6 grootste fouten bij het plaatsen van tegels

Share.

Zelf tegels plaatsen lijkt de dag van vandaag niet zo moeilijk meer als vroeger. Er zijn immers zoveel televisieprogramma’s en online video’s beschikbaar om jou hierbij te helpen. Zelfs op TikTok vind je met enkele klikken een overvloed aan informatie. Toch, pas even goed op wanneer je vol moed aan de slag gaat met vloer- of wandtegels, want dit zijn de meest voorkomende fouten.

Fout 1: niet lang genoeg wachten

Tegels verlijmen op een chape kan elke doe-het-zelver met een beetje ervaring. Alleen moet je de verse chape eerst echt minstens vier weken laten drogen in water- en winddichte ruimtes. In niet-afgesloten ruimtes is de droogtijd zelfs nog langer. Begin je te vroeg met het verlijmen van je tegels, dan kunnen ze loskomen.

Fout 2: oneffen chape

Ga eerst na met een pasmeter of rechte plank of de chape wel egaal ligt. ‘Meet’ vanuit de hoeken naar het midden, want hoogteverschillen zitten namelijk het vaakst in hoeken of aan deuren. Zijn er toch oneffenheden? Dan kun je deze wegwerken met een egalisatiemortel vooraleer je je tegels gaat verlijmen.

Fout 3: niet ontvette ondergrond

Soms worden de tegels verlijmd op een bestaande ondergrond. Het is immers niet altijd mogelijk om de bestaande vloer eerst uit te breken. Alleen kun je in deze situatie weer een grote fout begaan: namelijk wanneer je de bestaande vloer niet ontvet. We raden ook aan om 24 uur vooraf een voorstrijkmiddel te plaatsen. Tenslotte: kijk de ondergrond even na op stabiliteit. Op een oneffen of losliggende vloer kun je namelijk géén tegels lijmen.

Fout 4: te snel voegen

Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.

Fout 5: slecht onderhoud

Na de plaatsing van je vloer blijft er steeds een cementlaagje achter op de tegels. Kuis daarom de eerste keer na plaatsing niet gewoon met dweil en een reinigingsproduct, maar poets met een cementsluierverwijderaar. Dit product zorgt ervoor dat restjes cement en voegsel verwijderd worden.

Let ook op met zeep en soortgelijke producten bij het onderhoud van de tegels. Een keramische tegel mag je niet onderhouden met vette producten. Deze leggen een vette film op de tegels. Eenmaal er een vette laag op de keramische vloer ligt, krijg je deze er niet meer af door gewoon te dweilen.

Fout 6: verkeerde tegelsoort

Je kiest best voor een volkeramische tegel voor plaatsen die druk belopen worden. Bijvoordeeld in een winkelpand. Het goede nieuws is dat een volkeramische vloer niet duurder hoeft te zijn dan een verglaasde.

Denk dus nog eens goed na vooraleer je aan de slag gaat en roep bij twijfel misschien toch de hulp in van een professional.

Share.