Mag je als huurder aan het isoleren slaan?

Share.

De huurprijzen van woningen met het energielabel E of F konden sinds 1 oktober 2022 voor een jaar lang niet geïndexeerd worden. Die indexatiestop loopt nu af en dat betekent dat de huurprijzen van energieverslindende woningen terug zullen stijgen.
De enige structurele oplossing om hoge energiefacturen te vermijden, is de woning isoleren. Maar mag je als huurder aan het klussen slaan in een woning die niet jouw eigendom is? Zimmo zocht het uit.

Welke huurwoningen zullen duurder worden?

Op 1 oktober vorig jaar werd beslist om de prijzen van huurwoningen met energielabel E of F te bevriezen. Woningen met energielabel D konden vijftig procent geïndexeerd worden. Die indexatiestop kwam er in het kader van de energiecrisis om torenhoge energiefacturen voor huurders te beperken. De maatregel was één jaar lang van kracht en wordt nu dus niet verlengd. Dat betekent dat huurders van woningen met label E, F of D de huurprijs zullen zien stijgen vanaf oktober. In totaal gaat het om zo’n 275.000 huishoudens. 

Huurprijzen worden niet dubbel geïndexeerd

Dat betekent echter niet dat huurbazen de prijzen nu dubbel zo hoog mogen optrekken om hun verliezen van afgelopen jaar recht te zetten. De indexering zal berekend worden met een correctiefactor. Als voorbeeld: wie in oktober 2021 per maand 800 euro huur betaalde, zal nu 832 euro moeten neertellen. 

Niet alleen de huurprijs zal de hoogte in gaan. De kans bestaat dat ook de energieprijzen komende winter opnieuw zullen stijgen. Een energieverslindende woning huren zal dus een stuk duurder worden. Extra isolatie is dan een goed idee.  

Huurwoningen moeten aan isolatienormen voldoen

Er zijn regels omtrent de energie-efficiëntie van huurwoningen. Sinds 2020 moeten de daken van woningen die verhuurd worden geïsoleerd zijn. De wet legt vast dat elk dak van minstens twee m² groot uitgerust moet zijn met een isolatielaag die een minimale R-waarde van 0,75 m²K/W heeft. Indien de zolder niet bewoond is, mag ook de zoldervloer volgens die norm geïsoleerd worden. Verder moeten de ramen in alle leefruimtes voorzien zijn van dubbel glas. Enkel glas is niet langer toegelaten, behalve in de inkomhal, traphal en gang. Is dat niet het geval in jouw huurwoning, dan kan je dus eisen dat de huurbaas de woning conform maakt aan de huurnormen. 

Kan je de huurbaas eisen om extra te isoleren?

Helaas zijn die normen niet voldoende om de energiefactuur laag te houden. Wil je meer of betere isolatie, dan zal je zelf met een voorstel moeten komen. De huurbaas is namelijk niet verplicht om de woning te renoveren. Zo kan je bijvoorbeeld voorstellen om de kosten voor renovatie- of isolatiewerken te delen of een hogere huurprijs te betalen in ruil voor extra isolatie. Dat leg je dan duidelijk vast in een addendum van het huurcontract zodat er later geen discussies over ontstaan. 

En kan je dan niet gewoon zelf de handen uit de mouwen steken? In principe wel. Er zijn twee belangrijke regels waar je je als huurder aan moet houden:

  • De bestemming én de structuur van het gebouw moeten hetzelfde blijven. Muren uitbreken of ruimtes vergroten, mag dus niet.
  • Je moet de woning aan het einde van je contract kunnen herstellen in de oorspronkelijke staat, zoals beschreven staat in de plaatsbeschrijving.

Isolatie plaatsen doe je niet met de intentie om het daarna terug weg te halen. In de praktijk zal je dus toestemming moeten vragen aan de verhuurder. Dan is het opnieuw zoeken naar een overeenkomst. Zorg voor een helder neergepend akkoord over wie er wat zal betalen en of de huurprijs aangepast zal worden. 

Plaats je toch gewoon isolatie zonder de woningeigenaar daarvan op de hoogte te brengen, dan loop je het risico dat je de isolatie terug zal moeten weghalen en het dak of de zoldervloer in zijn oorspronkelijke staat zal moeten herstellen. 

Mag je zelf isolatiewerken uitvoeren in een huurwoning?

En kan je dan niet gewoon zelf de handen uit de mouwen steken? In principe wel. Er zijn twee belangrijke regels waar je je als huurder aan moet houden:

  • De bestemming én de structuur van het gebouw moeten hetzelfde blijven. Muren uitbreken of ruimtes vergroten, mag dus niet.
  • Je moet de woning aan het einde van je contract kunnen herstellen in de oorspronkelijke staat, zoals beschreven staat in de plaatsbeschrijving.

Isolatie plaatsen doe je niet met de intentie om het daarna terug weg te halen. In de praktijk zal je dus toestemming moeten vragen aan de verhuurder. Dan is het opnieuw zoeken naar een overeenkomst. Zorg voor een helder neergepend akkoord over wie er wat zal betalen en of de huurprijs aangepast zal worden. 

Plaats je toch gewoon isolatie zonder de woningeigenaar daarvan op de hoogte te brengen, dan loop je het risico dat je de isolatie terug zal moeten weghalen en het dak of de zoldervloer in zijn oorspronkelijke staat zal moeten herstellen. 

Isolatie aanbrengen is een stevige klus waarvoor je de toestemming van de verhuurder zal nodig hebben

Wat als de woningeigenaar zelf isolatie voorziet?

Het is ook niet uitgesloten dat de woningeigenaar zelf wil investeren in je huurwoning. Zo kan de huurbaas beslissen om zonnepanelen te plaatsen, het dak beter te isoleren of een warmtepomp te installeren. Dat resulteert in een lagere energiefactuur voor jou, maar er staat wel een hogere huurprijs tegenover. Een prijsverhoging door renovatiewerken wordt toegestaan door de Vlaamse wetgeving. 

JBO

Lees ook:

Share.