In welke kamers is vloerverwarming (niet) nuttig?

Share.

Wil je vloerverwarming leggen? Prima keuze! Maar heb je ook al nagedacht over de verschillende ruimtes? De ene kamer is de andere niet. Na het lezen van dit artikel weet je perfect in welke ruimtes in je woning vloerverwarming al dan niet geschikt is!

Vloerverwarming is niet zomaar populair: er zijn ontzettend veel voordelen.

  • Vloerverwarming is onzichtbaar. Je verliest geen ruimte omdat je geen radiatoren moet ophangen. Daardoor kun je de wandoppervlakte beter benutten.
  • Vloerverwarming is energiezuinig omdat je ketel minder hoge temperaturen moet leveren.
  • De temperatuur die je met vloerverwarming bereikt, is erg constant.
  • Vloerverwarming geeft een erg aangename, comfortabele warmte.
  • Vloerverwarming heeft geen onderhoud nodig. En geeft geen stof af.

Leefruimte

Je woonkamer en keuken zijn wellicht de plekken in huis waar je het meeste tijd doorbrengt. Daar is een comfortabele, behaaglijke en constante temperatuur – lees: vloerverwarming – dus erg gewenst. Andere kleine ruimtes op dezelfde verdieping kun je maar beter mee voorzien van vloerverwarming. Let wel, onder de vaste kasten – je kookeiland en keukenkasten, bijvoorbeeld – moeten géén verwarmingsbuizen komen.

En op het toilet, horen we je denken? Absoluut. Op die manier hou je dezelfde aangename warmte. Het verschil in prijs voor die ene vierkante meter extra is bovendien verwaarloosbaar. Het is uiteraard niet nodig om een koele berging te verwarmen.

Badkamer

Niks zo vervelend als op een winterochtend in een ijskoude badkamer terechtkomen. Vloerverwarming zorgt voor een veel aangenamer gevoel aan je voeten. Het enige nadeel is dat het minder warm aanvoelt dan een radiator die op vol vermogen staat. Dat is dan ook een reden dat veel mensen in deze ruimte voor een combinatie kiezen: vloerverwarming én een handdoekdroger of compacte radiator. Als je daar nog een elektronische radiatorthermostaat op installeert, kun je perfect instellen op welke tijdstippen je badkamer aangenaam warm moet zijn.

Slaapkamers

In goedgeïsoleerde woningen is het géén must om slaapkamers nog extra te verwarmen. Vloerverwarming is hier dan ook het minst nuttig. Voor studenten die flink wat uren in hun kamer spenderen, is een kleine radiator of zelfs een energiezuinige bijverwarming een betere/duurzamere oplossing.

Bureau of hobbykamer

Ligt je werkplek of hobbyruimte op dezelfde verdieping als je leefruimte? En spendeer je er behoorlijk wat uren? Dan is het een kleine moeite om wat extra vloerverwarming te voorzien. Als je op één van de vorige vragen ‘nee’ moet antwoorden, is een klassieke radiator wellicht een goedkopere oplossing.

Niet vergeten!

Houd er rekening mee dat je meer opbouwruimte nodig hebt als je vloerverwarming wilt leggen. De totale vloerdikte neemt met andere woorden toe. Als je op één verdieping bepaalde ruimtes wel en anderen niét van vloerverwarming wilt voorzien, heb je dus een dikkere uitvulchape nodig!

Share.