Zo bereken je de juiste hoeveelheid verf

Share.

Twee potjes van 1 liter? Of toch maar beter een pot van 2,5 liter? Het is niet altijd even eenvoudig om de juiste hoeveelheid verf te bereken. Ons advies? Houd rekening met onderstaande tips.

Tip 1: Meet je muren

Trek niet onvoorbereid naar de verfwinkel of doe-het-zelfzaak. Bereken eerst nauwkeurig de oppervlakte van de ruimte die je wilt verven. Gebruik hiervoor een rol- of plooimeter om de breedte per muur te bepalen. Neem daarna ook de hoogte op. Vermenigvuldig de twee getallen om de oppervlakte per muur te berekenen. Tel de oppervlaktes van de verschillende muren die je in dezelfde kleur wilt verven op. Vergeet je plafond niet!

Tip 2: Trek ramen en deuren af

Bereken vervolgens ook de oppervlakte van ramen, ingebouwde kasten en deuren per ruimte. Trek dit van je totaal aantal vierkante meters af. Hiervoor is immers geen verf nodig.

Tip 3: Eerst een grondlaag

Is de ruimte nog nooit geverfd? Voorzie dan sowieso eerst één grondlaag op de muren én het plafond. Ga in de verfwinkel of doe-het-zelfzaak op zoek naar een goed dekkende primer en kijk achteraan op de pot hoeveel liter je per vierkante meter nodig hebt. Deel het aantal vierkante meters door het aantal m2/l om de exacte hoeveelheid verf te berekenen. Rond af naar boven, niet naar onder.

Tip 4: 2 of 3 lagen?

Reken voor gekleurde muren minimaal op twee lagen. Bij donkere kleuren is het zelfs aangeraden om drie lagen te voorzien. Deel het totaal aantal vierkante meters door het aantal m2/l en vermenigvuldig het met 2 (of 3) om de exacte hoeveelheid verf voor 2 (of 3) lagen te berekenen. Rond opnieuw af naar boven zodat je een restje hebt om later eventuele retouches te doen. Onthoud ook dat verf op waterbasis véél ecologischer is dan lak op oliebasis.

Ben je klaar met verven en heb je toch nog een restje over? Dat is zoals eerder aangehaald ideaal voor eventuele retouches. Zit er nog maar een bodempje in de pot? Giet het dan over in een kleinere pot of glazen bokaal zodat er zo weinig mogelijk lucht kan circuleren. Op die manier blijft je verf veel langer goed.

Share.