aanpassingen nodig hebt.

7. De dakgoot

Ook de dakgoot kan je best op voorhand al eens proper maken. “Saai!”, hoor ik je denken. En je hebt gelijk, want het is misschien niet het meest aantrekkelijke werk, maar nuttig is het zeker! Als de vorige eigenaars de goten niet hebben schoongemaakt, kan het zijn dat er heel wat vuil vast blijft steken. Uiteindelijk kan dat materiaal beginnen rotten, waardoor de goot gaat roesten. Dat kleine uurtje op de ladder, kan je dus later heel wat miserie besparen wanneer het in België stevig regent.

Lees ook:

Share.